Előfizetés

A minisztérium azt sugallja, nem cenzúrázták a kormányellenes punkzenekar koncertfelvételét

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:49

Fotó: A Hétköznapi Csalódások Facebook-oldala
A Fideszt kritizáló dalokat játszó Hétköznapi Csalódások együttes is adhatott raktárkoncertet, amiből botrány lett.
„A végleges koncertfelvétel a kérdéses zenekarral kötött megállapodásnak megfelelően többszöri és előzetes egyeztetés alapján, a zenekar előzetes jóváhagyásával készült el. A végleges anyagot pedig a zenekar – ugyanúgy, mint az összes előadó – megtekintette, elfogadta és jóváhagyta”

– közölte a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára.

A DK-s Vadai Ágnes azután tett fel írásbeli kérdést, miután a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből (ez az a lehetőség, ami a járvány miatt bajbajutott zenészeket segíteni hívatott  a szerk) az előadók szerint több, kormánykritikus dalt is kivágtak a végső rendezés során. A fellépésen résztvevő bohócot később ismeretlenek megverték – számolt be róla lapunk. Fónagy János csak a végeredményről ír, ám magáról az elkészülés folyamatáról egy szót sem ejt és az együttes jóváhagyására helyezi a hangsúlyt.  A zenekar menedzsere némiképp árnyalta az államtitkári választ. Horváth László a Népszavának azt mondta, 
valóban jóváhagyták és elfogadták a végleges koncertfelvételt – és ennek soha nem is állították az ellenkezőjét –, ám a készítési folyamatba - hogy mit vágnak abból ki – nem szólhattak bele. Pedig a szerződés szerint is lehetőségük lett volna erre, ám, csak a kész anyagot kapták meg, amire kizárólag igent mondhattak.

A lebonyolítóval folytatott telefonos beszélgetésnél rámutattak számukra, hogy ellenkező esetben valószínűleg az egészből nem lett volna semmi, csak egy hosszú, parttalan vita. Értelmét nem látták a további ellenállásnak, miután a kifogásaikat hiába is jelezték, inkább bólintottak, hogy túl legyenek a dolgon, és újra rögzítsék a teljes koncertet ezúttal már önmaguk. A menedzser végig azt érezte, hogy a zenekar koncertjét a lehető legkisebb felhajtás nélkül, csendben le akarták csak tudni, szőnyeg alá kívánták söpörni a fellépést. A cenzúra az elkészült felvétel esetében önmagáért beszél – tette hozzá. Végül aztán leforgatták a maguk verzióját is, amiből nem maradtak ki a kormányt bíráló dalok sem.

Lemond a Damjanich utcai épületről a Freeszfe Egyesület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Új helyszínt keresnek. Az erzsébetvárosi önkormányzat közölte, az épület hasznosítására új pályázatot lesznek kénytelenek kiírni.
„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével lemondunk” – közölte a Freeszfe  a Facebook-oldalán. Azt írják, a döntés célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. „Kiköltözésünk a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de a vezetőségükkel közös reményeink szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd” – teszik hozzá. „Mi, a Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bízunk abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet” – fogalmaznak.
– Nagyon nagy, rendkívül nemes gesztusnak tartom – válaszolt a Népszavának az egyesület döntésével kapcsolatban Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója, aki hozzátette, hogy kíváncsi az önkormányzat reakciójára. Azt is elmondta, hogy miután a pályázás joga a fenntartó KLIK-é, a továbbiakról nem tud nyilatkozni.

„Ebben az ügyben csak vesztesek vannak”

Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal közleményében azt írja, a Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak az Freeszfe diákjai. „A Fidesz az elmúlt hetekben intenzív politikai hangulatkeltést folytatott, amelyhez felhasználták Molnár Antal Zeneiskolát és annak igazgatóját. A párt országgyűlési képviselője, Bajkai István a Freeszfe Egyesületről nyilatkozott minősíthetetlen hangnemben és azt terjesztette minden lehetséges fórumon, hogy az önkormányzat kisemmizi a zeneiskola diákjait, elvette a számukra kijelölt épületet. Ez nyilvánvaló hazugság, hiszen a zeneiskola nem került utcára, elhelyezésük, fenntartásuk pedig az állam dolga és nem az önkormányzat feladata. Ez a csúsztatásokkal teli, hazug botránykampány elbizonytalanította az Freeszfe Egyesületet, amely úgy döntött, hogy visszaadja a nyilvános pályázaton elnyert bérleti jogot” – írták. Hozzátették, hogy az egyesület döntését sajnálattal vették tudomásul. „Miközben a diákok saját döntésüknek alapján utcára kerülnek, az épület hasznosítására új pályázatot leszünk kénytelenek kiírni. A kormány önkormányzatokat büntető politikája miatt ugyanis Erzsébetvárosnak továbbra is minden bevételre szüksége van. Ezzel a helyzettel tehát senki nem nyert, ebben az ügyben csak vesztesek vannak. Ezt eredményezte a Fidesz gátlástalan politikai haszonszerző akciója” – áll a közleményben.

Kultúra a karanténban

H. K.
Publikálás dátuma
2021.02.16. 11:00

Fotó: ESZINHAZ.HU
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk.
Bach és Kolesnyikov A 32 éves orosz zongorista, Pavel Kolesnyikov február elején játszotta Bach Goldberg-variációit a londoni Wigmore Hall-ban, amelyet rögzítettek. 20.30 Wigmore Hall    Bulgakov a színpadon A XX. század egyik legnagyobb regényét, Bulgakov Mester és Margaritáját Hargitai Iván rendezte a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadára Egyed Attila, Törőcsik Franciska, László Zsolt és Cserhalmi György főszereplésével. eszinhaz.hu Mindig úton A Győri Balett 2019-ben bemutatott szimfonikus balettje a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Velekei László koreográfus alkotása az ’úton levés’ metaforáját járja körül. Az uniformizálódás kritikájaként is felfogható darab középpontjába egy lány került, aki nem akar részt venni az őt környező társadalom képmutató viselkedésében, de nincs elég ereje önmagáért kiállni sem. Velekei alkotása rávilágít az emberi természet kettősségére, az önkifejezés és rejtőzködés ellentmondásosságára… 20.30 Nemzeti Táncszínház