Előfizetés

Március 8-án kezdődhet a korlátozások enyhítése Angliában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 06:09
Boris Johnson brit miniszterelnök
Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
Boris Johnson hétfő délután tájékoztatja az intézkedések feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart.
Március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában – közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson egyenes utalást tett arra, hogy
a nyitás első lépéseként a diákok visszatérhetnek az iskolákba.

A brit kormányfő hétfő délután tájékoztatja a korlátozások feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart. A Downing Street által hétfő hajnalban közzétett előzetes nyilatkozatában Johnson közölte: a terv, amelyet a nap folyamán ismertet, a zárlat óvatos lépésekkel végrehajtandó oldását célozza. Hangsúlyozta: a kormány mindig is azt tekintette a legfontosabb enyhítési intézkedésnek, hogy a gyerekek visszatérhessenek az iskolákba, mivel ez az oktatás mellett mentális és fizikai jólétük szempontjából is rendkívül fontos. A brit kormány emellett a legfontosabb feladatok közé sorolja azt is, hogy az emberek biztonságos körülmények között végre találkozhassanak szeretteikkel. Boris Johnson kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a korlátozások feloldásának minden egyes lépéséről a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján születik döntés, és a kormány óvatosan cselekszik majd, nehogy lerombolja a járvány megfékezésében a lakosság áldozatvállalásával elért eddigi eredményeket.
Éppen ezért a brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell.

Ennek alapján a zárlat feloldásának folyamata akkor haladhat előre,
  • ha az oltási program sikeresen folytatódik,
  • ha a bizonyítékok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta halálozások számát a beoltottak körében,
  • ha az aktuális fertőződési ráták nem fenyegetnek a kórházi kezelésre szoruló betegek számának olyan mértékű megugrásával, amely fenntarthatatlan nyomást gyakorolna az állami egészségügyi szolgálatra (NHS),
  • illetve ha nincs olyan új vírusvariáns, amely alapvető mértékben megváltoztatja a kockázatok megítélését.
A Downing Street hétfői ismertetése szerint jelenleg e négy kritérium mindegyike teljesül, így
március 8-án a kormány megteszi az első lépést a korlátozások enyhítése felé.

A londoni miniszterelnöki hivatal szerint azért esett a választás erre az időpontra, mert a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) szakvéleménye szerint addigra már kialakul bizonyos fokú védettség a testület oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportban. A JCVI elsőbbségi oltási listájának élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. Az első hivatalos célkitűzés az volt, hogy február 15-ig, vagyis múlt hétfőig a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült, és a JCVI szakértői szerint ebben a csoportban a vakcina első dózisának beadása után három héttel, vagyis legkésőbb az első korlátozásenyhítő lépésekre kijelölt márciusi időpontra védettség alakul ki. Boris Johnson már korábban is hangsúlyozta, hogy óvatos ütemű nyitás lehetséges csak, mivel a kormány eltökélt szándéka az, hogy a korlátozások feloldásához vezető folyamat visszafordíthatatlan legyen, és hogy a január eleje óta tartó jelenlegi országos zárlat – amely a járvány kezdete óta immár a harmadik – legyen az utolsó ilyen korlátozó intézkedés.

Anthony Fauci szerint lehetséges, hogy még jövőre is maszkot kell viselnie az amerikaiaknak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.21. 20:49

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A virológus úgy látja, túl korai lenne pontosan meghatározni, az Egyesült Államok mikor érheti el a teljes immunitást.
Elképzelhető, hogy az amerikaiaknak még 2022-ben is maszkot kell viselniük, még akkor is, ha a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat enyhíti majd az Egyesült Államok – mondta vasárnap Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója a CNN hírtelevíziónak. Ugyan az igazolt fertőzöttek napi száma folyamatosan csökken az Egyesült Államokban, továbbra is amerikaiak ezrei halnak meg naponta a koronavírus miatt. Az ország lakosságának alig több mint 5 százalékát oltották be eddig a vakcina mindkét adagjával. Joe Biden egyik kiemelt célja, hogy felgyorsítsa az oltások beadásának ütemét, a szövetségi államok vezetői pedig egyre több adag vakcinát igényelnek, hogy megpróbálják megakadályozni a járvány terjedését, amely eddig mintegy félmillió emberéletet követelt az Egyesült Államokban.
– Ez a félmilliós szám egy szörnyű történelmi mérföldkő

– mondta az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa.

Arra a kérdésre, hogy az amerikaiak várhatóan továbbra is maszkot viselnek-e majd a következő évben, Fauci azt válaszolta:
„lehetségesnek tartom, hogy ez a helyzet”.

Hozzátette, hogy ez függ például az újabb variánsok elterjedésétől is. Az NBC amerikai televíziónak adott interjújában a szakember arról is beszélt, hogy túl korai lenne pontosan meghatározni, az Egyesült Államok mikor érheti el a teljes immunitást. A Fox News televízió egyik vasárnapi műsorában pedig azt mondta: az, hogy Egyesült Államokban élőknek szükségük lesz-e később emlékeztető oltásra, attól függ, hogyan alakul az úgynevezett dél-afrikai mutáció elterjedése.  – Míg a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák úgy tűnik, védettséget adnak az egész országban elterjedő brit variánssal szemben, addig kevésbé védenek a dél-afrikai változat ellen, amely egyelőre nem domináns – mondta a virológus. Anthony Fauci hozzátette: „ha ez a változat dominánsabbá válik, akkor lehet, hogy be kell szereznünk a vakcina egy olyan változatát, amely kifejezetten a dél-afrikai mutáció ellen nyújt védettséget.” A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább a világon. A coronavirus.app vasárnap esti adatai szerint 28,7 millió koronavírusos esetet regisztráltak az országban a járvány kezdete óta.

Izrael Oroszországtól vásárolt vakcinát Szíriának egy fogolycsere részeként

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.21. 20:19

Fotó: Kirill Braga / Sputnik via AFP
A szíriai állami hírügynökség cáfolta a megállapodást, a szír fogságba esett izraeli nő mindenesetre Moszkván keresztül jutott haza.
Izrael 1,2 millió dollárt (355 millió forint) fizetett Oroszországnak azért, hogy koronavírus elleni vakcinákkal lássa el Szíriát egy fogolycsere-megállapodás részeként – adta hírül vasárnap az izraeli sajtó. Izrael és Szíria szerdán állapodott meg Oroszország közvetítésével arról, hogy két szíriai állampolgárt cserélnek ki egy izraeli nőre, aki szíriai területre tévedt. Az egyezség, amelynek feltételeit továbbra is homály fedi, számos bírálatot váltott ki Izraelben, mondván, oltóanyagot bocsát az ellenfél Szíria rendelkezésére, amelynek területén ellenséges iráni csapatok tevékenykednek. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyan elismerte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt jó kapcsolatai révén ütötték nyélbe a megállapodást, de szombaton azt állította, hogy az alkuban egyetlen darab izraeli vakcina sem érintett.
Arról ugyanakkor nem szólt, hogy Izrael fizetett volna a vakcinákért Oroszországnak.

Hangsúlyozta, hogy a moszkvai vezetés követelésére titkosították a megállapodás részleteit. Az izraeli kormány ellenzéke nehezményezte a hírzárlatot. Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője az izraeli törvényhozás külügyi és védelmi bizottságának az összehívására szólított fel, hogy megvitassák a megállapodást és a cenzúra helytelen, politikai használatát.
A szíriai állami hírügynökség cáfolta a fogolycserével kapcsolatos alku létét.

A 25 éves izraeli nőt Moszkván keresztül vitték vissza hazájába, ahol a belbiztonsági szervek kihallgatták. A nő a túlnyomó részben ultraortodox zsidók lakta Modiin Illit településről származik és korábban több alkalommal is megkísérelt átkelni a Gázai övezetbe, illetve Jordániába. Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsík nyugati felét Szíriától, és 1981-ben törvényben be is kebelezte, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.