Előfizetés

Szijjártó: Százezer adag orosz vakcina érkezett Magyarországra (videó)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 06:57

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik.
Megérkezett Magyarországra az orosz Szputnyik vakcinaszállítmány, amely százezer magyar ember elsőkörös oltását biztosítja – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter elmondta: az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, és azokat az ottani szakmai döntést követően fel is lehet használni.
„A gyorsaság rendkívül fontos az oltások vonatkozásában, hiszen ha csak egy nappal tudjuk előrehozni az oltási menetrend végrehajtását, akkor is 100-150 ember életét meg tudjuk védeni”

– emelte ki a miniszter.

Hozzátette: így több mint 2000 ember megfertőződését tudják megakadályozni, és 10-15 milliárd forintnyi kártól tudják megmenteni a magyar gazdaságot.
„Ebben a helyzetben tehát versenyt futunk, versenyt futunk az idővel, így azon dolgozunk, hogy minden forrásból minél gyorsabban megérkezzenek a Magyarországon már engedélyezett vakcinák”

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Szijjártó Péter péntek este tette közzé a videofelvételeket arról, ahogy Szentpéterváron megkezdődött a százezer adag Szputnyik V vakcina előkészítése a szállításra, majd a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmánnyal a kamion útnak indult Budapestre. A koronavirus.gov.hu hétfőn azt írta: eddig 453 457 embert oltottak be, közülük 201 005-en már a második oltást is megkapták. Jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Hamarosan megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is – közölték.

Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében

D. A.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 06:54

Fotó: Népszava
A megyei centrum orvosai azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket.
Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében – értesült a Népszava. A megyei centrum orvosai azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket – áll a Debreceni Klinikai Központ elnökének Szabó Zoltánnak, és a centrum gazdasági alelnökének, Ónodi-Szűcs Zoltánnak írt levelükben. A traumatológusok azt kifogásolják, hogy az új bérük megállapításánál a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásait figyelmen kívül hagyták. Mint az emlékezetes: a társaság 2019-ben hosszas nyomásgyakorlásra érte le, hogy javítsanak a baleseti ellátás finanszírozásán, valamint a feladatot végzők munkabérét is növelte a kormányzat összesen évi, mintegy 23 milliárdos többlet forrást biztosítottak a célra. Volt olyan traumatológus, akinek ezzel a lépéssel több százezer forinttal nőtt a jövedelme. Az új szolgálati jogviszonnyal ugyan nőtt az általános orvosbér, de ezt juttatás úgy tűnik, elveszítenék a traumatológusok. A cikket később frissítjük.

Kiadták a figyelmeztetést: sűrű köd lepi el az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 06:40
Köd a somoskői vár körül Salgótarján közelében február 20-án
Fotó: Komka Péter / MTI
Azonban akár 17 fokot is mérhetünk napközben.
Keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a köd miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint reggelre többfelé képződik köd, főleg az észak-dunántúli, alföldi és északkeleti tájakon. Észak-Magyarországon zúzmarás köd, ónos szitálás is előfordulhat. Napközben lassan zsugorodik a köddel borított tájak nagysága és jobb eséllyel a középső országrészben lehet legtovább korlátozott látási viszonyokra számítani. Késő estétől kiemelten az ország keleti felén ismét növekszik a ködhajlam. Az északnyugati szél napközben időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos területeken 11 és 17, a tartósabban borult, ködös tájakon 6 és 10 fok között alakul. Késő estére -1, +8 fok közé hűl le a levegő.