Előfizetés

Útmutató készül a szlovák orvosoknak, hogy kit mentsenek meg a kórházakban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 13:18

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Bedőlni látszik az ország egészségügyi ellátórendszere.
Telítettek a szlovákiai kórházak koronavírus-osztályai, sok halálos áldozatot követel a járvány. Az orvosoknak sok esetben mérlegelniük kell, kit mentenek meg és kit nem. Éppen ezért szakemberek útmutatót készítenek a Covid-osztály orvosai számára, ami segítheti a döntéshozatalt.
„Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk”

– állítja a Markiza televízió riportjában Ján Glasa orvos, bioetikus.

Az összeállításban elhangzott, az intézmények gyakorlatilag tűrőképességük határán állnak, a legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban. „Egyszerűen halandók vagyunk és senki nem marad itt örökké. Noha mindig bekövetkezhet a csoda, mi, az orvosok meglehetősen nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, ha egy páciens épp a halálhoz közelít” – fogalmazott Glasa.  Éppen emiatt a szakemberek most egy olyan útmutatón dolgoznak, hogy segítsék az orvosokat és miképp bánjanak a már menthetetlen páciensekkel.  
„Ez hatalmas segítség lehet az orvosok számára a harcmezőn. Amit ma meg kell tennünk az orvosainkért, hogy olyan kritériumrendszert állítunk fel, amely az orvosi, etikai és jogi szempontot is mérlegeli, így az orvos nincs kitéve annak, hogy neki egyedül kell döntenie életről és halálról”

– nyilatkozta a tévé riportjában Ivan Humeník, orvosi jogi szakértő.

Az adást a Paraméter szemlézte.  Eközben a politikai feszültségek is tovább nőnek Szlovákiában. Mint lapunk is megírta, a kormánykoalícióban hatalmas vitákat okozott az orosz vakcina beszerzése.

Március elejére várják az első adag vakcinát Koszovóban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 11:57

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Az oltási program szerint az év végéig a lakosság 60 százalékát oltanák be, először az egészségügyi dolgozók, a 80 éven felüliek, valamint a krónikus betegségben szenvedők kapják meg a vakcinát.
Március első hetében érkezhetnek meg az első adag, koronavírus elleni oltóanyagok Koszovóba – jelentette ki hétfőn Isme Humolli, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pristinai irodájának vezetője. A Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint Isme Humolli közölte, hogy Koszovó a COVAX vakcinabeszerzési program keretében jut oltóanyaghoz.
„Mindkét fél azt szerette volna, ha az oltóanyag mihamarabb megérkezik, de látjuk, hogy hiány van vakcinából, mert nem tudnak megfelelő mennyiségű szert gyártani”

– magyarázta.

Az oltási program szerint az év végéig a koszovói lakosság 60 százalékát oltanák be, először az egészségügyi dolgozók, a 80 éven felüliek, valamint a krónikus betegségben szenvedők kapják meg a vakcinát. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 2518-cal 436 640-re, Koszovóban 398-cal 66 380-ra, Észak-Macedóniában 254-gyel 99 321-re, Montenegróban 402-vel 71 995-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 269-cel 128 371-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 16-tal 4337-re, Koszovóban eggyel 1572-re, Észak-Macedóniában 16-tal 3063-ra, Montenegróban 11-gyel 955-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 5101-re nőtt.

Magyar nyelvű turistajelzést fújtak le Erdélyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:18

Fotó: Facebook/Zoltan Abram
1200 méter felett sem rejtette véka alá magyargyűlöletét az ismeretlen rongáló.
Szomorú és egyben teljességgel értelmetlen rongálást fotóztak le a hétvégén Romániában. Túrázás közben Ábrám Zoltán marosvásárhelyi egyetemi tanár azt vette észre, hogy a Maros-völgye fölött, a Görgényi havasokban 
valaki nem bírta elviselni a turistajelzésen olvasható magyar feliratokat. Így fogta, és egy festékszóróval lefújta azokat.

A posztra felfigyelő Főtér megjegyzi, a romániai köztéri táblák magyar feliratait lemázoló egyének között túrázók is vannak, akiknek gondjuk van rá, hogy a hátizsákba festékszóró is kerüljön, ha a hegyre indulnak.