Előfizetés

Hatékony a Pfizer és a Moderna vakcinája is a brit variánssal szemben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.19. 10:05

Fotó: KATE GERAGHTY / AFP
A dél-afrikai mutáció azonban jelentős rezisztenciát mutat egy új tanulmány szerint.
Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben – állapította meg kutatásában a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap. A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Egy adag is elég?

Egy, kanadai kutatók szintén a New England Journal of Medicine-ben közzétett elemzése szerint a Pfizer-BioNTech vakcina egy dózisa is kellően hatékony védelmet nyújt a koronavírussal szemben – írta a Reuters alapján a Portfolio. Az első adag 93,6 százalékos hatékonyságú, állítják a kutatók a gyógyszergyártó amerikai gyógyszerügynökségnek (FDA) küldött hivatalos dokumentumai alapján. A cég erre válaszul azt közölte, az oltás alternatív adagolását nem vizsgálták. A hivatalos adagolás szerint a két dózist maximum 21 nap különbséggel kell beadni.

A mutációk elleni vakcinafejlesztésre 2-3 hónap is elég lehet

A vakcinakutatások már a vírusmutációkra koncentrálnak, és egy új mutáció elleni vakcinafejlesztés akár 2-3 hónap alatt is megtörténhet – mondta Rusvai Miklós víruskutató pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában. A koronavírus genetikai anyaga 30 ezer kódból áll, és sok mutációnál csak egy információ változik. A legtöbb változás nem befolyásolja a vírus terjedőképességét, megbetegítőképességét és a vírusfehérjét. Mint mondta, a szakemberek a főbb mutációk közül a dél-afrikait tartják a legveszélyesebbnek, mivel annál változott a vírus tüskefehérjéje is. Ezzel a mutációval szemben az eddig kidolgozott vakcinák hatékonysága 94-ről 84 százalékra csökkent – fűzte hozzá, hangsúlyozva: a mutációkat leginkább azzal lehet gátolni, ha az átoltottság révén világszerte kialakul a „nyájimmunitás”. Ez valószínűleg nem az idei év eredménye lesz, mivel ehhez az egész világon meg kellene fékezni a járványt – jegyezte meg. A víruskutató elmondta: minél kevesebb embert betegít meg a vírus, és minél kisebb mértékben szaporodik a fertőzöttekben a vírus, annál kisebb a további mutációk megjelenésének veszélye. 

Sikeresen landolt a NASA marsjárója

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 06:41

Fotó: BILL INGALLS / AFP
A Perseverance leszállt a vörös bolygóra, nem sokkal később pedig az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek.
Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. A Jet Propulsion Laboratoryban (JPL), a NASA bolygókutató intézetében található irányítóközpontba – ahonnan az interneten élőben közvetítették a landolást – közép-európai idő szerint
csütörtökön nem sokkal 22 óra előtt érkezett meg a megerősítés, hogy a Perseverance sikeresen leszállt a vörös bolygóra.

Nem sokkal később az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek a marsjáróról: az egyiken a rover árnyéka is látszik a bolygó kies felszínén. A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. A NASA szakemberei által csak „a rettegés hét percének” nevezett leszállás során
először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

A Perseverance rádiójelei a Mars távolsága miatt több mint 11 perc késéssel érkeztek be a kaliforniai irányítóközpontba.
Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.
A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve vissza is terveznek hozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg azokat.

A marsjárón az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezett, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le. A marsjáróval a felszínre juttattak egy olyan kísérleti eszközt is, mely tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából. Ez a jövőben felbecsülhetetlen értékű lehet a Marson az emberi élet támogatása szempontjából, emellett hajtóanyagot szolgáltathat a rakétáknak a hazarepüléshez is. Alig több mint egy hét alatt ez a harmadik űreszköz, amely elérte a Marsot. Az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig másnap állt pályára a vörös bolygó körül.

Egy napot kellett várnia a Covidos párnak a tesztet végző mentőkre, noha a kórház mellett laknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 22:08

Fotó: AFP/DANIEL MIHAILESCU
Kicsit sokáig tartott, ameddig a pár száz méteres utat megtette a jármű.
A történetet egy ismert humorista osztotta meg Facebook-oldalán. Eszerint a Vasluiban élő lányát már vasárnap Covid–19-el diagnosztizálták, és otthoni karanténba küldték. Férjénél szerdán jelentkeztek a tünetek. Átmenni nem tudtak a szomszédban álló kórházba, hiszen karanténkötelesek voltak mindketten. A segélyhívón pedig azt közölték velük, a megyei közegészségügyi hatóságot kell értesíteniük. Ők megnyugtatták őket, azonnal küldenek egy mentőt. 
Végül egy nap várakozás után meg is érkezett - de csak azután, hogy a komikus felháborodottan megírta közösségi oldalán a történteket.

Az esetről beszámoló Főtér megjegyzi, 24 óra alatt tett meg néhány száz métert a mentő, ennyi idő alatt könnyen tragédia is történhetett volna.