Előfizetés

Müller Cecília: Ne válogassunk a vakcinák közül, mindegyik hatásos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 12:31
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az országos tisztifőorvos megdicsérte a kínai oltást.
Exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, a harmadik hullám elindulását valószínűleg a variánsok okozzák – közölte az operatív törzs szokásos napi sajtóeseményén az országos tisztifőorvos. Müller Cecília megjegyezte, az adatok fokozott óvatosságra, valamint a védelmi intézkedések betartására intenek. 378 embernél mutatták ki eddig a brit mutánst, 34 embernél pedig másfajta variánst találtak. A brazíliai és dél-afrikai verzió még nem jelent meg itthon.  Azt mondta, közösségi terjedésnek indult a brit mutáns, ami ellen hatásosak azok a védőoltások, amiket Magyarországon alkalmaznak. Beszélt arról is, hogy a harmadik hullám felszállóágában vagyunk.  Az elkövetkező két hét alatt több oltást be tudunk adni, mint eddig, ami köszönhető a nyugati és a keleti vakcináknak. Abban bíznak, hogy ezért jelentősen tudnak javítani a járványhelyzeten. Jelezte, hogy mindenkit, aki regisztrált az oltásra, figyelje a telefonját. „Kérem, hogy ne válogasson a vakcinák közül, mindegyik hatásos” – nyomatékosította.    Ezt követően hosszasan érvelt, miért jó a kínai Sinopharm oltása. Szerinte a készítménynek olyan széles „antigén-palettája” van, ami sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert „és abban bizakodnak, hogy egyébként tartósabb védelmet adhat, esetleg magasabb fokút, sőt, egyesek szerint még hosszabb idejűt is.” Azért hozzátette, hogy ezt persze a jövő fogja eldönteni. Szerinte ennek a vakcinának az az előnye, hogy egy jelentős immunválaszt vált ki és éppen ezért a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával fejlesztik ki.
Minden gyógyszert, orvosi beavatkozást vagy oltóanyagot mindig a haszon-kockázat becsléssel szokás összehasonlítani. Müller Cecília úgy véli, minden nyitva hagyott kapu megadja a lehetőséget a fertőzés kockázatának. Megjegyezte, hogy számos olyan vakcinát használnak, aminek ötven százalékos a hatékonysága, mégis élünk vele. „Hiszen gondolkodjunk nagyon egyszerűen: ez azt jelenti, hogy az oltakozók legalább felét megvédi a fertőződéstől, de még ezen túl is, legfőképpen a szövődményes lefolyástól és a halálozástól. Ezt belátva azt gondolom, senkiben sincsen kétség, hogy éljen az oltakozás lehetőségével” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a Sinopharm vakcinája 18 év felett bárkinek adható.   Kérdésre válaszolva elmondta, nagyon szeretné, ha nem kellene szigorítani, egyelőre nem terveznek ilyet, de ez „rajtunk múlik”. Türelemmel kell viselni a védelmi intézkedéseket, hiszen a harmadik hullám elkezdődött, ha sok vakcinát tudnak beadni, akkor meg is lehet törni ezt.  Az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert pedig azt mondta, 
az I. kerületben egy 74 fős szülinapi bulira csaptak le a rendőrök.

Papírból olvasta fel a kormány képviselője, hogy „Magyarország demokratikus jogállam”

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.22. 12:18

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Csárdi Antal pedig arról beszélt, Kósa Lajos és a csengeri örökösnő ügye arról is sokat elmond, hogyan viszonyulnak a Fidesz képviselői a pénzhez.
Kósa Lajos minimum „elképzelhetetlen módon hiszékeny volt, mert elhitte azt, hogy van egy örökös, aki ezer milliárdos nagyságrendben örökölt és vagyont tud neki ajándékozni”, ez a történet azonban arról is sokat elmond, hogyan viszonyulnak a Fidesz képviselői a pénzhez, a vagyonhoz – mondta a parlamentben napirend előtt Csárdi Antal. Az LMP képviselője szerint lehet, hogy Kósa Lajos ennyire ostoba módon bedőlt ennek az átverésnek, de meg kellene azt is vizsgálni, mi a helyzet a befolyással üzérkedéssel: ennek tényállása ugyanis az, hogy hivatalos személyként ellenszolgáltatás fejében előnyt ad vagy ígér valaki. – Életszerű-e, hogy Kósa Lajos azt hitte, őt csak megajándékozzák? Kósa Lajos édesanyja ráadásul azt mondta, az egyik közokiraton nem az ő aláírása szerepel – eljárás vajon indult-e ennek nyomán? Vizsgálják-e a közokirat hamisítást, a befolyással üzérkedést? – kérdezte Csárdi Antal. A politikus szerint az is felmerül, hogy ha elhitte Kósa Lajos ezt a kamu történetet, alkalmas-e vezető tisztség betöltésére? Méltó-e arra, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságot vezesse? Alkalmas-e arra, hogy az Operatív Törzs tagja legyen? „Mert innen csak fél lépés a Lapos Föld Elmélet”. Völner Pál igazságügyi államtitkár szerint „egy zöldségesnek is elhiszem, hogy mit mutat a mérleg”, sületlenségeket beszél Csárdi Antal, egyébként pedig: Gyurcsány. Szerinte amíg Korózs Lajos az egészségügyi bizottságot vezetheti álhírek terjesztőjeként, addig maradhat Kósa Lajos is. Kósa Lajost „megtévesztették, az egész ügy elszenvedője, nem az elkövetője, a kormánynak pedig semmi köze a rendőrség eljárásához”. Oláh Lajos, a DK képviselője egy 2018-as választási csalás ügyét idézte fel, amikor Budapest VII. kerületében egy Lendület Párt nevű kamupárt listáján és a Fidesz helyi támogatói aláírás-listáján 341 név megegyezett, még azok sorrendje is, csak a mellettük lévő aláírások különböztek, miközben mindkét esetben 9-9 választói jogosultsággal nem is rendelkező állampolgár neve is szerepelt. A rendőrség azóta sem derített ki semmit, Oláh Lajos szerint azért, mert nyilvánvaló, hogy „a Kubatov-listák alkalmazására derült fény”, amihez ráadásul Bajkay István kerületi Fidesz-képviselőnek is köze lehet. Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában papírról olvasta fel, hogy „Magyarország demokratikus jogállam, ahol a kormány semmilyen nyomást nem gyakorol a rendőrségre”, emiatt ahhoz sincs közük, hogy a 2018-as feljelentés nyomán 2019 március 7-én a rendőrség felfüggesztette a nyomozást, és azóta sem lépett semmit, mert „nem merült fel olyan körülmény, ami a nyomozás folytatását indokolná”.

Félmilliárdot spóroltak Pikóék

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2021.02.22. 11:37

Fotó: Népszava
Több mint 500 millió forintot takarított meg az előző kerületvezetés megkérdőjelezhető szerződéseinek felszámolásával Józsefváros.
Józsefváros önkormányzatának jelenlegi vezetése minden eszközt bevet, hogy megóvja a kerületet a járvány okozta gazdasági válság és a kormány brutális elvonásainak pénzügyi hatásaitól – írta a kerület mai közleményében. Ennek keretében felülvizsgálták a korábbi városvezetés szerződéseit, az új beszerzések esetében pedig a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a felelős és takarékos gazdálkodás. A tavalyi döntésekkel célzottan arra törekedtek, hogy az előző városvezetés felesleges kiadásainak rendszerét leépítsék. Ezek sorában az egyik legnagyobb tétel a közétkeztetési rendszer megújítása volt. A korábbi korrupciógyanús közétkeztetési szerződés Fidesz által sokat bírált felbontása, a jobb és olcsóbb közétkeztetés megvalósítása mintegy 300 millió Ft megtakarítást jelent. A felesleges ügyvédi szerződések és PR-költések lefaragása 160 millió Ft-tal csökkentette kiadásokat. Az előző ciklusban túlméretezett önkormányzati gépkocsi-flotta csökkentése 21 millió forint megtakarítást eredményezett. A bérlakás-felújítások nyílt közbeszereztetése – a korábbi vezetés meghívásos pályázataival szemben – becsléseik szerint 33 millió forintos költségcsökkentést jelent. Mindezeknek köszönhetően már a tavalyi év során nagyságrendileg 514 millió forintos megtakarítást ért el a kerület, amely mindössze a felesleges, megkérdőjelezhető kiadások lefaragásából származott. Azt ígértük a kampányban, hogy az összes túlárazott szerződést, kifizetőhelyként használt sportállást felszámoljuk. Józsefvárosra évekkel ezelőtt rácuppant egy közpénzleszívó Fidesz-polip, amelynek a csápjait most egyesével kell felrángatni – mondta a Népszavának korábbi interjújában Pikó András, Józsefváros polgármestere. Úgy tűnik, valóban nekiláttak a csápok felrángatásának.