Előfizetés

Sokkal több újépítésű lakás és ház közül lehet most válogatni

V. A. D.
Publikálás dátuma
2021.02.17. 14:43

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Berobbant az újépítésű lakások és házak kínálata, 19 százalékkal több új lakóingatlant hirdetnek most.
Ötödével nőtt az eladásra kínált újépítésű lakóingatlanok száma tavaly februárhoz képest, most több mint 6700 ilyen hirdetés közül válogathatnak a vevők. A felfutás hátterében a januártól ismét 5 százalékra mérsékelt újlakásáfa állhat, hiszen a beruházók emiatt már inkább megvárták az értékesítéssel az újévet. Az ingatlan.com több mint 12 ezer újépítésű lakóingatlan hirdetésének adatait feldolgozó elemzéséből az is kiderül: Budapesten az újépítésű lakóingatlanok átlagára most 58,5 millió forint, a legolcsóbbakért kevesebb mint 36 millió forintot kérnek a vevőktől. A fővárosi újépítésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 885 ezer forint, azaz 4 százalékkal magasabb, mint egy éve. A kínálatban szereplő majdnem 3 ezer budapesti újlakás átlagos négyzetméterára most 895 ezer, a mintegy 400 újépítésű házé pedig átlagosan 707 ezer forint. A legolcsóbb újlakás egy kispesti garzon, amiért 22,1 millió forintot kérnek, a legolcsóbb budapesti újház pedig Soroksáron található, és 41,5 millió forintba kerül. Az elemzés szerint a főváros különböző részein jelentősek az árkülönbségek. A II. kerületben az újépítésű házak esetében például 179 millió forint az árazás középértéke, és a legolcsóbbakért is 120 millió forintot kell fizetni. A legnagyobb kínálattal rendelkező XI. és XIII. kerületben az újépítésű lakások és házak árának középértéke 59,8 és 57,2 millió forint, a legalacsonyabb áron hirdetett ingatlanokat pedig 37 millió, illetve 39 millió forintért lehet megvásárolni. A megyeszékhelyeken 40,9 millió forintot tett ki az újépítésű lakások és házak árának középértéke, a legmegfizethetőbb kategóriába tartozókat kevesebb, mint 23 millió forintért kínálták. Debrecenben és Nyíregyházán a legkedvezőbb árú új lakóingatlanokért kevesebb, mint 31 millió forintot kérnek az eladók, Kecskeméten és Győrben pedig 24 millió forintnál is alacsonyabb áron lehet hozzájutni a kínálat legolcsóbb 10 százalékában szereplő újépítésű lakásokhoz és házakhoz. A megyeszékhelyek közül a legkevesebbet Tatabányán kell fizetni a legolcsóbb új ingatlanokért, ahol 21 millió forint a lélektani határ, de Szolnokon és Egerben is 22 millió forintba kerülnek a legolcsóbb új lakások és házak. Az ingatlan.com gyűjtése szerint az országban egy 21 négyzetméteres balatonkenesei konténerházért kell a legkevesebbet, 4,1 millió forintot fizetni, a Fejér megyei Adonyban pedig egy 28 négyzetméteres új építésű garzonlakásért 8,9 millió forintot kell fizetni. 

Gyomorforgató vágóhidat záratott be a Nébih (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.17. 10:09

Fotó: Nébih
Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében. Az üzemben tapasztaltak, többek közt az eszközfertőtlenítők működésképtelensége és a higiénikus kézmosás feltételeinek hiánya miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét.
Sorozatban immár harmadszor szembesültek súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel a Nébih ellenőrei egy marhavágóhídon. A szomorú tapasztalatokkal zárult februári helyszíni szemle ez alkalommal egy Vas megyei élelmiszer-előállító létesítményben zajlott – számolt be közleményében a hivatal. Eszerint a bezáráshoz az vezetett, hogy a vágóhíd több helyiségében nem álltak rendelkezésre a higiénikus kézmosás feltételei – hiányzott a kézfertőtlenítő-, a kézmosószer, a papírtörölköző. A vágósoron található kézfertőtlenítőt ugyan hatósági felhívásra üzembe helyezték, de beindítását követően a benne lévő víz felforrt, a termosztátja nem működött, hőmérője pedig nem is volt. Az üzemben volt olyan késfertőtlenítő, ami hőmérséklet emelkedésére utaló jelet nem mutatott (és hőmérővel sem rendelkezett), míg egy másikban a víz felforrt, erősen habzott, szennyezett volt. További probléma volt, hogy a zsigerelő-negyedelő helyiségben a szegyfűrész fertőtlenítőjét nem kötötték be a szennyvízhálózatba, így a beleeresztett víz közvetlenül a padozatra folyt. Meglepő volt a helyzet a hasítófűrész fertőtlenítőjénél is, ahol a tömlő repedésén keresztül, nyomás alatt olyan mértékben ömlött a víz, hogy a berendezést nem lehetett használni. Nem működött a bárdfertőtlenítő sem, amiben egy rozsdás fűrészt tároltak. Az üzemben oda nem illő tárgyak (pl. kenőspray flakon, szennyezett textil darab) akadtak máshol is. A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem vágóhídi tevékenységét. Az érintett egység kizárólag a hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatja vágási tevékenységét. Az ügyben továbbá eljárás is indult és vélhetően komoly bírságot is kiszabnak majd.

359,23 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 358,93 forint után magasabban, 359,23 forinton jegyezték szerda reggel nyolc órakor. A dollár és a svájci frank jegyzése is feljebb ment, a dolláré 296,54 forintról 397,22-re, a svájci franké pedig 332,10 forintról 332,68 forintra. A hónap eleje óta a forint az euróval és a dollárral szemben 0,6 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,4 százalékkal gyengült.