Előfizetés

Megérkezett az első szállítmány a kínai vakcinából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 12:01
Így pakolták ki a szállítmányt.
Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre nem oltanak vele, meg kell várni a vizsgálatokat és az engedélyt.
Megjött az első kínai szállítmány a kínai vakcinából

- jelentette be az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint ez 550 ezer adagot jelent, ami 275 ezer ember beoltására lesz elegendő. Hangsúlyozta, ezzel csak akkor kezdődhetnek el az oltások, ha azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bevizsgálta és a engedélyezi. Az oltóanyagot a háziorvosi praxisokban kívánják felhasználni. Ezzel együtt már öt fajta vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. 
Kitért arra is, hogy ezen a héten két részletben érkezik Pfizer-szállítmány, ennek egy része már a mai nap megérkezett a kórházi oltópontokra. Galgóczi Ágnes elmondta, az oltási terv szerint a legidősebbeknek az oltás az oltópontokon folytatódni a Pfizer és a Szputnyik vakcinával. A 60 év alatti krónikus betegek pedig a háziorvosnál az AstaZeneca készítményét kapják meg. Emellett azokba a szociális intézményekbe is visszatérnek az oltócsapatok, ahová korábban nem tudtak elmenni.  Kérdésre válaszolva elmondta, a háziorvos minden esetben kikérdezi az oltandót állapotáról, illetve egy rövid fizikális vizsgálatot is végez. Kitért arra is, minden olyan PCR-vizsgálatról, amit magánlaboratórium végez, azt le kell jelentenie a hatóságok felé. Az elmúlt 24 órában 126 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem hordtak maszkot - közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Utcán 115, üzletekben 10, tömegközlekedési eszközön pedig egy ember szabálytalansága adott munkát az egyenruhásoknak. 

Karácsony: még lehet jelentkezni az ingyenes fővárosi tesztelésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 10:06
A Fővárosi Önkormányzat decemberben is szervezett ingyenes koronavírus-szűrést több budapesti helyszínen
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A szűrés február 18. és 27. között lesz, két helyszínen.
A főpolgármester Facebook-bejegyzésében arra bíztatott, hogy aki teheti, jelentkezzen a tesztelésre. 
"Az utóbbi napokban emelkedni kezdtek a fertőzésszámok, és amíg nincs elegendő vakcina, addig a legjobb, amit tehetünk, ha tesztelünk. A pozitív eredményt produkálók karanténba vonulásával megakadályozható egy újabb fertőzéslánc kialakulása"

- írta.

Regisztrálni a https://koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon lehetséges. A szűrés február 18. és 27. között lesz, két helyszínen, a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren, reggel 8 és este 6 óra között. A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők kérhetik; a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. A mintavételt követő 30 percen belül kiderül, hogy aktív fertőzött-e az illető. 

Deutsch Tamás is megszakértette a Klubrádió-ügyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 09:45

Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ / Európai Parlament
A Fidesz EP-képviselője szerint a baloldal sem áll a törvények felett.
"Lassan mondom, hogy Donáth Anna is megértse: attól, hogy valaki baloldali, nem áll a törvények felett, azok az idők egyszer és mindenkorra elmúltak! És nem állnak a törvények felett egy baloldali propagandarádió működtetői sem"

- írja Facebook-oldalán Deutsch Tamás.

Az Európai Néppárt által politikai karanténba zárt fideszes képviselő a Momentum politikusának egyik korábbi kijelentésére reagált. Donáth Anna azt írta, a Klubrádió ügyében kezdeményezni kívánja a jogállamisági mechanizmus elindítását.  Deutsch Tamás szerint "Donáth EP-képviselői munkássága annak az egyszerre szomorú és szánalmas hagyománynak a folytatása, amit a feljelentgető házmesterek tevékenységeként ismerhettünk meg." Ezt követően kifejtette álláspontját a Klubrádió ügyéről is. Úgy véli, a "kormánytól független Médiahatóság" határozatai szerint ugyanis – amely döntéseket a Klubrádió egyszer sem fellebbezett meg, tehát igazságtartalmukat elismerte – a rádió hatszor is megsértette a médiatörvényt. Értékelése szerint "a Klubrádió saját törvénysértései miatt vált jogosulatlanná arra a kedvezményre, kivételezettségre, hogy automatikusan, pályázat nélkül meghosszabbítsák a műsorszolgáltatási szerződését."
"Szóval, magenta színű hazudozás ide, rágalmazás oda, folyamatos áskálódás a hazánk ellen, a baloldal sem áll a törvények felett, ilyen dolog ez a jogállamiság. Ennyi."

- zárta bejegyzését a politikus.

Hogy pontosan miért is hallgattatták el a rádiót, azt a Klubrádió legendás műsorvezetője, Bolgár György a Népszavában tételesen kifejtette.