Előfizetés

Rendezvényszervezők és kulturális szövetségek kérnek támogatást a turizmus és a vendéglátás megsegítésére

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.15. 14:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Álláspontjuk szerint az ágazatok olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.
Szakértői javaslatcsomagot állított össze a magyarországi turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítésére a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége. A javaslatban a kulturális áfa bevezetését is szorgalmazzák.  – A Magyar Turisztikai Ügynökségnek címzett anyaghoz eddig több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal – áll az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítését célzó javaslatcsomagban egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amelynek kerete nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét.

Levelükben a szervezetek egyrészt azt kérik, hogy azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a pandémia miatt legalább 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszakénál, igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka. A javaslatban kérik továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális áfa bevezetését. Korábban a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra csökkentéséről, amely az anyag alapján közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek. Mint írták, ezzel megelőzhető lehet a több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása. A levélben kiemelik, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen több százezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára.
A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

Ebben a cikkünkben írunk arról, hogy mintegy 8 millió vendég érkezett tavaly csaknem 23 millió éjszakára a hazai szálláshelyekre, ami a 2019-es rekord felét jelenti.

Negyedszer drágul a gázolaj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 10:36

Fotó: Népszava
Szerdán tovább emelkedik a gázolaj literenkénti ára a hazai benzinkutakon – írja a Holtankoljak.hu Facebook-oldalán. A hét közepén bruttó 4 forinttal nő a gázolaj ára, a benziné most változatlan marad. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 
95-ös benzin: 401 forint/liter, gázolaj: 419 forint/liter.

A portál adatai szerint február 5-e óta negyedszer drágul szerdán a gázolaj, tizenkét nap alatt összesen 17 forinttal. A benzin ára február ötödike és tizenkettedike között 10 forinttal emelkedett.

358,57 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.15. 08:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
Az euró hét órakor 358,57 forinton állt, alacsonyabban a péntek esti 358,70 forintnál. A svájci frank jegyzése 331,85 forintról 331,61 forintra gyengült, a dolláré pedig 295,83 forintról 295,42 forintra süllyedt. Az euró árfolyama a péntek esti 1,2127 dollárról hétfő reggelre 1,2138 dollárra emelkedett.