Előfizetés

Megölték Olaszország kongói nagykövetét egy ENSZ-konvoj elleni támadásban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Egy kongói hírportál tudomása szerint három másik ember is életét vesztette, illetve többen megsebesültek a rajtaütésben.
Életét vesztette Olaszország kinshasai nagykövete a Világélelmezési Program (WFP) konvoja elleni támadásban a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte hétfőn az olasz külügyminisztérium. A rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt. A minisztérium közleményében egy további halottról ír, de egy kongói hírportál tudomása szerint Luca Attanasio nagyköveten kívül három másik ember is életét vesztette, illetve többen megsebesültek a rajtaütésben. A nagykövetet súlyos sebesülésekkel szállították kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni.
Luca Attanasio
Fotó: HANDOUT / AFP

Németország nagy részén megnyitották az általános iskolákat és az óvodákat

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 13:25

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP
Egyes tartományokban a távoktatás és a közvetlen tanuló-tanár kapcsolaton alapuló hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, és nem kötelezettség megjelenni az iskolai tanórákon.
Több mint két hónap járványügyi kényszerszünet után hétfőtől ismét fogadják a gyerekeket az óvodákban és az általános iskolákban Németország nagy részén.
A tizenhat tartomány közül tízben indították újra a napközbeni gyermekellátás és az általános iskolai oktatás intézményrendszerét.

A szövetségi berendezkedésből adódóan szinte mindenhol más megoldásokat alkalmaznak. Egyes tartományokban a távoktatás és a közvetlen tanuló-tanár kapcsolaton alapuló hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, és nem kötelezettség megjelenni az iskolai tanórákon. Ugyanakkor számos közös elem is van, köztük az állandó maszkviselés szabálya. A tartományi kormányok és a szövetségi kormány február közepén kötött megállapodása szerint minden tartomány önállóan dönt, a lépéseket nem kell összehangolni. A berlini vezetés üdvözölte, hogy a legtöbb helyen fokozatosan újraindítják a közoktatást. A tanárok és a diákok személyes jelenlétére épülő oktatást nem lehet kiváltani más módszerrel, a gyerekeknek pedig szükségük van kortárs közösségre, különösen a legkisebbeknek – nyilatkozott Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter. A szövetségi kormány igyekszik hozzájárulni a rendszer fenntartható működéséhez.
Így már hétfőn elkezdik az egyeztetést arról, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási kampány végrehajtását szabályozó elsőbbségi listán a harmadikból a második csoportba

– jelentette be Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Az óvódákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztó országos zárlat. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról. A korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet. A szövetségi kormány vállalta, hogy a március 3-i találkozóra kidolgoz egy stratégiát a nyitás lehetséges menetrendjéről. Hétfői sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy három területre összpontosítanak.
Összeállítanak egy csomagot a fertőzésveszéllyel járó egymás közti személyes kapcsolatokat szabályozó előírásokról, egy intézkedési tervet az oktatási rendszerről, és egy harmadik csomagot a tömegsport, a vendéglátás és a kulturális intézményrendszer újraindításáról.

Helge Braun kancelláriaminiszter kiemelte: figyelembe kell venni, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének több mutatója romlott az utóbbi napokban, és a korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk terjedése fenyegeti a védekezés eddigi eredményeit. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint
az utóbbi 24 órában 4369 új fertőződést regisztráltak. Ez minimális csökkenés az egy héttel korábbi 4426-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 390 928 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 67 903-ra emelkedett Németországban.

Útmutató készül a szlovák orvosoknak, hogy kit mentsenek meg a kórházakban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 13:18

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Bedőlni látszik az ország egészségügyi ellátórendszere.
Telítettek a szlovákiai kórházak koronavírus-osztályai, sok halálos áldozatot követel a járvány. Az orvosoknak sok esetben mérlegelniük kell, kit mentenek meg és kit nem. Éppen ezért szakemberek útmutatót készítenek a Covid-osztály orvosai számára, ami segítheti a döntéshozatalt.
„Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk”

– állítja a Markiza televízió riportjában Ján Glasa orvos, bioetikus.

Az összeállításban elhangzott, az intézmények gyakorlatilag tűrőképességük határán állnak, a legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban. „Egyszerűen halandók vagyunk és senki nem marad itt örökké. Noha mindig bekövetkezhet a csoda, mi, az orvosok meglehetősen nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, ha egy páciens épp a halálhoz közelít” – fogalmazott Glasa.  Éppen emiatt a szakemberek most egy olyan útmutatón dolgoznak, hogy segítsék az orvosokat és miképp bánjanak a már menthetetlen páciensekkel.  
„Ez hatalmas segítség lehet az orvosok számára a harcmezőn. Amit ma meg kell tennünk az orvosainkért, hogy olyan kritériumrendszert állítunk fel, amely az orvosi, etikai és jogi szempontot is mérlegeli, így az orvos nincs kitéve annak, hogy neki egyedül kell döntenie életről és halálról”

– nyilatkozta a tévé riportjában Ivan Humeník, orvosi jogi szakértő.

Az adást a Paraméter szemlézte.  Eközben a politikai feszültségek is tovább nőnek Szlovákiában. Mint lapunk is megírta, a kormánykoalícióban hatalmas vitákat okozott az orosz vakcina beszerzése.