Előfizetés

Szabad szemmel: az unió tagjai közül idáig csupán Magyarország vett az orosz Szputnyik V-ből

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.02.18. 06:34

Nemzetközi sajtószemle, 2021. február 18.
Reuters Hírek szerint az EU megelégelte, hogy Magyarország a füle botját nem mozgatja a Lex Soros ügyében hozott ítélet kapcsán, noha köteles volna végrehajtani az Európai Bíróság döntését. Három beavatott forrás is az közölte névtelenséget kérve, hogy a Bizottság ma jelenti be az újabb szerződésszegési eljárást, mivel az Orbán-kormány nem hajlandó módosítani a jogszabályon, amely arra kötelezi a civil szervezeteket, hogy bizonyos összeghatár felett jelentsék be, ha külföldi támogatást kapnak. Az EUB tavalyi verdiktje kimondja, hogy a jogszabály diszkriminatív és igazságtalanul korlátozza mind az érintett NGO-kat, mind azokat, akik a határon túlról segítik őket. Sérül a személyes adatok védelme, valamint az egyesülési szabadság elve is. A magyar fél egyelőre nem válaszolt, amikor a hírügynökség megkereste a fejlemény miatt. A nyomásgyakorlás részeként a menet ilyenkor az, hogy az unió levélben értesíti véleményéről a magyar vezetést és annak két hónapja van, hogy reagáljon. Ha ez idő alatt nem változik semmi sem, akkor a Bizottság kérheti az Európai Bíróságot, hogy vessen ki kemény pénzbüntetést Budapestre. Orbán Viktor azonban visszautasítja, hogy megsértené a közös normákat, noha az unió szerint így áll a dolog a bíróságok, a média, a civil szervezetek és a tudományos-oktatási intézmények függetlensége, továbbá a bevándorlást szabályzó törvények kapcsán. Amikor a politikus a múlt szeptemberben interjút adott a Reutersnek, azt válaszolta a bírálatokra, hogy ő szabadságharcos.
Yahoo/AP A Visegrádi Csoport fennállásának 30. évfordulóján rendezett krakkói csúcstalálkozón az Európai Tanács elnöke méltatta a regionális együttműködés jelentőségét, de arról is beszélt, hogy a tömörülésnek tiszteletben kell tartania a demokratikus elveket. Michel szavai nyilvánvalóan Magyarországnak és Lengyelországnak szóltak, miután mindkettőt vonakodó tagállamként tartják számon és gyakran bírálják, mivel beleártják magukat az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségébe. Orbán Viktor előzőleg azt hangoztatta a csúcstalálkozón, hogy a térség nemzetei védeni kívánják az uniót a külső veszélyekkel szemben, de nem kérnek abból, hogy Brüsszel birodalmat építsen, mert számukra fontos a nemzeti szuverenitás megóvása. A miniszterelnök egyébként később kétoldalú megbeszélést folytatott lengyel kollégájával. Az eseményen a négyek azt sürgették, hogy gyorsítsák fel a vakcinák beszerzését minden megbízható forrásból, mert csakis az oltások révén lehet úrrá lenni a járványon és beindítani a gazdaságokat. Kiemelték, hogy itt nem számíthatnak geopolitikai szempontok, csak az, hogy a készítmények biztonságosak és hatékonyak legyenek. A jelentés hozzáteszi, hogy az unió tagjai közül idáig csupán Magyarország vett az orosz Szputnyik V-ből, be sem várva, amíg az európai hatóság engedélyezi annak használatát. Michel azt közölte, hogy az EU vezetői a jövő héten tárgyalnak a termelés növeléséről, illetve az oltóanyag gyorsabb beadásáról. A szervezet közben bejelentette, hogy további 300 millió adagot vesz a Modernától és csaknem negyed milliárd eurót fordít a mutánstörzsek feltartóztatására. Előzőleg a Pfizer arról írt alá szerződést Brüsszellel, hogy további 200 millió adagnyi készítmény szállít.
Washington Post Az észt hírszerzés szerint Oroszország arra játszik, hogy a koronajárvány meggyengíti a Nyugatot. A tallinni titkosszolgálat éves jelentése kiemeli, hogy Moszkva azt reméli: a Covid-19 hatására lazul a nyugati egység, ily módon az orosz hatalom nagyobb szerephez jut nemzetközi ügyekben, ugyanakkor hanyatlik a másik oldal befolyása. Kiindulópontja az, hogy a nyugati országok kénytelenek a hazai politikára összpontosítani, beleértve a gazdaság állapotát, ám ennélfogva feljöhetnek a populista és szélsőséges mozgalmak. Az összefoglaló rámutat: a Kreml a maga részéről igyekszik felszítani a lángokat és ráerősíteni ezekre az irányzatokra. Ezért az orosz ügynökök az idén is megpróbálnak ellentéteket kelteni a nyugati társadalmakon belül, illetve azok között. Továbbá igyekeznek elmélyíteni a már meglévő törésvonalalak, pl. az EU-ban. Céljuk egyben, hogy lejárassák a nyugati vakcinákat, mert akkor kedvezőbb megítélés alá esik majd a Szputnyik V, illetve Moszkva úgy állíthatja be, hogy a legelsők között kínált megoldást a fertőzésre. Saját készítményét már most is nagy erőkkel propagálja, a többi közt Magyarországon. Az észt hírszerzési elemzők óvnak a kínai technológiától is, mert abban biztonsági fenyegetést látnak a világ többi részével szemben. Az 5G hálózat, a korszerű műholdas GPS-rendszer, a felhőszolgáltatások és mesterséges intelligencia mind-mind olyan terület, ahol Peking már vezető szerephez jutott, vagy az élre akar törni. Szándéka azonban egyértelműen az, hogy a világ tőle függjön ebben a vonatkozásban.
Reuters A szlovák kormány elvileg ma hozza meg döntését, Horvátország viszont már puhatolózó tárgyalásokat kezdett az orosz vakcina beszerzéséről. A horvát egészségügyi miniszter a zágrábi orosz nagykövettel folytatott megbeszélés után arra kérte a szakhatóságot, hogy ne várjon az EU-ra és fontolja meg a szer engedélyezését. Az EU-n belül orosz és kínai szert idáig egyedül csak Magyarország vett, amely amúgy is sokszor összeütközésbe kerül Brüsszellel. A horvátok úgy gondolják, hogy kérik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, de nem okvetlenül várnak arra. A miniszter kijelentette, hogy most saját szakértőiknek kell adatokat be beszerezniük a Szputnyik V hatékonyságáról és biztonságáról, illetve az engedély feltételeiről. Szerinte a válasz napokon belül megszületik ezekben a kérdésekben. Arra hivatkozott, hogy minden országnak gondoskodnia kell polgárainak egészségéről, és nem baj az, ha nem az unión belül találják meg a megoldást, főként ha az EU késlekedik a szállításokkal.

Paracetamol-túladagolásban halt meg egy idős férfi Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.17. 21:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Légúti fertőzéseket észlelt magán és nem fordult orvoshoz.
Lázra, hidegrázásra, izom- és ízületi fájdalmakra panaszkodott egy 70 éves férfi Romániában. A jelek szerint meg sem fordult a fejében, hogy koronavírusos lehet, mivel saját maga döntött kezelése mellett. Elment a patikába, ahol rengeteg paracetamolt vásárolt, majd elkezdte enni a tablettákat. Az esetről beszámoló Főtér megjegyzi, egy felnőtt naponta legtöbb 4000 mg paracetamolt vehet be. A férfi ehhez képest 6000 mg gyógyszert szedett be. Ha 500 mg-os tablettát veszünk alapul, ez kerek 12 tablettát jelent naponta.  Sajnos nem kellett sokat várni, hogy bekövetkezzen a nagyobb baj: 
négy nap után kómába esett, mivel a mája felmondta a szolgálatot. A mentők kórházba szállították a beteget, ám az orvosok nem tudták megmenteni. A teszt szerint az idős férfi koronavírusos volt.

Reuters: 10 millió vakcinával adósa az EU-nak a Pfizer

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.17. 20:02

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Nem nagyon sikerül tartani a cégnek az általa vállalt határidőket.
A Pfizer még nem szállított le az Európai Uniónak mintegy 10 millió, a decemberben esedékes COVID-19 vakcinaadagot

– közölték uniós tisztségviselők a Reuters szerint.

Mint írják, a késedelem újabb csapást jelent az EU számára, mivel az angol-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó és az amerikai Moderna vállalat már korábban bejelentette, csúszik a beígért szállítmányokkal. Mindez kérdéseket vet fel az uniós vakcinaexport-rendszerrel kapcsolatban, mivel még egyetlen szankció sem lépett életbe emiatt. A cég nem kommentálta az értesüléseket, mondván, ez bizalmas információ. Uniós tisztségviselők szerint a Pfizer elkötelezte magát, hogy január elejétől heti 3,5 millió adagot szállít, a február közepéig összesen 21 millió lesz. Bár a január közepén fellépett szállítási gondok megoldódtak, sok olyan vakcina hiányzik, aminek decemberben kellett volna megérkezniük. A Pfizer/BioNTech vakcinát december 21-én hagyták jóvá az EU-ban.  Uniós források azt közölték, a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy a hiányzó dózisokat március végéig bepótolják. Az EU-nak két szerződése van a Pfizerrel 600 millió vakcina-adag szállítására.