Előfizetés

Idén a tankötelezettségi halasztási kérelmek 4 százalékát utasították el

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.23. 12:15
Illusztráció/Népszava fotó
Lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások.
Az Oktatási Hivatalhoz 16 480 tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett január 15-ig, amelyek legnagyobb részét már el is bírálták, és 96 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel. A döntéssel az Oktatási Hivatal lehetővé tette további egy évre az érintett gyermekek óvodai nevelésben való részvételét, szakértő kirendelésére csak az eljárások 53 százalékában volt szükség. A minisztérium tájékoztatása szerint a tankötelezettség korábbi megkezdésére 237 kérés érkezett, a hivatal ezek többségének is helyt adott, így ezekben az esetekben a gyermekek a 6. életévük betöltését megelőzően kezdhetik meg iskolai tanulmányaikat. Az Országgyűlés még 2019-ben hozott döntést arról, hogy 2020. január 1-jétől csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét már betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Ezzel szoros összefüggésben döntés született arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a Kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól. Az intézkedések célja az oktatás eredményességének javítása, ugyanis a különböző nemzetközi felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy a 3 éven át óvodai nevelésben részt vevő gyermekek esetében jobb tanulói teljesítmények várhatók, mint azoknál, akik ennél rövidebb ideig jártak óvodába. A tankötelezettség kérelemre kezdeményezett halasztásával kapcsolatos eljárást vizsgálja az Alkotmánybíróság, illetve a közelmúltban megvizsgálta az alapvető jogok biztosa, aki az eljárás több – jelenleg is alkalmazott – garanciális elemét kérte törvényi szinten rögzíteni. – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálja a konkrét felvetéseket és kész az eljárás garanciális elemeinek megerősítésére – közölték.  A Szülői Hang Közösség már több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy súlyos hiányosságok vannak az iskolaérettséggel és a hatéves kortól kötelező tankötelezettség elhalasztásával kapcsolatos eljárásban. Egy felmérésük szerint sok szülő nem kapott megfelelő tájékoztatást és támogatást a kérelmezés megindításához sem. Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos több ponton is jogszerűtlennek találta az új szabályozást

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház is főigazgatót vált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:35

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Pár napja a Szent Margit Kórház élén is vezetőváltás volt.
A Margit-kórház igazgatójának lecserélése után távozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója is – tudta meg a Telex. A portál információi szerint Bodnár Attila a múlt héten értesült arról, hogy mennie kell a Bajcsy-kórház éléről. A Telex úgy tudja, hogy pályáját a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságánál folytatja. Bodnár Attila a Semmelweis Egyetemen végzett, majd belgyógyász szakvizsgát tett, és diabetológus orvos lett. Dolgozott a péceli MÁV-kórházban, a Szent István Kórházban, a Mester utcai egészségügyi szolgálatnál, majd vezette a váci Jávorszky Ödön Kórházat. A Semmelweis Egyetem orvosigazgatója is volt, majd az egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének orvosigazgatója lett. Ezután a Szent István Kórház Merényi úti telephelyét vezette, majd 2012 december elsején lett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója.    Pár napja a Szent Margit Kórház élén is váltás volt, Szentes Tamás után szombat óta Nagy Mihály az óbudai intézmény vezetője.

„Nem követtem el semmilyen bűncselekményt” – Reagált mentelmi jogának felfüggesztésére Simonka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:08

Fotó: Béres Márton / Népszava
A képviselő közzétette a mentelmi bizottságnak írt levelét.
Egyetlen egy bűnöző 4 évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogomat, mely vallomásával ez a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményeinek felelőssége alól – nehezményezte Simonka György honlapján a parlament hétfői döntését. A Fidesz országgyűlési képviselőjének mentelmi jogát hétfőn függesztették fel, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte azt vesztegetés hatósági eljárásban bűntett miatt. Simonka György saját honlapján reagált az ügyben.
„Bár kértem a mellékelt levél alapján, hogy jelen lehessek a bizottsági ülésen és megvédhessem magam, ennek ellenére a február 22, 10 órára szóló meghívót csak késve kaphattam meg. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság”

– írta a politikus.

A képviselő közzétette a mentelmi bizottságnak írt levelét. Ebben azt írta, hogy amikor korábban, 2018-ban kérték a mentelmi joga felfüggesztését, ő maga is arra szavazott, „mert bíztam a tisztességes eljárás alapelvében, és bíztam abban, hogy a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség pártatlan és tisztességes nyomozás során tisztázza a körülményeket”.
„Most utólag már tudom és a nyomozati anyagok birtokában látom, hogy velem kapcsolatban a tisztességes és a pártatlan eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség tekintetében a nyomozás ideje alatt nem valósult meg”

– állítja a képviselő.

Simonka mentelmi jogát először 2018 őszén függesztették fel. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ellene és 32 további vádlott ellen. A büntetőper tavaly októberben kezdődött. Simonka György minden vádat tagadott a tárgyaláson. (A hvg.hu nyomán.)