Előfizetés

Kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai Horvátországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:53

Fotó: STIPE MAJIC / AFP
Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.
Plenkovic hozzátette: a járványügyi intézkedések részleteiről pénteken tájékoztat a válságstáb. A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, a kormány ismét szigoríthat - mondta. "Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket" - hangsúlyozta. A 4,2 milliós lakosságú Horvátországban az elmúlt 24 órában 544 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 592-öt. Egy nap alatt 12 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5489-re emelkedett. Kórházban 790 beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az országba eddig több mint 250 000 ampulla oltóanyag érkezett, ebből 135 756-ot használtak fel: 77 245-en kapták meg az első dózist, 58 511-en pedig már a másodikat is.
Andrej Plenkovic
Fotó: STIPE MAJIC / AFP
A szomszédos Szlovéniában szerdára 872-vel 187 877-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3809-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 103-an intenzív osztályon. A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat. A kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedések. Szlovénia egyelőre "narancssárga" besorolásban maradt, vagyis az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is folytatódhat a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet nyitva tarthat, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Még a múlt hétfőn feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat is, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen. Egy régióban azonban a kormány szerdai döntése szerint újra szigorítanak a járványhelyzet romlása miatt, így a tengermelléki régióban a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek ismét be kell zárniuk.

Romlottak az esetleges budapesti olimpia esélyei

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:31

Fotó: MTI
Nagyon úgy fest, Ausztráliában lesznek 2032-ben az ötkarikás játékok.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, és ezért "célzott párbeszédet" kezdeményez az ausztrál várossal.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a NOB szerdán jelentette be, hogy az előzetes felmérések alapján Brisbane a preferáltja, és tárgyalásokat kíván folytatni a lehetséges rendezésről. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája. A NOB-hoz közelálló források már korábban jelezték, hogy az első számú favorit Brisbane, azonban a végrehajtó bizottság mostani lépése jelentősen tovább gyengíti a többi érdeklődő esélyét. Az előnyben részesített státusz azt szolgálja, hogy a többi érdeklődő több éven át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra. Kedden Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke jelentette be, hogy a kandidálásuk döntő szakaszba lépett, el kell dönteniük hogy a régió versenyezzen-e a 2032-es rendezésére. Ezért pénteken az érintett városok polgármestereivel tárgyal a többi között a tervezésről, a nyilvános konzultációkról, valamint a párbeszéd kereteiről. Csak ezt követően lehet majd hivatalosan jelentkezni. Korábban München és Hamburg esetében a pályázati terv a nyilvános párbeszéd szakaszában hiúsult meg. A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiának adott otthont: 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a helyszín. Mint a Népszava is megírta, Magyarországon ismét fontolgatják, hogy beadják a 2032-es rendezésre szóló pályázatot.  A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége bejelentette, erre a célra megalakult egy testület, amelynek vezetője Szalay-Berzeviczy Attila lett. A kérdés „átgondolása és körültekintő mérlegelése” érdekében hozta létre a MOB a bizottságot.

Három hétre szigorítják a korlátozásokat Finnországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 13:50

Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP
Bezárnak az éttermek és a szórakozóhelyek, a 13 éves és annál idősebb diákok visszatérnek a távoktatáshoz, a gyülekezést pedig az eddigi 10 fő helyett csak 6 főig engedik.
Finnországban három hétre szigorítanak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, a miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatón a vírusmutációk terjedésével indokolta a döntést.
„Ha túl sokáig várunk, már késő lesz megfékezni a járvány terjedését”

– szögezte le Sanna Marin.

A járványhelyzet romlásáért elsősorban a vírus brit variánsát okolta, és úgy vélte, a mutáció elleni harcban már nem elégségesek az eddig meghozott rendelkezések. A bejelentés szerint
az országban március 8-tól három hétre bezárnak az éttermek és a szórakozóhelyek, a 13 éves és annál idősebb diákok visszatérnek a távoktatáshoz, a gyülekezés pedig az eddigi 10 fő helyett csak 6 főig lesz megengedve.

Anna-Maja Henriksson igazságügyi miniszter azt mondta, egyelőre nem terveznek kijárási korlátozásokat, és a belföldi utazásokat sem szigorítanák. Az észak-európai országban mostanáig sikeres volt a járvány elleni küzdelem, Európában itt a harmadik legalacsonyabb a regisztrált fertőzöttek száma Izland és Norvégia után. A kormány márciusban vezetett be járványügyi korlátozásokat, amelyeket később – az esetszámok csökkenését követően – fokozatosan feloldott. Az elmúlt hetekben azonban megugrott az igazolt fertőzések száma, elsősorban az itt is kimutatott vírusmutációk nyomán: február közepén egy hét alatt az addigi 46-ról 62-re nőtt a 100 főre eső fertőzések száma. A szerdán közzétett járványügyi adatok szerint
a több mint 55 ezer igazolt fertőzésből 660 köthető a brit, további 30 pedig a vírus más mutációihoz.

A Covid-19-nek Finnországban eddig 737 igazolt halálos áldozata van.