Előfizetés

Szabad szemmel - Fokozódik a félelem a magyar sajtószabadság miatt

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.02.14. 08:25

Nemzetközi sajtószemle, 2021. február 14.
FT Fokozódik a félelem a magyar sajtószabadság miatt, miután a Klubrádió az utolsó napját kezdte meg az analóg hullámhosszon. A bírálók úgy ítélik meg, hogy a bezáratás része a haladó hangok elleni hadjáratnak Közép-Európában, miután Orbán Viktor kemény kézzel lép fel a független szerkesztőségek ellen. A vezető európai lap is idézi Hardy Mihályt, a Klubrádió hírigazgatóját, aki azt hangsúlyozza, hogy önálló rádiók még a putyini Oroszországban is vannak, de ott az újságírókat szokták megölni. Magyarországgal ezzel szemben a rádiót csinálják ki, vagy a sajtót, magát. 2010 óta a Fidesz fokozta a közigazgatásra, és kulturális intézményekre, valamint az igazságszolgáltatásra és a médiára nehezedő szorítást. A kormány kipaterolta a CEU-t, és azt követeli, hogy a külföldi támogatást élvező civil szervezetek vessék magukat alá a Lex Sorosnak, jóllehet azt jogsértőnek minősítette az Európai Bíróság. Ezen felül Orbán saját embereit nevezte ki a bíróságok kulcsposztjaira, ily módon próbálva még inkább erősíteni befolyását a hatalmi ágra. A Klubrádió elleni fellépés, amit két kisebb adminisztratív vétséggel indokolnak, csak betetézi a média elleni sokéves fellépést. Az Indexet tavaly a miniszterelnök szövetségesei vették át. A KESMÁ-ba csaknem 500 kormánypárti orgánumot tömörítettek. Kovács Zoltán ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a bíróság e heti döntésében. Szerinte szó sincs politikai beavatkozásról, itt piaci magánszereplők, a médiahatóság és a bíróság ügye jelenik meg. Közben pedig független országos televízióként már csak az RTL működik – mondja Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől. A közönség nagy része a hagyományos sajtón keresztül alapvető a hivatalos propagandát kapja. Az egyetlen szabad terep immár csupán a világháló. Ezzel szemben Mráz Ágoston Sámuel, a hatalom által kistafírozott Nézőpont Intézet igazgatója azt hangoztatja, hogy a kormány mindössze kiegyensúlyozott erőviszonyokat igyekszik teremteni a médiában. Hardy Mihály szerint azonban ami most a Klubrádióval történik, az olyan, mintha lezárnák a biztonsági szelepet, amelyen keresztül idáig el tudott távozni a gőz. Csáky Zselyke, a Freedom House regionális kutatási igazgatója pedig azt emeli ki, hogy a tekintélyelvű vezetők tanulnak Magyarországtól. Így pl. aggasztó, ami a lengyeleknél történik, mert azt látni, hogy terjed a magyar modell.
Der Standard „A magyar sajtó szabad, színes, és sokrétű” – idézi a lap Médiatanács elnök asszonyát, aki megpróbálta megvédeni a Klubrádióval szembeni eljárást. Karas Mónika a 10 éve hozott médiatörvényre hivatkozott, noha azt már bevezetésekor igen erős külföldi bírálatok fogadták. Miközben a Klubrádió két apró szabályszegésért veszti el sugárzási jogát. Amúgy pedig a médiahatóság kizárólag a jobboldali-nemzeti Fideszhez közelálló tagokból áll. A lap felidézi, hogy az elmúlt években egyre másra kényszerültek lehúzni a rolót független szerkesztőségek, lásd a Népszabadságot, ami nagy nemzetközi figyelmet keltett. A másik nevezetes történet az Indexé, ahol szinte az egész szerkesztőség felállt, miután menesztették a főszerkesztőt. A magyar kormány azonban minden felelősséget elhárít magától, és a „szabad piaccal”, illetve a „magángazdasággal” takarózik. Egyébiránt immár három éve egyetlen konszernhez tartozik a kormányszimpatizáns orgánumok túlnyomó többsége.
Wall Street Journal Orbán Viktor egyik közeli munkatársa elárulta, hogy Kínát alapvetően politikai megfontolások vezérlik a koronavírus ellenanyagának szállításánál. Ám mivel az EU tehetetlenkedik, amihez hozzájön a szer amerikai exporttilalma, Magyarországnak nem sok választása marad, hogy kihez forduljon segítségért. A kérdés azért vetődött fel, mert szakértők szerint Kína a vakcina diplomáciával növeli befolyását Európában, bár több európai ország képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy Peking semmiféle politikai feltételt nem támasztott a szerződéskötések során. Mivel azonban Szerbiában sikerrel zajlik az oltási kampány a kínai szerrel, a földrészen más kisebb országok is Peking közreműködését kérik, miután az európai beszerzés akadozik és a nyugati gyárak termelési nehézségekkel küszködnek. Ez pedig helyzetbe hozza az ázsiai nagyhatalmat, amely úgy állítja be magát, mint igazán megbízható szövetségest a Covid-19 elleni küzdelemben. A járvány különben pont a területéről indult ki. Részéről leginkább az a két készítmény rúg labdába, amelyet az állami Sinopharm, illetve a magánkézben lévő Sinovac fejlesztett ki. Az előbbit Magyarország már engedélyezte és rendelt is belőle. A csehek most fontolgatják, hogy ők is kérnek az oltásból. A Nyugat-Balkánon pedig Montenegro és Észak-Macedónia a közeljövőben akarja bejelenteni igényét. Több európai forrás is megerősítette, hogy Kína bemutatkozásként mindenkinek egy millió adagot ajánl, napokon belüli szállítással. A nyugati vetélytársaknál a határidő több hónapos, de még ott is késések tapasztalhatók. Ily módon erősödhet Kína helyzete egy olyan térségben, ahol az USÁ-val verseng. Ezt támasztja alá, hogy az európai vevőkkel a kínai állam tárgyal és nem a gyártó cégek. Viszont afrikai megrendelők arról számolnak be, hogy Kína nekik nem teljesített időre.
Project Syndicate Hruscsov dédunokája nem gondolja, hogy Navalnij le tudná vadászni Putyint, bármennyire is karizmatikus és rokonszenves az ellenzék vezére. Az elnök ugyanis rendőrállamot alakított ki az eltelt 10 évben és kész minden eszközt bevetni hatalma fenntartására. Nyina Hruscsova, aki a new yorki New Schoolon tanít, úgy ítéli meg, hogy rezsim egyáltalán nem rendült meg. És hét végi tüntetések főleg nem tudják meghátrálásra kényszeríteni. Mégis hatalmas túlzás, sőt teljesen ésszerűtlen, hogy az államfő ilyen erővel lép fel ellenfele, annak munkatársai és támogatói ellen. Már idáig több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, brutális erőszakot bevetve. Blokkoltak több közösségi oldalt, mert azok gerjesztették az elégedetlenséget. Viszont az állami tévék áradoznak Putyinról, egyben igyekeznek minden erővel lejáratni a tiltakozó mozgalmat. A Kreml az állam ellenségeként kezeli Navalnijt. ami a sztálini kirakatpereket idézi, de ő nem adja meg magát a diktátornak, nem vallja be „bűneit”. Viszont bemutatja, hogy a politikai élgárda milyen mértékben megszedte magát a korrupció eredményeként és ez sokat árt közvetlenül Putyinnak. Olyan, mintha Navalnij lenne napjaink Trockija, akit el kell takarítani az útból. A Kreml félelmeit csak fokozza, hogy szép lassan kifejlődhet egy palotaforradalom. A Krím megszállása miatt elrendelt nyugati megtorló intézkedések megfojtják a gazdaságot, táplálják a politikai elit nyugtalanságát, miután ezek az erők szeretnének hozzájutni svájci bankszámláikhoz és felkeresni toszkánai villáikat. Úgy hogy lehet, hogy megpróbálják meneszteni az elnököt, ahogy az Hruscsovvel megesett, 1964-ben. Egy megalázott államfőt sokkal könnyebb volna megbuktatni, mint egy olyat, aki népszerű. Mostanában a mindenféle jósok és erőszakos térítők bukkannak fel a hatalom környékén. A legváltozatosabb zöldségeket hirdetik, ami szintén arra utal, hogy a megcsontosodott orosz rezsim kezdi felszámolni önmagát. De mivel Putyin és az állam egy és ugyanaz, ezért e pillanatban igencsak nehéz eltávolítani a politikust.
Kurier Ausztriában holnap kezdődik az iskolákban a 2. félév, de emiatt nagy gondban vannak azok a magyar diákok, akik nap mint nap ingáznak a határon át. A középiskolákban két csoportra osztják a tanulókat: az egyik része hétfőn és kedden van oktatás, a másiknak szerdán-csütörtökön. Pénteken távtanítás zajlik. Csakhogy a Kurz-kormány döntése nyomán az országba kizárólag negatív koronateszt birtokában szabad beutazni. Ez azonban Magyarországon 50-70 euróba kerül, miközben az osztrákoknál ingyenes. Ám kell hozzá ausztriai társadalombiztosítási szám. Az oktatási hatóságok a helyzet áthidalására azt találták ki, hogy a magyar gyerekek, mivel még nincsenek 18 évesek, ingyen vizsgáltathatják meg magukat. De éppen a koruk miatt kísérőre szorulnak, neki viszont szintén produkálnia kell az igazolást, hogy nem fertőzött. Az osztrák tanfelügyelet azt mondja, hogy ő ennél többet nem tud tenni, már minthogy a gyerekeket kedvezményben részesíti. A szülőket és a bécsi magyar Nagykövetséget pedig már tájékoztatta a gondról. Ugyanakkor a szlovák diákoknál nincs ilyen baj, mert náluk, odahaza mindenki ingyen végeztetheti el a vizsgálatot az állami központokban.

Felmentette Trumpot az Egyesült Államok szenátusa

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.14. 07:51

Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
A korábbi elnököt szombaton az Egyesült Államok szenátusa az ellene - lázadás szítása vádjával - indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén mentette fel. Elítéléséhez kétharmados többség kellett volna.
A felsőház az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban szavazott arról, hogy Donald Trump a felhozott vádak alapján bűnös. Azaz az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő szavazott arra, hogy a korábbi elnököt el kellene ítélni. Elítéléséhez azonban a szenátusban kétharmados többség kellett volna. A testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését. Korábban úgy tűnt, hogy nem ér véget szombaton az eljárás, ugyanis a szenátus jóváhagyta tanúk meghallgatását, ami azt jelentette volna, hogy napokkal, de akár hetekkel is elhúzódhat a tárgyalás befejezése. Pár órával később azonban úgy döntöttek, nem tartanak meghallgatást, hanem bizonyítékként rögzítik Jaime Herrera Beutler egy korábbi nyilatkozatát. A republikánus képviselő pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte: a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait. Azt is mondta, Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Jaime Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását. A szavazást megelőző záróvitában Joe Neguse coloradói demokrata képviselő - aki egyike az úgynevezett impeachment-menedzsereknek - arra szólította fel a szenátorokat, hogy szavazzanak Trump elítélésére, mert "a tét már nem is lehetne nagyobb". Neguse úgy fogalmazott: a hideg, kemény igazság az, hogy ami január 6-án történt, az megismétlődhet. "Szenátorok, ez nem lehet a kezdete valaminek. A döntés az önök kezében van" - mondta a demokrata politikus. Donald Trump "ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a felbujtás soha nem történt meg" - emelte ki a záróvitában elmondott beszédében a korábbi elnök ügyvédje. Michael van der Veen kifejtette: a ház vádemelésének pontos szövege alapján ez a tárgyalás arról szól, hogy Donald Trump szándékosan szított-e erőszakot, sőt felkelést az Egyesült Államok ellen. "Bármennyire is borzalmas felvételeket láthattunk a rendbontók viselkedéséről, és bármennyi érzelmet kavart fel a tárgyalás, ez nem változtat azon a tényen, hogy a volt elnök ártatlan az ellene felhozott vádakban" - mondta Trump ügyvédje. Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője a szavazás után azt mondta: beletörődött a testület döntésébe, hogy felmentette Trump elnököt, de szerinte a szavazás eredménye sérti azoknak a hazafiaknak az emlékét, akik életüket adták a köztársaságért az évszázadok során. "A volt elnök ihlette, irányította és ösztönözte a tömeget, hogy erőszakosan akadályozza meg a hatalom békés átadását" - fogalmazott Schumer. A szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezetője, Mitch McConnell azt mondta: az alkotmány világosan leírja, hogy az elnök, az alelnök és polgári tisztségviselők azok a személyek, akiket törvényesen, impeachment alapján fel lehet menteni és el lehet ítélni. "Nincs hatáskörünk arra, hogy elítéljünk egy volt tisztségviselőt, aki most már magánpolgár" - hangoztatta McConnell, hozzátéve: nem számol azzal a lehetőséggel, hogy Donald Trumpot bíróság elé állítják. Szenátusi felmentése után Donald Trump közleményében ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást. "Ez hazánk történelme legnagyobb boszorkányüldözésének újabb szakasza volt. Soha egyetlen elnök sem élt át hasonlót" - fogalmazott. Trump, aki megköszönte ügyvédei közreműködését, utalt arra is, hogy ismét tevékenyen részt vesz majd a politikai életben. "Az a történelmi, hazafias és gyönyörű mozgalmunk, amelynek célja, hogy Amerikát ismét nagyszerűvé tegyük, csak most kezdődött. Az elkövetkező hónapokban sok mindent kell megosztanom veletek, és várom, hogy folytathassuk hihetetlen utunkat együtt" - írta. Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus szintén felmentette.

Biden: a demokrácia törékeny dolog

 A demokrácia törékeny, és minden amerikainak kötelessége megvédenie az igazságot - reagált Joe Biden amerikai elnök szombat este arra, hogy a szenátus felmentette elődjét, Donald Trumpot az ellene - lázadás szítása vádjával - indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). Biden kiemelte: annak ellenére, hogy a szavazás nem vezetett Trump elítéléséhez, az ellene megfogalmazott vád lényege nem volt kérdéses. "Történelmünk ezen szomorú fejezete emlékeztető számunkra, hogy a demokrácia törékeny. Hogy mindig meg kell védenünk. Hogy mindig ébernek kell lennünk. Hogy az erőszaknak és szélsőségeknek nincs helyük Amerikában" - áll az elnök közleményében, amelyet a Fehér Ház néhány órával azt követően tett közzé, hogy a szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban találta Trumpot a felhozott vádak alapján bűnösnek, így nem lett meg az elítéléséhez szükséges kétharmados többség. Biden hangsúlyozta, hogy minden amerikai, de különösen a vezetők kötelezettsége az igazság védelme és a hazugságok legyőzése. Megjegyezte, hogy rekordszámú republikánus szenátor szavazott Trump elítélésére. A demokrata párti szenátorokhoz hét republikánus felsőházi képviselő csatlakozott a voksoláson. Úgy fogalmazott, hogy véget kell vetni a konfliktusnak és begyógyítani a nemzet lelkét. "Ez az előttünk álló feladat, amellyel közösen kell megbirkóznunk Egyesült Államokként" - zárul az elnök közleménye, amelyben az egyesült szó aláhúzva szerepel. Szenátusi felmentése után kiadott közleményében Donald Trump ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást, s utalt arra is, hogy tevékenyen részt vesz majd a politikai életben. 

Európai Bizottság: az Orbán-kormány tegyen sürgős lépéseket a Klubrádió érdekében

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.02.14. 07:06

Fotó: Béres Márton / Népszava
Azt kérik, hogy ne kelljen beszüntetnie adását az ultrarövidhullámon.
A Reuters hírügynökség megszerezte azt a levelet, amelyet kommunikációs részlegének vezetője, Roberto Viola pénteken írt alá, és amely azt tartalmazza, hogy az Orbán-kabinet tegyen sürgős lépéseket a rádió érdekében. A brüsszeli magyar EU-nagykövetnek, Stelbaczky Tibornak címzett üzenet kezdeményezi, hogy az adó mindaddig sugározhasson az eddigi sávon, amíg megszületik a végleges döntés a frekvencia sorsáról, illetve amíg a határozat jogerőre emelkedik. Felveti továbbá, hogy a magyar fél szavatolja az uniós jog érvényesülését, ugyanakkor ne érje jóvátehetetlen kár a Klubrádiót. Hiszen az jelenleg azzal a kockázattal néz farkasszemet, hogy lekapcsolják az analóg hullámhosszról, igencsak kétes jogi érvek alapján. Noha Magyarországnak – egykori szocialista államként – tisztelnie kell a szólásszabadságot és a vállalkozás jogát, valamint be kellene tartania az arányosság elvét. A brüsszeli magyar uniós képviselet szóvivője megerősítette, hogy megkapták a levelet. Azt is közölte, hogy arra Budapestről válaszolnak majd. Ugyanakkor a Reuters emlékeztet arra, hogy a Klubrádió kapcsán az EU a héten már aggályait fejezte ki a magyar sajtószabadság állapota miatt. Továbbá, hogy Orbán Viktort az unió és nemzetközi jogvédő szervezetek már régóta bírálják, amiért nyomás alatt tartja a médiát, a civil szervezeteket, a bíróságokat és a tudományt, oktatást. A miniszterelnök azonban alaptalannak tartja a kritikát és nem hajlandó változtatni politikáján.