Előfizetés

Két hét alatt majdnem félmillió embert akarnak beoltatni

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 16:23

Fotó: Vajda János / MTI
Szerdán kezdődhet a nagy magyar vakcina akció, amelyet leginkább az orosz és a kínai szállítmányokra alapoznak.
Több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására nyílik lehetőség szerdától két héten át, és ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte György István, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője szombaton a közmédiával. Arra szólított fel mindenkit, hogy aki értesítést kap, vegye is fel az oltást. Kiemelte:
A háziorvosok a jövő héten 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol Pfizer-vakcinát adnak be a kijelölteknek.

György István szerint „a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek”, de „a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is”. Felidézte: a Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik. A legújabb kormányzati számítások szerint tömeges oltás esetén egy hét alatt csaknem 7100 helyen több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.
„Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte”

– biztatott a munkacsoport-vezető.

Szlávik: az oltásokkal csökkenthető a harmadik hullám nagysága

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 15:25
Szlávik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiával.
Szlávik János azt mondta: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám. Ennek oka a brit vírusmutáns lehet, mert az jobban terjed, mint a vírus korábbi változata - vélekedett. Szerinte más országok példáját tekintve nem lehet tudni, meddig tart majd az újabb hullám, de az oltások felgyorsulása javíthat a helyzeten. A kínai vakcina megkapta az engedélyeket, így jövő héten már azzal is oltanak az orvosok - tudatta. Hozzátette: egyelőre kórházakban, rendelőkben, oltópontokon adják be a vakcinát az embereknek, de tömeges oltás esetén megvan a terv, hogyan lehet bővíteni az oltópontok számát. Szlávik János beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. A vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt - hangsúlyozta a főorvos, aki ezért mindenkinek azt javasolja, ha értesítést kap, oltassa be magát bármelyik, Magyarországon elérhető vakcinával.

Aláírásgyűjtéssel követel az LMP béremelést a szociális dolgozóknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 14:51

Fotó: Balázs Attila / MTI
Ungár Péter parlamenti képviselő a saját oldalán indított petíciót.
Béremelést most! Ne hagyjuk, hogy a kormány levegőnek nézze a szociális dolgozókat! Ezekkel a követelésekkel indított saját internetes oldalán petíciót Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő.  A petíció szerint a mostani válsághelyzetben a szociális ágazat munkavállalóinak is jár legalább az egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítés, amit az egészségügyi dolgozók már megkaptak.
„A frontvonalban küzdve a szociális dolgozók is komoly kockázatot vállalnak szakmai elhivatottságból, megalázóan alacsony fizetésért. De a kormány nem csak az elmúlt években, hanem most, a koronavírus okozta válság idején sem hajlandó tudomást venni róluk és nem nyújt semmilyen segítséget számukra”

– olvasható.

Ungár Péter Facebook-bejegyzésében hivatkozott a Népszava szombaton megjelent cikkére, amely a szociális dolgozók helyzetét mutatja be. Az LMP-hez kötődő Ökopolisz Alapítvány felkérésére készített felmérésből ugyanis kiderült: A szektor dolgozóinak csak 4 százaléka kapott százszázalékos táppénzt, ha megfertőződött a munkahelyén, míg 46 százalékuk semmit nem kapott a koronavírus járvány alatti helytállásáért.