Előfizetés

Már 400 embernél igazolták itthon a brit koronavírus-variánst

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 12:45

Fotó: koronavirus.gov.hu
Közülük mindössze tíz embernél hozható összefüggésbe a fertőzés utazással.
A rendőrségi adatok ismertetésével kezdődött az Operatív törzs szerdai tájékoztatója. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy kedden a rendőrök 119 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt, és 397 emberrel szemben a kijárási korlátozások, illetve a csoportosulási tilalom megszegése miatt. Az elmúlt 24 órában üzletek nyitva tartása miatt nem kellett intézkedni, így bezáratásra sem került sor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányrendelet rendezvények tartását is korlátozza, ami alapján gyűlést tartani jelenleg tilos. Úgy fogalmazott, hogy a gyülekezéssel veszélynek tehetjük ki saját, illetve mások egészségét, ezért kérte a járványügyi intézkedések betartását. Karantént kedden 5098 esetben rendelt el a rendőrség, így jelenleg 27 737 karantén van az országban.    Müller Cecília országos tisztifőorvos leszögezte, hogy egyértelműen a járvány harmadik hulláma zajlik Magyarországon, annak is egy felszálló ágában vagyunk, az adatok ezt igazolják. Megerősítette, hogy újabb 2855 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552-re emelkedett. Úgy fogalmazott, hogy többségében még mindig idős elhunytakról van szó, de szinte minden nap vannak fiatalok is az áldozatok között. Olyanok, akiket egy védőoltás esetleg megmenthetett volna.  A gyógyultak száma jelenleg 313 450, az aktív fertőzötteké 82 127. Kórházban 4353 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.  Müller Cecília közölte, kedden és szerdán eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcina, praxisonként 50-55 darab. Nem mindegyik praxisba érkezik ugyanannyi oltóanyag, mert ez az oltásra várók, illetve a regisztráltak számától is függ. Szerinte a háziorvosok nagyon jól veszik az akadályokat, az idősek pedig örömmel fogadták a lehetőségeket. A 60 év alattiak számára az AstraZeneca oltóanyagából a praxisok tíz-tíz adagot kapnak, és szállítják a Pfizer vakcinákat is. Azt mondta, hogy már az első oltás is ad védelmet, de immunitást a két oltás jelent. Egyetlen oltóanyag sem véd meg teljes bizonyossággal a fertőzéstől, de a betegség súlyos lefolyásától igen.  A tisztifőorvos megjegyezte, az első két kockázati csoport – az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozói és lakói – oltása már lezajlott. Elmondása szerint az új vakcinákkal a magyar átoltottság már meghaladja az uniós átlagot.
– Nincs okunk a késlekedésre, mivel mindegyik vakcina megfelelő védettséget biztosít

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy természetesen vannak különbségek az oltóanyagok között, és az oltóorvos dönt arról, hogy melyiket javasolja a páciensnek.  Mindenkit arra kért, hogy „minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinával szemben”, hiszen több mint harminc millió embernek beadták már azokat. Azt is kérte, hogy „mindenféle mendemondával” ne hagyjuk magunkat lebeszélni az oltásról. A szennyvíz-vizsgálatokról elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztettek egy módszert, amellyel nem csak a vírus örökítőanyagát, hanem a brit vírusmutánst is ki tudják mutatni.
– És sajnos ki is mutatták.

Müller Cecília szerint Budapesten, Debrecenben, Tatabányán, Székesfehérváron és Győrben. Egyes városokban – Salgótarjánban és Szombathelyen – pedig emelkedő tendenciát mutat a vírus örökítőanyaga a szennyvízben, a többi helyen stagnálás látható, de sajnos egy tartósan magas szinten, ami nem túl jó hír.
Február 23-ig 400 embernél mutatták ki a brit vírusvariánst Magyarországon.

34 embernél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst igazoltak, míg 90 embernél a cseh variánst mutatták ki. A brazil és a dél-afrikai variánsokat továbbra sem mutatták ki az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit mutációval fertőzöttek között mindössze tíz embernél hozható összefüggésbe a fertőzés utazással. Ez azt jelenti, hogy a mutáció jelen van Magyarországon, közösségi terjedésnek vagyunk tanúi. Újságírói kérdések: Müller Cecília megerősítette, hogy az autoimmun betegek is jelentkezhetnek a védőoltásra. Az orvos minden páciens esetében eldönti, hogy javasolja-e az oltást. Az minden esetben egyedi elbírálást igényel, de ajánlások szerint az mRNS típusú (ebből a Pfizer és a Moderna vakcinája áll rendelkezésre Magyarországon) oltást javasolják, illetve a 60 év alattiaknak az AstraZeneca vakcináját. Arra a kérdésre, hogy megnyitnak-e újabb oltópontokat, az országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy jelenleg a kórházakban vannak oltópontok, és miden háziorvosi praxis annak minősül. Ha olyan nagy adag vakcina-szállítmány érkezne az országba, hogy azzal tömegeket lehetne beoltani, akkor megnyitnak újabb oltópontokat. Mi okozza a járvány harmadik hullámát? - hangzott el egy kérdés. Müller Cecília úgy véli hogy elsősorban a vírusvariánsok megjelenése indította el a harmadik hullámot. Ezeknek a duplája a fertőzési képessége az általunk korábban ismert vírusnak. Így egy fertőzött több embernek tudja átadni a vírust. Hozzátette, hogy a fegyelem, a szabályok betartása éppen olyan fontos most is, mint volt: kötelező és elvárt. 

Donáth László ragaszkodik a nyilvános tárgyaláshoz

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.24. 12:22

Fotó: Népszava
Az evangélikus lelkész nem ismeri el bűnösségét. A Népszavának elmondta: szeretné, ha a vele szemben felhozott vádak valóságtartalmáról a sajtó is megalapozott véleményt alkothatna.
Folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte Donáth László evangélikus lelkészt, volt MSZP-s parlamenti képviselőt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság – adta hírül az MTI a PestiSrácok.hu nyomán. A cikk felidézte: 2019 augusztusában látott napvilágot, hogy Donáth László több nőt zaklathatott. A bíróság az ügyészség indítványa alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben. A Fővárosi Főügyészség a portál megkeresésére közölte, hogy a bíróság – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását – amelynek végrehajtási fokozata börtön – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A végzés ellen az ügyészség nem kéri tárgyalás tartását, de a vádlott és a védő ezt megteheti, így a végzés nem végleges – tették hozzá. Donáth László kérdésünkre arra a fontosnak tartott körülményre hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság mindenfajta meghallgatás és személyes találkozó nélkül hozta meg döntését. A lelkész hangsúlyozta, hogy nem ítélet született, ami ellen fellebbezést lehet benyújtani, hanem olyan büntetővégzés, amit neki jogában áll nem elfogadni. Megjegyezte: a vádirat megküldése és a bíróság döntése között mindössze néhány hét telt el. Ha a lelkész elfogadná a végzést, akkor befejeződne a procedúra, ám ezzel egyúttal a bűnösségét is elismerné. „Márpedig én nem ismerem el a bűnösségemet” – jelentette ki Donáth László. Ezért inkább, ahogyan fogalmazott, a nehezebb utat választja. Nem fogadja el a bírósági végzést, ragaszkodik a nyilvános tárgyaláshoz. A lelkész azt szeretné, ha bárki – a sajtó munkatársai is – jelen lehetnének a tárgyalóteremben, és a per során mindenki megalapozott véleményt alkothatna arról, hitelesnek tartja-e a vele szemben felhozott vádakat.

Orbán Viktor: Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 11:07

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök szerint a helyzet nem könnyű.
A járványügyi konzultációk második fordulóján is túl vagyunk. Egy fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal. Nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói is sorra kerülhetnek – közölte Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán. A miniszterelnök a videóban elmondta, hogy a helyzet nem könnyű, mert egyszerre itt van velünk a jó hír, hogy több vakcina érkezett, és ezért megnő majd a beoltottak száma, de közben a harmadik hullám fenyegeti Magyarországot.
– Ez a két tendencia, ez a két görbe fut egymással szemben

– tette hozzá.

Ezért azt kérte, hogy minél többen oltassák be magukat.
– Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

– állapította meg.

Közölte, hogy egy olyan kérdés van, amit meg fognak fontolni. Ez pedig az, hogy az idősotthonok lakói, „akiket már több mint 80 százalékban átoltottunk”, nem látogathatóak és nem is hagyhatják el az intézményeket. Erre szeretnének egy emberileg elfogadható megoldást találni.
A napokban járványügyi szakemberekkel folytat konzultációt a kormányfő. Orbán Viktor a keddi alkalom után azt mondta, arról tájékoztatták, hogy a fertőzéshullám a harmadik, felfutó szakaszában van.