Előfizetés

Média1: máris folytatódik a Klubrádió volt frekvenciájának pályáztatása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:14
A Klubrádió stúdiója 2020. szeptember 25-én
Fotó: Béres Márton / Népszava
Azt írják, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is visszavonta jogorvoslatát a pályázatból való kizárása miatt. A Klubrádiónak lehetősége nyílhat, hogy visszaszerezhesse volt frekvenciáját.
A Media1 értesülése szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa két nappal a Klubrádió elnémítása után úgy határozott, máris folytatja a Klubrádió vasárnap éjjelig használt Budapest FM 92,9 MHz frekvenciájának pályáztatását, miután a kormányközeli, tavaly létrehozott
LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is visszavonta jogorvoslatát a pályázatból való kizárása miatt.

Mint írják, az információ hitelességét erősíti, hogy az NMHH Médiatanács weboldalán megtaláltak egy hivatalos PDF állományt, melyben az áll, a Médiatanács e heti napirendjén szerepelt „a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára 2020. november 4-én közzétett pályázati felhívással megindított pályázati eljárás folytatása” című napirend. A Klubrádió ezt a frekvenciát vasárnap estig használhatta, azóta a frekvencia üresen, kihasználatlanul áll: aki odakapcsol, sercegést hall adás helyett.
A Médiatanács idén január közepén függesztette fel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia pályáztatását, ami a Klubrádió szempontjából rendkívül kedvezőtlen fejleménynek bizonyult, hiszen emiatt a Klubrádió pályázati úton sem tudta visszaszerezni frekvenciáját február 14-ig, amikor a médiaszolgáltatási jogosultsága lejárt. Részben ez vezetett oda, hogy a Klubrádió adását le kellett kapcsolni vasárnap éjfélkor az FM 92,9-en és internetre kényszerültek. A Médiatanács korábban arra hivatkozva függesztette fel a pályáztatást, hogy a frekvenciára ugyancsak pályázó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. (ez a több kormányközeli megbízásairól ismertté vált dr. Biró Balázs ügyvéd vállalkozása), valamint a másik pályázó, a Közösségi Rádiózásért Egyesület is jogorvoslattal élt a 92,9 MHz-es frekvenciapályázaton a rájuk vonatkozó kedvezőtlen döntés, a pályázatból való kizárásuk miatt. A Közösségi Rádiózásért Egyesület (mely az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et működteti) már január 27-én visszavonta a fellebbezését és visszalépett a pályázattól, így a Klubrádió elnémulásában nem volt szerepe. A Media1 telefonon utolérte dr. Biró Balázst, akitől azt kérdezték, valóban visszavonta-e a pályázatot a cége, de csak annyit mondott, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik. A portál kiemeli:
a 92,9 MHz-es frekvenciapályázat újraaktiválásával a Klubrádiónak lehetősége nyílik, hogy visszaszerezhesse volt frekvenciáját.

A Médiatanács e heti ülésén megvizsgálja, a Klubrádió hiánypótlása megfelelő-e az alaki követelmények szempontjából. Ha igen, akkor következhet az egyedüliként a pályázatban maradó Klubrádió pályázatának tartalmi kiértékelése. Ha a Médiatanács nem talál problémát a pályázatban, akkor a Klubrádióé lehet újra a 92,9 MHz – teszik hozzá.

Akár az egyéni képviselői helyek kétharmadát is viheti az ellenzék 2022-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:00
Képünk illusztráció.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Persze ehhez jól felépített kampány és az eddigieknél is több közös jelölt kell.
A Republikon Intézet legújabb tanulmányában a baloldali összefogás jövő évi esélyeit vizsgálta. Ebben a Fidesz-KDNP jelöltjeinek 2018-ban elért eredményeit vetették össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati választások eredményét is. Megjegyzik, az akkori jelöltek eredményeit nem lehet minden kritika nélkül összeadni, azonban az adatokból jól felmérhetők az erőviszonyok. Eszerint a választási győzelemhez az ellenzéknek a korábbinál jóval több egyéni választókerületet kell vinnie, ennek előfeltétele, hogy az ellenzék közös jelölteket állítson.
Az elemzés során a Republikon 72 olyan egyéni választókerületet azonosított, ahol egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal győzhetnek az ellenzéki jelöltek. A 2018-as választási eredményekhez képest ugyanis maga az ellenzéki együttműködés ténye, továbbá az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, valamint a Fidesz-KDNP kormányzásával szembeni elégedetlenség is okozhat trendfordulókat 2022-re.

A kutatásban kitérnek arra is, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon megfigyelhető az a tapasztalat, miszerint a nagyvárosok politikai hangulata a vonzáskörzetet, például a főváros agglomerációját is befolyásolhatja. Így az ellenzéknek 9 olyan körzete is van, ahol érdemes erre figyelnie - olvasható a megállapítások között. 

Feljelentést tett Rogán tárcája egy kamu-konzultációs oldal miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 12:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Senki ne dőljön be, ez átverés. Az igazi még el sem indult.
Ismeretlen személyek hamis konzultációs oldalt hoztak létre https://nemzetikonzultacio.online/ néven, mely oldal azt a látszatot kelti, hogy ez a kormány hivatalos konzultációs oldala

- közölte a kormányzati koronavírus oldal.

A tájékoztatás szerint ezért a Miniszterelnöki Kabinetiroda csalás és személyes adattal való visszaélés miatt feljelentést tett. Magyarország Kormánya a hét második felében indítja el online konzultációját az újraindításról. A részletekről a hét folyamán tájékoztatják a nyilvánosságot.