Előfizetés

Moszkvában is feloldhatnak több korlátozást

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 17:51

Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik via AFP
Egyebek között megszüntethetik a fesztiválokra vonatkozó tilalmat.
Feloldhatnak több, a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt bevezetett korlátozást Moszkvában az elkövetkező két hónap alatt, ha tovább csökken a megbetegedések száma - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak. "Csökkenő tendenciát figyelhetünk meg a megbetegedések számában, bár a betegek száma még mindig elég magas, naponta 500-600 embert kell kórházba fektetni. Igaz, nem is olyan régen ez még 1700 volt" - mondta Szobjanyin. "Remélem, hogy ha ez a trend megmarad, akkor az elkövetkező egy-két hónapban visszavonjuk a korlátozásokat" - tette hozzá. Sajtóértesülések szerint egyebek között megszüntethetik a fesztiválokra vonatkozó tilalmat. Márciustól emellett visszavonhatják a 65 év feletti lakosokra vonatkozó korlátozásokat, így feloldhatják a közlekedési bérleteik blokkolását, és nem kell majd a továbbiakban távmunkában dolgozniuk. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen úgy vélekedett, hogy Oroszországban javul, de még távolról sem ideális a járványhelyzet. Mihail Murasko, az egészségügyi tárca vezetője közölte, hogy a koronavírusos betegek ápolásra alkalmas 156 ezer ágy közül több mint 120 ezer foglalt. Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 198-cal 4 212 100-ra emelkedett. A napi növekmény immár hetedik napja folyamatosan csökkent, aránya 0,27 százalék volt, az új esetek 10,8 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 359 560-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 446-tal 84 876-ra nőtt, a felépülteké pedig 16 102-vel 3 767 664-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 110 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 162 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírusos fertőzés gyanújával 579 962 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön 1942 rubelről (7743 forintról) 866,81 rubelre (3456 forintra) csökkentette a belföldi lakosság átoltására használt, kétkomponensű Szputnyik V vakcina adagjának hatósági árát. A szabályozás az országban a legfontosabb gyógyszerkészítmények közé sorolt oltóanyag összes gyártójára érvényes. Murasko szakminiszter szerint az árcsökkentést a gyártási folyamatok optimalizálása és az oltáshoz rendelkezésre álló mennyiség megnövekedése tette lehetővé. 

Kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai Horvátországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:53

Fotó: STIPE MAJIC / AFP
Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.
Plenkovic hozzátette: a járványügyi intézkedések részleteiről pénteken tájékoztat a válságstáb. A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, a kormány ismét szigoríthat - mondta. "Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket" - hangsúlyozta. A 4,2 milliós lakosságú Horvátországban az elmúlt 24 órában 544 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 592-öt. Egy nap alatt 12 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5489-re emelkedett. Kórházban 790 beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az országba eddig több mint 250 000 ampulla oltóanyag érkezett, ebből 135 756-ot használtak fel: 77 245-en kapták meg az első dózist, 58 511-en pedig már a másodikat is.
Andrej Plenkovic
Fotó: STIPE MAJIC / AFP
A szomszédos Szlovéniában szerdára 872-vel 187 877-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3809-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 103-an intenzív osztályon. A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat. A kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedések. Szlovénia egyelőre "narancssárga" besorolásban maradt, vagyis az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is folytatódhat a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet nyitva tarthat, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Még a múlt hétfőn feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat is, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen. Egy régióban azonban a kormány szerdai döntése szerint újra szigorítanak a járványhelyzet romlása miatt, így a tengermelléki régióban a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek ismét be kell zárniuk.

Romlottak az esetleges budapesti olimpia esélyei

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:31

Fotó: MTI
Nagyon úgy fest, Ausztráliában lesznek 2032-ben az ötkarikás játékok.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, és ezért "célzott párbeszédet" kezdeményez az ausztrál várossal.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a NOB szerdán jelentette be, hogy az előzetes felmérések alapján Brisbane a preferáltja, és tárgyalásokat kíván folytatni a lehetséges rendezésről. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája. A NOB-hoz közelálló források már korábban jelezték, hogy az első számú favorit Brisbane, azonban a végrehajtó bizottság mostani lépése jelentősen tovább gyengíti a többi érdeklődő esélyét. Az előnyben részesített státusz azt szolgálja, hogy a többi érdeklődő több éven át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra. Kedden Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke jelentette be, hogy a kandidálásuk döntő szakaszba lépett, el kell dönteniük hogy a régió versenyezzen-e a 2032-es rendezésére. Ezért pénteken az érintett városok polgármestereivel tárgyal a többi között a tervezésről, a nyilvános konzultációkról, valamint a párbeszéd kereteiről. Csak ezt követően lehet majd hivatalosan jelentkezni. Korábban München és Hamburg esetében a pályázati terv a nyilvános párbeszéd szakaszában hiúsult meg. A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiának adott otthont: 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a helyszín. Mint a Népszava is megírta, Magyarországon ismét fontolgatják, hogy beadják a 2032-es rendezésre szóló pályázatot.  A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége bejelentette, erre a célra megalakult egy testület, amelynek vezetője Szalay-Berzeviczy Attila lett. A kérdés „átgondolása és körültekintő mérlegelése” érdekében hozta létre a MOB a bizottságot.