Előfizetés

Május végéig marad a veszélyhelyzet

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:32

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal.
Élve a kétharmados többséggel (133 igen, 55 nem, 1 tartózkodás) a Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal. Az ellenzék előre jelezte, hogy szemben a tavaly novemberivel, ezúttal nem adja meg a felhatalmazást, hiába szerepel a határozatban a konkrét határidő. Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető helyettese napirend előtti felszólalásában arra emlékeztetett, ezúttal nem egyszerűen arról van szó, hogy meghosszabbítják a korábbi döntés hatályát, mivel az elmúlt hónapokban számos olyan törvényi erővel bíró rendeletet hozott a kormány a különleges felhatalmazással élve, ami számukra elfogadhatatlan. A képviselő szerint ilyen például, hogy a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva csökkentették a felére az önkormányzatoknak járó iparűzési adót a kis-, és közepes vállalkozások számára (ennek kompenzálásáról máig nem született döntés a kormány részéről a korábbi ígéretek ellenére), de a Színház-, és Filmművészeti Egyetem alapítványi kezelés ellen tiltakozó diákjainak a félévét is úgy a járványhelyzetre hivatkozva törölték rendeleti úton. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat egyébként hetven kormányrendeletet sorol fel, és meghosszabbítja az időközi választások kiírására előírt moratóriumot is. Így ezekre legkorábban a nyár elején kerülhet sor. Az iromány szövege ugyanakkor kétszer is tartalmazza azt a kitételt, hogy „az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmenetek jól szolgálták” a járvány elleni védekezést – az ellenzéki ártok ezt is elfogadhatatlannak tartják. A veszélyhelyzet így jelenleg május 23. vasárnapig tart, igaz, azt elvileg a kormány, vagy egy parlamenti határozat korábban is feloldhatja.

Zacher Gábor szerint ősszel térhetünk vissza a régi életünkhöz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az orvos távolságtartással kezeli a kínai vakcinát, de szerinte az átoltottság kell ahhoz, hogy a koronavírussal megtanulhassunk együtt élni.
Négy oltást már engedélyeztek hivatalosan, a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyikot, ezek közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom – jelentette ki a Life TV reggeli műsorában Zacher Gábor. A most mentősként dolgozó toxikológus a kínai oltóanyagot egyelőre kicsit távolságtartással kezeli, de mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy nem használná.
Azért bizonytalan az ázsiai szerrel kapcsolatosan, mert nem tudni róla mindent, hiányos a leírása.

A szakember elmondta, ha elegen oltják be magukat, akkor őszre visszakaphatjuk a régi életünket. Ezért mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát.
„Előttünk lebeghet Izrael példája, ahol már a lakosság több mint hatvan százalékát beoltották, ennek köszönhetően pedig nyitnak. (...) El kell érni a lakosságnál egy 60-65 százalékos átoltottságot, ami az egész emberiségre nézve 3,5-4 milliárd embert jelent”

– tette hozzá.

Zacher Gábor szerint fontos, hogy a koronavírus-járvány az influenzához hasonló betegséggé alakuljon át, amivel megtanulunk együtt élni.

Nem tartanak az ellenzéki összefogással a kétfarkúak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 15:02

Fotó: Mónus Márton / MTI
Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke azt mondta, nagyjából hatvan helyen már megvan a jelöltjük.
"A felméréseink szerint 126-127 százalékon vagyunk. Gyakorlatilag az egyetlen párt vagyunk, amelyre jelenleg érdemes szavazni, mert minden más szavazat egyértelműen elveszik"

- jelentette ki a párt elnöke az InfoRádió műsorában.

Kovács Gergely azt mondta, a "ganumédeszi galaktokolonialista párt és a szíriuszi sörpárt a természetes szövetségesünk, de egyelőre nem sikerül a Föld bolygón bejegyeztetni ezeket a pártokat", így emiatt indulnak egyedül. Jelezte, az országos listaállításhoz szükséges 71 körzetben terveznek jelöltet indítani, ebből most jelenleg hatvan embert már találtak. Bár azt azért nem zárta ki, hogy esetleg mégis részt vesznek a közös listán. 
"Esetleg ha megvalósulna egy teljes összefogás, amiben benne lenne a Fidesz is, az MSZP, a Volner, a Jobbik, ahhoz természetesen már mi is csatlakoznánk, de ezt én egyelőre nem látom megvalósulni."

- fogalmazott Kovács Gergely.

Hozzátette, a kutyapárt nem fog össze senkivel és külön indul. Ugyanakkor biztosra veszi, lesznek olyan ellenzéki szavazók, akik listán rájuk szavaznak, egyéniben pedig az ellenzéki összefogás pártjaira.