Előfizetés

Szijjártó: több uniós tagállam is Budapestnél kopogtatott „Moszkva telefonszámáért”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 11:25

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Mindez úgy történt meg, hogy hivatalosan még nem kapott engedélyt az Európai Uniótól a készítmény.
Szijjártó Péter szerint több uniós tagállam is Budapestnél kopogtatott „Moszkva telefonszámáért”, hogy ők is rendelhessenek a koronavírus elleni orosz Szputnyik V-vakcinákból

– legalábbis erről beszélt a magyar külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának külügyi tanácsán az Euractiv információi szerint.

A Telex összegzése szerint mindez úgy történt meg, hogy hivatalosan még nem kapott engedélyt az Európai Uniótól a készítmény.  A hét elején összehívott találkozón a posrtál szerint arról is szó volt, hogy Josep Borrell bocsánatot kért, amiért nem volt elég agresszív Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A februári látogatás mellett szó volt a külügyi tanácsban a Németország és Oroszország között tervezett Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséről is.

Az eddigi legszigorúbb korlátozások bevezetését tervezik Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 10:02

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP
Az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az összes üzletet, a szolgáltatásokat, az iskolákat, és jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását.
Az eddigi legszigorúbb korlátozások bevezetését tervezi a cseh kormány. A helyi sajtóban csütörtök reggel megjelent értesülések szerint az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az összes üzletet, a szolgáltatásokat, az iskolákat, és jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását. Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter a közszolgálati hírtelevíziónak megerősítette: a kormány kérni fogja a parlamenttől, hogy a szombaton éjfélkor lejáró szükségállapotot további egy hónappal hosszabbítsa meg.
„A tervbe vett óvintézkedések egy része csak szükségállapot idején vezethető be”

– mutatott rá Hamácek.

A várható intézkedéseket nem kívánta pontosítani, mert szerinte erről az éjjeli rendkívüli kormányülésen még nem született végleges döntés, és az elképzeléseket előbb meg akarják vitatni az ellenzékkel. Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke azt mondta, értik, hogy a helyzet komoly, de a kormány intézkedéseit csak úgy tudják elfogadni, ha azokat a miniszterek alaposan megindokolják. Bejelentették, hogy
a cseh kormány csütörtökön este újabb rendkívüli tárgyalásra ül össze.

A kabinet már az éjjel utazási tilalmat rendelt el egy tucatnyi afrikai és dél-amerikai országba, amelyekben megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja. A Nova kereskedelmi televízió úgy értesült, hogy
márciusban három hétre teljesen bezárnák az összes iskolát, óvodát, szállodát, a szolgáltatásokat és az üzleteket. A lakosság mozgását az egyes régiókra korlátoznák, kivételt a munkába járás és az orvosok felkeresése jelentene.

Csütörtök reggeltől a csehországi üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézetekben legalább FFP2 kategóriájú légzésvédőt kell viselni. Csehországban szerdán 13 657 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami 2700-zal több az egy hete regisztráltnál. A kórházakban mintegy 7000 covidos beteg fekszik, közülük 1400 állapota súlyos. Jan Blatny egészségügyi miniszter elismerte, hogy
a cseh kórházak teljesítőképességük határán mozognak.

A járványhelyzet további romlása a következő hetekben a kórházi ellátás összeomlását vonhatja maga után. A kórházak többsége az akut esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított. A legfőbb problémát az egészségügyi személyzet leterheltsége jelenti – mutatott rá a miniszter. Megerősítette, hogy a speciális covidos és az intenzív osztályok ágykapacitása is gyakorlatilag felső határához érkezett. Szerdán az ágyak csak mintegy 15 százaléka volt szabad.

Új elnöke van Üzbegisztánnak

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.25. 09:30
Inauguration ceremony of Presidential Library in Ankara
Fotó: METIN AKTAS / 2020 Anadolu Agency
Nagy volt az öröm Közép-Ázsia legnépesebb államában, amikor 2016 végén Shavkat Mirziyoyev addigi kormányfő lett az elnök.
Üzbegisztánban addig a Szovjetunió szétesése óta egyfolytában Islam Karimov volt az államfő, sőt, még régebben vezette az országot, hiszen 1989 óta ő volt a helyi kommunista párt első titkára. Mirziyoyevet a szavazatok 88.6 százalékával választották meg, amiben semmi ok nincs kételkedni, hiszen a nép nem hiába nevezte el szinte azonnal Atyának. A korábbi miniszterelnök első beszédeiben hitet tett a jogállamiság, a gondos gazdálkodás és a transzparens költségvetés mellett. Két hónappal később a fővárostól, Taskenttől mintegy száz kilométerre keletre lévő természetvédelmi területen, a hegyek között kanyargó Shovvozsoy folyó völgyében nekiláttak egy víztározó és egy elnöki nyaraló építésének. A beruházással kapcsolatban minden, a ráfordított költségvetési pénz is titkos, fölötte repülési tilalmat rendeltek el, az építkezésen dolgozó munkásoknak le kell adniuk mobil telefonjaikat. A Szabad Európa Rádió – Szabadság Rádió (RFE/RL) üzbég szolgálatának beszámolója szerint a leleplezés egy Alekszej Garsin nevű ellenzéki aktivista nevéhez fűződik, aki egy vadász ismerősétől hallott először a külvilágtól elzárt és erősen őrzött építkezésről. A Krasnogorsk nevű városka közelében meg is találta a sorompóval lezárt utat, s amíg az őrökkel alkudozott arról, nem mehetne-e tovább, az egyik biztonsági ember üzbégül odaszólt a másiknak: „Mondd meg neki, hogy Atyánk nyaralója épül ott!” Az RFE/RL riportereinek több különböző forrásból is sikerült megerősíteniük, hogy Mirziyoyev állami nyaralója több száz millió dollárba fog kerülni. Az is kiderült, hogy a folyót elzáró új, állítólag 70 méter magas gát miatt a Tut nevű falu állattenyésztéssel foglalkozó lakói vízhiányra panaszkodnak és olyan család is volt, amelyiket ki kellett költöztetni. Garsin szorgalmasan körbetelefonált minden szóba jöhető állami intézményt és végül a vasút egyik beruházási illetékese megerősítette, hogy az építkezés titkos, a kormány rendelte el és valóban az elnök nyaralójáról van szó. Az illetékes azonban azóta eltűnt, az újságíróknak a vasútnál csak annyit mondtak, hogy „nyugdíjba ment”.