Előfizetés

Rátámadt gondozónőjére egy oroszlán az osnabrücki állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:19
Képünk illusztráció
Fotó: Patrice Correia / AFP
A 25 éves nő megsérült, de el tudott menekülni.
Oroszlán támadt egy gondozónőre az északnyugat-németországi Osnabrück állatkertjében – közölte a rendőrség vasárnap. A 25 éves nő megsérült, de el tudott menekülni. Elővigyázatosságból kórházba vitték, de a közlemény szerint sebei nem életveszélyesek, állapota nem súlyosbodik. A gondozó a karám területén dolgozott a támadás idején, amelyet „szerencsétlen munkahelyi balesetként” említettek. Az állatkert szerint valószínűleg nyitva maradt a karám két részét elválasztó tolóajtók egyike. Amikor délelőtt a gondozó az elülső részben dolgozott, és az öt oroszlán a külső kifutóban tartózkodott, minden ajtónak zárva kellett volna lennie. Az oroszlán a hátán sebezte meg a nőt. Vissza tudott jutni a gondozói átjáróhoz, így biztonságba került, kollégái azonnal a segítségére siettek. Mentővel vitték kórházba – idézte egy közlemény Andreas Wulftangét, az állatkert afrikai oroszlánokért felelős zoológiai vezetőjét. „Egyelőre a kolléganőnk és mi is sokkhatás alatt állunk. A következő napokban, nyugalmas körülmények között beszéljük meg az eseményeket és a baleset okait” – mondta a zoológus. A támadás idején, vasárnap délelőtt egyetlen látogató sem volt az állatkertben, mivel a világjárvány miatt zárva tart. Nagyjából négy évvel ezelőtt két medve kitörése okozott riadalmat, a jegesmedve-barnamedve keverék Tipset akkor le kellett lőni. 2017 márciusának azon a szombat délutánján mintegy négyezer látogató volt az állatkertben. 

Tavaszt jelez a téltemető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 10:10

Fotó: STEPHAN SCHULZ/dpa Picture-Alliance / AFP
Úgy tartják, ha megjelenik a mediterrán származású vadvirág, hamarosan véget ér a tél.
A múlt heti komoly fagyok ellenére úgy tűnik, közeleg a tavasz. Erre utal, hogy a cégénydányádi kastély hófödte parkjában kinyíltak a téltemetők – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán még a dermesztő időben közzétett videó nyomán a Sokszínű Vidék. A mediterrán, dél-európai származású vadvirág jól beilleszkedett, nem vált gyomnövénnyé, és számos helyen megtalálható a nedves talajú gyertyános-tölgyesekben és ligeterdőkben. Nyáron, a hóvirághoz hasonlóan visszahúzódik a talajba.  Az apró növény, amelyet télikének is neveznek, kora tavasszal, de gyakran már február végén virágba borítja az erdők avarját. A Magyarországon védett, mérgező növényről sokan úgy vélik, ha kinyílik, itt a tavasz.  
/Forrás: Wikipédia/

Több tucatnyi gömbölyűfejű delfin vetődött partra Indonéziánál

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 15:31
Illusztráció
Fotó: SONNY TUMBELAKA / AFP
Csak három maradt életben.
Mintegy 45 gömbölyűfejű delfin vetődött partra az indonéziai Madura-sziget sekély vizeiben pénteken, közülük csupán 3 állat maradt életben – közölték a hatóságok. A három delfint a helyi hatóságoknak és önkénteseknek sikerült visszalökni a tengerbe. A kelet-jávai kormányzó közlése szerint vizsgálat indult annak kiderítésére, mi okozhatta a delfinek halálát. A tetemeket a part mentén temetik el. Az önkéntesek elmondására hivatkozva hozzátette, hogy több, az óceánba segített fiatal delfin visszakerült a partra, mivel anyjuk még mindig a strandszakaszon feküdt megrekedve. Az állatok partra vetődését regisztráló indonéziai szervezet adatai szerint az elmúlt évben 59 baleset történt, többnyire dugongok és trópusi delfinek rekedtek meg a sekély vízben.