Előfizetés

Félmilliónyi kínai vakcinát hoznak Szijjártóék légihídon (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 08:31

Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency via AFP
A külügyi tárca szerint az „oltási ütemterven” kellene gyorsítani.
Várhatóan kedden délben érkezik haza Magyarországra az a repülő, amelybe a  pekingi érkezést követően bepakolnak majd 550 ezer adagnyi vakcinát – jelentette ki hétfő éjjel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán Menczer Tamás. A tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az „Újra üzemben a légihíd” címmel közzétett videófelvételen elmondta, ez lesz az első kínai vakcinaszállítmány, amely 225 ezer ember beoltásához elegendő .
A kínai oltóanyag iránti hazai bizalmatlanságot eloszlatandó, Menczer így nyugtatta a magyar embereket:
„A kínai vakcinát a világon már több mint 30 millió ember megkapta, csaknem félmilliónyian Szerbiában, köztük rengeteg vajdasági magyar is. A vakcina dokumentációját és gyártóhelyét a magyar hatóságok már megvizsgálták, de az érkezést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai az ilyenkor szokásos vizsgálatokat még elvégzik, és hogyha mindent rendben találnak, akkor kezdődhet az oltás.”

Menczer Tamás szerint ugyanis „a kínai vakcinával jelentősen gyorsíthatunk az oltási ütemterven”.

Fidesz-EPP párharc: közeleg az igazság pillanata

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.15. 08:00

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
Az asztalra tett javaslat szerint a parlamenti EPP-ből a jövőben képviselők csoportját és teljes nemzeti küldöttségeket is kizárhatnának a tagok egyszerű többségének a szavazatával. Az indítvány emellett lehetővé tenné az egyéni és a csoportos felfüggesztést, amelynek időtartama maximum egy év lenne.
Előreláthatóan március első hetében szavaz az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja eljárási szabályzatának a módosításáról, amely ezután lehetővé tenné a csoportos kizárást, illetve felfüggesztést a frakcióból. Az EPP elnöksége tavaly decemberben, a fideszes Deutsch Tamás felfüggesztését követően egy öttagú munkacsoportot bízott meg a javaslat összeállításával. Az előterjesztés elkészült, és a nemzeti küldöttségek delegációvezetői a múlt héten már meg is vitatták. A lapunkhoz is eljutott dokumentumról először a Magyar Nemzet számolt be. A teljes Fidesz-küldöttség frakcióból való eltávolítását, és ennek megfelelően az eljárási szabályzat módosítását hónapok óta sürgetik az Orbán-kormány politikáját éles bírálattal illető néppárti képviselők. A jelenleg hatályos rendtartás szerint a frakcióból csak egy-egy képviselőnek lehet ajtót mutatni, egy teljes delegációnak nem. A Deutsch-affért követően a frakcióvezetés is felismerte, hogy változtatni kell az előírásokon. Az asztalra tett javaslat szerint a parlamenti EPP-ből a jövőben képviselők csoportját és teljes nemzeti küldöttségeket is kizárhatnának a tagok egyszerű többségének a szavazatával. Az indítvány emellett lehetővé tenné az egyéni és a csoportos felfüggesztést, amelynek időtartama maximum egy év lenne. A felfüggesztett képviselők nem vehetnének részt a frakció ülésein és döntéseiben, nem szólalhatnának fel a néppárt nevében a plenáris és bizottsági üléseken, nem tölthetnének be választott pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást sem az EPP-től. Az előterjesztők azt is javasolják, hogy ha egy tagpártot felfüggesztettek vagy kizártak az európai ernyőszervezetből, akkor EP-képviselői is jussanak ugyanerre a sorsra a néppárt parlamenti csoportjában. Egyelőre eldöntetlen, hogy ezt a rendelkezést visszamenőleg alkalmaznák-e a Fidesz küldötteire. A szavazásig hátralévő időben még változhat a beterjesztett szöveg.

„Orbánék méricskélnek, mennyi sajtószabadságot kell garantálni, hogy hatalmon maradjanak”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.15. 07:00

Fotó: Christian CREUTZ / European Union
Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet igazgató-helyettese szerint gyorsan kell cselekedni, mert a sajtó foglyul ejtése visszafordíthatatlan lesz.
Tavaly nyáron beszéltünk utoljára, amikor megpecsételődött az Index hírportál sorsa, és önök kiadtak egy aggódó nyilatkozatot. Eltelt bő félév, és itt a Klubrádió, amely egy időre, de lehet, hogy örökre, elvesztette a frekvenciáját. Mi jöhet még?
Sajnos, folyamatosan ugyanazt ismételgetjük. A mostani a magyar sajtószabadság újabb válsága, egy újabb zuhanás a szakadékba. Reméltük, hogy a bíróság a Klubrádió javára dönt. Nem így történt, de nem adjuk fel! Több más szervezettel együtt felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az illetékes magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió tovább sugározhasson. Örülünk, hogy a Bizottság vizsgálatot helyezett kilátásba. De nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog történni. Remélem, nincs túl késő. Mi mást mondhatnék, ez egy újabb csapás a sajtószabadságra. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyesmi előfordulhat az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy utánanéz, a Klubrádióval történtek összhangban vannak-e például az EU távközlési irányelvével. Ön szerint ez a helyes irány?
Nem ismerem annyira a jogszabályt, hogy véleményt mondjak. Véleményünk szerint az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközt be kellene vetnie, és mi nem fogunk felhagyni a nyomásgyakorlással.

Ősszel az Európai Bizottság közzétette a tagállamokról, köztük Magyarországról készült, a jogállamiság helyzetét értékelő jelentéseit. Ebben egyebek mellett bírálta a médiapluralizmust aláásó kormányzati döntéseket is. Azóta a Klubrádiónak megvonták a frekvenciáját. Mire jó akkor egy ilyen országjelentés?
Ez egy rendkívül elkésett próbálkozás a problémák feltárására, de több a semminél. A jelentésben foglaltakról tíz éve tudunk. Szemtanúi voltunk, ahogyan a helyzet egyre romlott. De most megszületett a jogállamisági jelentés, és az a kérdés, hogy mit kezd vele az Európai Bizottság. Senkit sem lepett meg a tartalma. Mindenki tudja, hogy a média sokszínűsége megszűnőben van Magyarországon. Látjuk azt is, hogy bizonyos országokban másolják Orbán taktikáját. A héten publikáltuk a jelentésünket Lengyelországról, és annyira szembeötlőek a hasonlóságok! Akárcsak Szlovéniában. Attól tartok, hogy ha az EU nem cselekszik gyorsan, akkor képtelen lesz visszafordítani a magyar média levadászását. Az óra ketyeg, meg kell akadályozni, hogy a hatalom másutt is kedvet kapjon a sajtó foglyul ejtéséhez. Szóval, ez már nem csak Magyarországról szól. Az EU sok hibát vétett azzal, hogy nem reagált a magyar történésekre, és most itt állunk ennek minden következményével.

Külföldön a magyar kormány gyakran azzal szokott érvelni, hogy nálunk működik a sajtószabadság, ott van például a Klubrádió! Most már ez sem számít?
Valóban félelmetes, hogy már ezzel sem törődnek. Annyira nyeregben érzik magukat, hogy nem érdeklik őket a következmények. De a döntésükben az is közrejátszott, hogy miután az önkormányzati választásokon Budapestet elvitte az ellenzék, túl kockázatosnak ítélték a Klubrádió működését. Orbánék állandóan méricskélnek: mennyi sajtószabadságot kell garantálni ahhoz, hogy hatalmon maradjanak.