Előfizetés

Áder másodjára már átengedte a kukakoncessziót

Marnitz István
Publikálás dátuma
2021.02.26. 06:14

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent, így törvényerőre emelkedett a sokat vitatott kukakoncessziós elképzeléseket is rögzítő, Áder János és az Alkotmánybíróság aggályai nyomán "javított" jogszabálycsomag.
A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent az utóbbi hónapok során sokat vitatott energetikai és hulladékgazdálkodási jogszabálymódosító-csomag: Áder János második körben tehát aláírta a kukakoncessziós terveket is magába foglaló kormányindítványt. Mint emlékezetes, a kabinet tavaly év végén, néhány nappal a veszélyhelyzet második kihirdetését követően, egy éjszaka több tucat közműjogszabályt módosító salátatörvény-tervezetet terjesztett a parlament elé. A több mint százoldalas irat második felében lefektették a régóta rebesgetett kukakoncessziós tervek alapjait. A kapcsolódó, feltűnően zavaros, szakértők szerint egyszersmind számos alapjogot, uniós irányelvet és szabályt sértő elképzelésekből egyetlen világos szándék bontakozott ki: az Orbán-kabinet egy leendő pályázati nyertes céghez kívánja csatornázni a hulladékgazdálkodás összes, nyereséggel kecsegtető tevékenységét. (De az állam ellentételezné a koncesszor esetleges veszteségeit is.) Szakmai pletykák szerint a kabinet a lehetőséget a hulladékgazdálkodással mindeddig csak saját ipari tevékenységéhez kapcsolódóan foglalkozó Molnak szánja. Eszerint számos, az alkotmányosság határát súroló pont épp arra szolgálna, hogy a piacszerzés megkönnyítése érdekében a tulajdonhoz fűződő alapjogok tételes megsértése nélkül valamiképp mégis ellehetetlenítsék vagy alkalmazkodásra kényszerítsék a tevékenységet jelenleg végző – részben önkormányzati - szereplőket. A törvénymódosításból Áder János első körben három pontot talált tételesen alaptörvény-ellenesnek. Ezek közül az Alkotmánybíróság - szokatlan gyorsasággal – egy kapcsán osztotta a köztársasági elnök aggályait. A parlament kormánypárti többsége hétfőn, a kifogásokat látszólag megfogadva, röviden módosította is a szóban forgó pontot. (Eszerint a leendő koncesszor az előzetes tervektől eltérően nem ingyen, hanem - piaci megállapodás híján - a közműhivatal által megállapított áron veszi át az értékes hulladékot annak tulajdonosától.) Bár szakértők szerint ez a megoldás még saját rendszerén belül sem teljesen orvosolja az alaptörvény-ellenességet, a köztársasági elnök második nekifutásra már nem gördített akadályt a törvénymódosítások elé. (Az utóbbi napokban egyébként több érintett is látszólag a köztársasági elnöki jóváhagyás biztos tudatában nyilatkozott.) A Magyar Közlönyben megjelent, 67 oldalas csomag számos más területet is szabályoz. Így új italcsomagolóanyag-visszaváltási rendszert is ígérnek. De egy füst alatt változnak például közlekedési, elektromos töltési, üzemanyag-összetételi, bányászati, távhőszolgáltatási, villamosenergia- és gázipari szabályok is. A módosításokat a kormánykommunikáció természetesen a környezetvédelem, az illegális szemetelés elleni küzdelem, a divatos szóval „körforgásosnak" nevezett hulladékgazdálkodás, valamint a közkiadás-csökkentés nemes szándékával adja el.

Emelkedhet a húsok ára a következő időszakban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 21:22
Képünk illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint a következő egy évünket fokozatos, folyamatos áremelkedés jellemzi majd.
Ütemes húsáremelés várható. A sertés, a baromfi, és minden állati eredetű termék drágul a következő időszakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint – számolt be róla az RTL Híradó. A takarmány ugyanis már harmadával többe kerül, mint egy éve. Éder Tamás, a kamara alelnöke szerint a következő egy évünket fokozatos, folyamatos áremelkedés jellemzi majd. Ennek oka, hogy hiába csökkenésre számítottak a termelők a tavalyi rekordmennyiségű kukorica után, megugrott a takarmány ára. Máshol viszont az időjárás volt kedvezőtlen, míg Kínában nagyot nőtt a kereslet, és kilőttek a világpaci árak. Raskó György agrárközgazdász elmondása szerint óriási mértékű a drágulás, több éves csúcsra nőt a búza és a kukorica tőzsdei ára Európában. Ezt a költségugrást a termelők fokozatosan hárítanák át a vásárlókra. Raskó György úgy véli, hogy 10 százalékon belül marad az áremelés, mert a fogyasztói kereslet korlátozott, miután a vendéglátóiparban, az idegenforgalomban rengeteg ember elveszítette a munkáját.

A kormány kiírja a hulladékkoncessziót

M. I.
Publikálás dátuma
2021.02.25. 18:59

Fotó: Vadnai Szabolcs / Koronavirus.gov.hu
A kabinet a bírálatok ellenére sem hátrál: hamarosan kiírják a sokat bírált hulladékkoncessziós pályázatot. Az italcsomagolás-visszaváltás részletszabályait csak ezután dolgozzák ki.
A kormány néhány hónapon belül kiírhatja a hulladékkoncessziós pályázatot - közölte a tegnapi kormányinfón lapunk kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A leendő nyertesnek marad ideje felkészülni, hisz az elfogadott szabályok szerint a rendszer 2023 nyarától indulna - tette hozzá. (Megjegyzendő: a sokat bírált, alkotmánybírósági vétót is megért terv a leendő nyerteshez csatornázná a hazai hulladékgazdálkodási tevékenység javát.) Az átmeneti időszak során válhat időszerűvé az új italcsomagolás-visszaváltási rendszer részletszabályainak kidolgozása is - szögezte le. (Többek között a Greenpeace is sürgette ennek mielőbbi kidolgozását, egyszersmind a rendszer gyorsabb bevezetését.) A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felkészült az új hulladékpiaci szabályok által előírt többletfeladatai ellátására - tette közzé a hatóság.