Előfizetés

A Klubrádió szerint alig van a valóságnak megfelelő állítás a Médiatanács elnökének közleményében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.13. 11:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
Álláspontjuk szerint a hatóság jogtalanul, diszkriminatív módon nem engedte tovább használni a Klubrádiónak a frekvenciát, míg más műsorszolgáltatóknak biztosította az újabb hétéves sugárzási lehetőséget.
Reagált a Klubrádió a Médiatanács elnöke közleményére. A rádió tételesen cáfolja Karas Mónika állításait. Azt írták, hogy az elnök közleményében alig lelhető fel a valóságnak megfelelő állítás. Karas Mónika szerint a Médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól.
„Valóban nem elvette tőle, hanem jogtalanul, diszkriminatív módon nem engedte tovább használni azt, míg más műsorszolgáltatóknak biztosította az újabb hétéves sugárzási lehetőséget”

– írták Arató Andrásék.

Karas szerint a testületnek a frekvencia hosszabbításról szóló döntésekben nem volt mozgástere. A Klubrádió szerint azonban ez nem igaz, mert például az Inforádió esetében pontosan ellenkezőleg döntött ugyanolyan előzmények után. Megjegyezték, hogy az Inforádió mellett másoknak is kedvezően bírálta el a szerződéshosszabbítási igényét. A Klubrádió elismerte, hogy valóban egy éven belül kétszer is késve töltötte fel a hatóság szerverére a heti műsorkvóták teljesítéséről szóló jelentését, de nem mulasztották el, csak késtek vele. A határidőt viszont megkérdőjelezik, mivel állításuk szerint a kérdéses időpontban nem volt törvényben szabott határideje az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének.
„Hivatkozik Karas a rádiós piac állandó mozgására és a rendelkezésre álló frekvenciák „korlátos állami erőforrás” jellegére. Akkor vajon miért hever hosszú évek óta több tucat frekvencia kihasználatlanul, köztük 2014 óta a Klubrádió régi, 95,3 MHz-es hullámhossza?”

– tették fel a kérdést.

Karas Mónika közölte, hogy a Klubrádió „az egyetlen rádió, amely egy pályázattal nem hét éven, hanem tíz éven át szólt” az ingyenes közösségi hullámhosszon. A Klubrádió kifogásolta, hogy a Médiatanács elnöke azt már nem tette hozzá, a frekvencia megtartása „nem a Médiatanács tevékenységének eredménye, hanem a Médiatanács 2010 és 2013 közötti sorozatos törvénysértéseinek következtében hozott bírósági ítéletek kényszerítő erejének a következménye volt”.     A Klubrádió kedden elvesztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Bíróságán a Médiatanáccsal szemben indított pert, amiben megtámadták a hatóság tavaly őszi határozatát, mikor is megtagadták a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A rádió február 14-ét követően elhallgat, amikor lejár frekvenciahasználati engedélye. A Klubrádió helyzetével az Európai Parlament is foglalkozni fog, amikor márciusi ülésén a képviselők a magyar és lengyel sajtószabadság helyzetét vitatják meg.

Karácsony Gergely és Ujhelyi István levelet küldött az Európai Bizottság elnökének

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.13. 11:07

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
A politikusok által Ursula von der Leyennek küldött levél célja az európai újjáépítési források védelme.
Ujhelyi István szombaton a Facebookon tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, az EP és a tanács a napokban fogadta el azt a rendeletet, amely az unió történelmi újjáépítési csomagjának létrehozásáról szól, és amely Magyarország számára mintegy 5472 milliárd forintnyi támogatást jelent. Az MSZP politikusa jelezte, hogy a rendelkezés konkrét feltételekhez köti a pénzek lehívását: a kormánynak a következő hetekben be kell nyújtania egy úgynevezett nemzeti reformtervet, Magyarország újjáépítésének programját, de ehhez a dokumentumhoz csatolnia kell egy mellékletben a társadalmi partnerek - például az önkormányzatoknak, szakszervezeteknek és civil szervezeteknek - véleményét. "A magyar kormány ezt a tervet még a saját 133 bátor országgyűlési képviselőjének sem mutatta be a parlamentben; nem hozták be parlamenti vitára" - hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a kormány nem küldte meg a részletes programjavaslatokat és a "költési tervet" sem. Eközben az Európai Uniónak is azt nyilatkozták, hogy széleskörű társadalmi párbeszéd zajlik Magyarországon, "mert a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy konzultájon" - mondta a szocialista politikus. Ezért, vagyis, hogy a kormány ne tudja "elbábozni" a szakmai egyeztetéseket és ne hazudhasson, Brüsszelnek fogalmazták meg a levelüket, a bizottság elnökének - emelte ki a képviselő. Hozzátette: hogy azt kérik az bizottság elnökétől, részletesen vizsgáltassa ki, folytatott-e társadalmi párbeszédet a kormány, s azt is, hogy valóban a legfontosabb célokra fordítják-e a forrást.

Varga Judit válik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.13. 09:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az igazságügyi miniszter közölte, hogy a családjuk ellen indított „összehangolt sajtótámadás után” semmilyen magánéleti kérdésre nem kívánnak reagálni.
Több mint egy évtizednyi boldog házasság után külön utakon folytatja életét Varga Judit igazságügyi miniszter és Magyar Péter – tudta meg a Blikk több forrásból. A politikus férje az állami Diákhitel Központ vezérigazgatója, három gyermekük van. Varga Juditék 2018-ban költöztek haza Brüsszelből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hívására. Előbb államtitkár lett, majd tárcavezető. Varga Judit és férje nemrég azzal kerültek be a hírekbe, hogy kiderült, egészen meghökkentő méretű ingatlanhitelhez jutottak hozzá. Mintegy 200 millióért vásároltak ingatlanokat a XII. kerületben úgy, hogy 192 millió forintért vettek fel hozzá bankhitelt. A vételárból 8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család. Emellett az is kitudódott, hogy Vargáék felvették a 10 milliós falusi CSOK-támogatást a balatonhenyei házukra. A CSOK-ot nyaralóra nem lehet igénybe venni, csak családi házra, azzal a feltétellel, ha abban legalább 10 évig gyermekeivel együtt él a támogatást igénylő család. A miniszter magyarázata szerint azért nem költöztek végül oda, mert férjével együtt Budapesten kaptak munkát. Ígérete szerint ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, akkor kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást.   Varga Judit Facebook-oldalán reagált a Blikk cikkére. A férjével együtt jegyzett posztban azt írták: „a január végén a családunk ellen indított összehangolt sajtótámadás után” semmilyen, a magánéletüket érintő kérdésre nem kívánnak reagálni.