Előfizetés

Elégedett a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke a kormánnyal való tárgyalás után

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.19. 21:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a baloldali kollégái is hasonlóan éreznek az egyeztetés után.
Az önkormányzatok és a kormány elsődleges célja az emberek egészségének és munkahelyének védelme

- hangoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Budapesten, miután a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tárgyalt a szervezet képviselőivel.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) elmondta: a koronavírus-járvány miatti "rendkívüli évben" a települések "járványügyi költségvetéseket" fogadnak el. Az önkormányzatok a mostani erőfeszítéseiket annak érdekében tették, hogy a járványt meg lehessen fékezni, majd a gazdaság ismét erősödhessen - jelezte a politikus, Kaposvár polgármestere. Tájékoztatása szerint Gulyás Gergely azt vállalta: március végéig településenként külön-külön egyeztet az azoknak nyújtandó segítségről annak érdekében, hogy az önkormányzatok működőképessége megmaradjon, a jelentős fejlesztéseket befejezhessék és újakat is tudjanak indítani. Szita Károly hangsúlyozta: ez a településektől is fegyelmezettséget, valamint az eddigiekhez képest más jellegű költségvetés összeállítását várja. "Ugyan nem lesz nagy bőség", de a fontos célok - az emberek egészségének és munkahelyének - megvédése, a működőképesség megőrzése és a fejlesztések megvalósítása - teljesülni fog - hangoztatta. 
A megbeszélések eredményéről szólva azt mondta, ő maga és több polgármester - reményei szerint köztük a baloldali kollégái is - elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól.

Szita Károly arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány leküzdésében nemcsak a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak is van szerepük és felelősségük.  Mondandójában jutott idő egy kis "elmúltnyolcévezésre" is: szerinte a  2008-as gazdasági világválság idején az akkori kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak az önkormányzatok, amelyek így hiteleket voltak kénytelenek felvenni. Kitért arra is, hogy 2014 és 2019 között az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele 50 százalékkal nőtt, ami a magyar gazdaság növekedésének következménye. Ehhez hozzájött még a Modern városok program 4000 milliárd forintos forrása - hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva az MJVSZ elnöke közölte:
a kormány a 25 ezres lélekszám feletti települések önkormányzatával, és a fővárosi kerületekkel fog egyeztetni, ugyanis az ennél kisebb települések esetében automatikusan kompenzálják a kieső iparűzési adó száz százalékát.

Azonban a jelek szerint nem megy minden egyeztetés ilyen eredményesen: mint lapunk is megírta, szerdán a 25 ezer főnél nagyobb települések polgármestereivel tárgyalt Gulyás Gergely. Ám a megbeszélés elején jelezte, hogy semmi konkrétat nem tud ígérni a bajba jutott városoknak, a Népszava által megkérdezett településvezetők nagyrészt értelmetlennek tartották a 2 és fél órás megbeszélést.

Egyedi méltányosság alapján kezelhetik térítésmentesen a felnőtt SMA-betegeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 19:52
Az SMA- betegség röntgenképe. Illusztráció.
Fotó:
Ez nem az a gyógyszer, mint amire korábban több, ebben a betegségben szenvedő gyermek számára gyűjtöttek pénzt.
Megállapodás született az Egészségbiztosító és a Spinraza gyártója között, így mostantól hazánkban is elindulhat a felnőtt SMA-betegek kezelése a Spinraza készítményével.

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Mint írják, a tárca a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő évek óta szoros együttműködésben dolgozott a ritka betegségekben szenvedők terápiás lehetőségeinek bővítésén. Megjegyzik, a kormány elkötelezett az SMA-ban érintett betegek gyógykezelésének finanszírozásában, amire évente 3,2 milliárd forintot fordított. Az SMA betegek ellátása évekkel ezelőtt a 18 év alatti betegek ellátásával indult meg, mely betegcsoportban a legnagyobb egészségnyereség várható. Jelenleg is csaknem 80 beteg kap Spinraza készítményt. Az elmúlt időszak egyeztetései nyomán azonban 
mostantól lehetőség nyílik az SMA-betegek még szélesebb körű ellátására és elindulhat a felnőtt betegek kezelése is az Európában jelenleg elérhető Spinraza készítménnyel, amelyet a betegek egyedi méltányosság alapján, térítésmentesen megkaphatnak majd.

Korábban több kisgyerek kezelésére is gyűjtöttek, ám ez nem az a készítmény, amely a világ legdrágább gyógyszereként ismert - írja ezzel kapcsolatban a Telex. A portál szerint a Zente nevű SMA-s fiúnak 2019-ben, a Zsombor nevű kisbetegnek pedig éppen csütörtökön gyűlt össze közösségi finanszírozásban a 700 millió forint. Ez a Zolgensma, és abban különbözik a Spinrazától, hogy nem a hiányzó fehérjét juttatja be, hanem egy vírust, amely ráveszi a szervezetet, hogy maga kezdje el termelni azt. Ebből adódik a fő előnye – és a még magasabb ára – is: nem rendszeresen kell beadni, hanem mindössze egyszer. Azt viszont legkésőbb kétéves korig, mert akkor lehet esélyük a gyerekeknek az állapotjavulásra.

Már a jövő héten olthatnak a kínai vakcinával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 18:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Pest megyei háziorvosokat tájékoztatták a február végi oltási rendről, amelyben szerepel az oltóanyag tervezett felhasználása.
A szerkesztőségünkhöz is eljutott az atv.hu-n is publikált levél, amelyet a Pest megyei háziorvosok kaptak meg csütörtökön. Ebben a Pest Megyei Oltási Munkacsoport vezetője a következő hét oltási rendjéről, feladataikról tájékoztatja az orvosokat a rendelkezésre álló vakcinák tükrében.  E szerint február utolsó hetében a Szputnyik és Moderna vakcinákkal nem történik oltás, viszont a kínai Sinopharm oltóanyagból mintegy 27 800 adag áll rendelkezésre megyei szinten.   
Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Immunbiológiai Készítmények Minőség-ellenőrzési Főosztálya megvizsgálta a kínai vakcinát, az összes dokumentációját, „és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése. Ez azt hivatott igazolni, hogy a gyártói minősítésnek, a gyártói specifikációnak megfelelt a hatóság általi vizsgálat is”. Erről értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, mivel az engedélyezheti a vakcinák hazai felhasználását. Amennyiben az OGYÉI is jóváhagyja annak alkalmazását, akkor elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon. A kínai vakcina leiratában 79 százalékos hatékonyságot jelölnek, 18 éves kor felett adható be. Kivételt képeznek a várandósok, mivel nincs erről elég információ. Ebből is két adagra van szükség az immunitáshoz, három hetes különbséggel. Hosszabb ideig felhasználható, könnyen alkalmazható, ezért is szánják ezt a háziorvosoknak, mivel a kezelésével nem kell külön, extra feltételeknek megfelelően. A technikája is rendkívül egyszerű, mivel egy adagos, tűvel ellátott adagokról van szó.   Mivel a tisztifőorvos korábbi közlése szerint kedden lett csak teljes a vakcina dokumentációja, azaz alig két nap alatt végzett az engedélyeztetéssel az NNK, megkérdeztük, pontosan milyen vizsgálatokat végeztek. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A gyors engedélyeztetés ugyanakkor arra utalhat: éltek azzal a rendkívüli könnyítéssel, amit egy decemberi kormányrendelet-módosítás tesz lehetővé. E szerint akkor lehet eltekinteni a gyártási tételellenőrzéstől, ha azt „az EGT valamelyik tagállamában működő vagy a hazai vizsgálati követelményeknek megfelelő más külföldi hatósági laboratórium már ellenőrizte, és megfelelőnek találta.”