Előfizetés

Meghalt 120 beteg, 4385 az új fertőzöttek száma Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 09:54

Fotó: Árvai Károly / AFP
4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen.
4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 414 514-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő – közölték csütörtökön a kormányzati tájékoztató oldalon. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 29 389-en vannak, a mintavételek száma 3 577 770-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (77 583) és Pest megyében (52 779) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (23 541), Hajdú-Bihar (23 183) és Győr-Moson-Sopron megye (23 071). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (9278).
A közlemény szerint átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073-an kaptak oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. „A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra! A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával” – teszik hozzá.

Elsietett a modellváltás az MTA szerint

J.D.
Publikálás dátuma
2021.02.25. 09:31

Fotó: Népszava / Népszava
Óvatos hangvételű állásfoglalásban osztotta meg véleményét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége az állami egyetemek alapítványi fenntartásba kerüléséről. Lényegében kimondták, hogy a „modellváltásnak” nevezett folyamatra szerintük is több időt kellene hagyni.
– Az egyetemek működési formájának megváltoztatása nagy horderejű döntés, ami évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért kellő időt kell szánni a kidolgozására. A döntéseket előkészítő vitákba be kell vonni az érintetteket, a döntések során és azokat követően is tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát. Tájékoztatni kell a nyilvánosságot és biztosítani a társadalmi kontrollt – írták. Mint arról a Népszava is beszámolt, eddig 15 egyetem esetében született döntés a fenntartóváltásról, legutóbb a nagy vidéki egyetemek – a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem – szenátusainak kellett néhány hét leforgása alatt, számos megválaszolatlan kérdés mellett eldönteniük, csatlakozni kívánnak-e a modellváltók sorához. Az MTA szerint az átalakítások előnyei és hátrányai vizsgálatra szorulnak, azok eredményeit három év elteltével értékelni kell a hatóságok, az érintett egyetemek, az Akadémia és független külföldi szaktekintélyek bevonásával. Fontosnak tarják azt is, hogy az új fenntartó alapítványoknak nem lehet több joguk, mint jelenleg az államnak. Az alapítványi kuratóriumok – élükön kormánypolitikusokkal és kormányközeli szereplőkkel – tagjainál biztosítani kell a rotáció lehetőségét. Jelenleg egyik feltétel sem teljesül: a kuratóriumok számos kérdésben dönthetnek az egyetemi szenátusok nélkül, a kinevezett tagok pedig legfeljebb maguk mondhatnak le tagságukról. Mindemellett az Akadémia azt is szükségesnek tartja, hogy az alapítványoknak átadott egyetemi vagyon tulajdonjoga visszakerüljön az államhoz.

Pokollá teszi a szomszédok pihenését Mészáros Lőrinc cégének építkezése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 08:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Állítólag sokszor hajnalban is munka zajára ébrednek a helyiek.
Gőzerővel folyik a Testnevelési Egyetem építkezése a XII. kerületben. Még 2015-ben döntött a kormány, hogy rekonstruálják az egyetemet és új létesítményeket húznak fel. A szomszédban nagyjából 350 lakás van. A 18 milliárdos projektet Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte el.  A Telex riportjából az derült ki, hogy a lakók csak a sajtóból értesültek a kivitelezőről, ugyanis semmiféle információt nem kaptak, kihez lehet fordulni az építkezéssel kapcsolatban, ha mondjuk hajnal ötkor a teherautók zajára ébrednek. Az egyik érintett, Falaky Zsolt szeretne ugyan a lehető legtöbb információhoz jutni, ám ez nagyon ritkán sikerül neki. A portál szerint
volt olyan, hogy hajnal egykor sem hagytak fel a munkákkal.

Nem meglepő, ha már a rendőrség is kiszállt a helyszínre az éjszakai zajongás miatt, ám a járőrök nem tapasztaltak hangos munkavégzést. Ugyanakkor visszatérően ellenőrzik a területet. Az egyik lakó pedig levideózta az éjszakai műszakot és a vele járó ricsajt: