Előfizetés

MOK: Veszélybe kerülhet a folyamatos betegellátás, ha nem rendezik az ügyeleti díjakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 20:37
Képünk ilusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Éppen ezért az országos kórházi főigazgató intézkedését kéri a köztestület.
Mint a Jenei Zoltánnak címzett levélben olvasható, a kollegák jelentős részben megkapták a munkaszerződésüket és két téma okozza az elégedetlenséget. Nem elfogadható számukra, hogy az ügyeleti díjnak alacsonyabb a díjazása, mint a rendes munkaidőnek. "Okkal tartják a kollegák abszurdnak azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben." Ez néhány helyen semmissé teszi a béremelés hatását, bizonyos helyeken pedig visszalépést jelent.  Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják azt, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő a kórházigazgató kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből. Ezen kérdések miatt kéri a Magyar Orvosi Kamara, hogy Jenei Zoltán "saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Sokak számára ez a kulcskérdés az aláírás tekintetében.  
A legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás kerülhet veszélybe"

- zárja levelét a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében Kincses Gyula elnök.

Orbán Viktor szerint óvatosnak kell lennünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 20:07

A miniszterelnök az Egészségügyi Tudományos Tanács tagjait fogadta a Karmelita kolostorban.
A napokban járványügyi szakemberekkel folytat konzultációt a kormányfő. Orbán Viktor a keddi alkalom után azt mondta, arról tájékoztatták, hogy a fertőzéshullám a harmadik, felfutó szakaszában van. Óvatosságra intett, majd jelezte: mindent meg kell tenni, hogy minél több vakcina érkezzen Magyarországra és minél többen be legyenek oltva. 
"Arra a kérdésre, hogy lehet-e, kell-e már nyitni, a korlátozásokat el lehet-e mozdítani, inkább óvatos elutasító választ adtak. Majd ha magasabb lesz a beoltottak száma, akkor jött el ennek az ideje"

- fogalmazott Orbán Viktor.

A tájékoztatás szerint az eseményen részt vett a Mandl József, az ETT elnöke, Wittmann Tibor alelnök, Csala Miklós, a tanács titkára valamint a testület további tagjai: Dóczi Tamás, Poór Gyula, Sótonyi Péter és Vörös Attila professzorok.  Orbán Viktor jelezte, a konzultációk szerdán és csütörtökön folytatódnak. 

Újabb egyetem készülhet fel a modellváltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:48

Fotó: Shutterstock
Szép lassan minden felsőoktatási intézményt elfoglalhat a Fidesz.
"A Budapesti Gazdasági Egyetem rektori tanácsa tárgyalta az egyetem modellváltásának a lehetőségét, és arról döntött, hogy felhatalmazza az egyetem vezetését, hogy megkezdje a modellváltással kapcsolatos tárgyalásokat"

- írta meg az atv.hu-nak az intézmény sajtóosztálya.

A döntést várhatóan február 25-én hozza meg az egyetem szenátusa. A cikk megjegyzi, ha a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartású egyetem lesz, akkor az Óbudai Egyetemen kívül - ahol február 15-én az egyetem szenátusa határozatban indítványozta a modellváltás megfelelő keretek közt történő kezdeményezését - 7 állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, amelyik nem váltott modellt: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Testnevelési Egyetem. Mint lapunk is megírta, a kormánynak nagy tervei vannak a felsőoktatási intézményekkel. A területért felelős miniszter, Palkovics László azt mondta, "aranyévek" jönnek az egyetemeken, és most már Stumpf István személyében kormánybiztosa is van a modellváltási folyamatnak.  A leglátványosabb átalakítás a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) volt, ahol a hallgatók blokáddal és felmondásokkal tiltakoztak. Végül nem tudták megakadályozni, hogy ne alakuljon át az intézmény, ahol többségében a hatalomhoz lojális emberek fognak oktatni. A tanári kart erősíti például a Hír TV kormánypropagandistája, Velkovics Vilmos is.