Előfizetés

Budapesten kezdték el az oltást az orosz vakcinával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.12. 18:07

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Szputnyik immár a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett.
Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával, elsőként Budapesten kezdték el vele az oltást, írja a kormányzati tájékoztató portál. Ezen a héten 2800 idős embert oltanak be vele négy budapesti kórházi oltóponton. A fővárosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek az oltási feltételeknek. Az orosz vakcinával most a Dél-Pesti Centrum Kórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban kezdődnek az oltások.
Beoltanak egy férfit a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Európa Tanács: Forrást és konzultációt a magyar önkormányzatoknak!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.12. 16:52

Fotó: ESCUDERO Patrick / hemis.fr / AFP
A strasborurgi székhelyű regionális nemzetközi szervezet a központosítás visszafordítására szólította fel a kormányt.
A magyar kormány nem biztosít elegendő forrást az önkormányzatoknak és konzultáció nélkül avatkozik bele az önkormányzatok ügyeibe – hívja fel a figyelmet az Európa Tanács friss jelentésére Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester pénteki bejegyzésében aláhúzta:
arra szólították fel a magyar kormányt, hogy állítsák meg, sőt fordítsák vissza a központosítást, és biztosítsanak igazságos, hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatoknak.

A Strasbourgban – az Európai Uniótól függetlenül – regionális nemzetközi szervezetként működő Európa Tanács jelentéséről a 444 számolt be. A testület Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa a Magyarországon zajló „újraközpontosítás” miatt fejezte ki aggodalmát.
Az Európa Tanács két jelentéstevője által pénteken publikált elemzése szerint Magyarországon hiányzik a hatékony konzultáció a központi hatalom és az önkormányzatok között, és az önkormányzati funkciókba történő jelentős kormányzati beavatkozásokat látni.

Az egyik jelentéstevő, a belga Marc Cools szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs tényleges regionális szintű önkormányzatiság Magyarországon, mivel a megyék szinte semmiféle jelentős kompetenciával nem rendelkeznek, és nincs gazdasági autonómiájuk sem. Ugyanakkor a jelentés pozitív példaként említi Budapest különleges státuszát, illetve azt, hogy a nemzeti kisebbségek önkormányzatokat hozhatnak létre, melyek alkalmasak a kulturális identitásuk védelmére és helyi, illetve országos bemutatására. A Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa a jelentés mellé kiadott közleményben arra szólította vissza a magyar kormányt, hogy fordítsa visszájára ezt a központosítási trendet, és biztosítson igazságos és hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatok felé, valamint mérsékelje a kormányzati befolyást az önkormányzatok működésébe.
Emellett azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson elégséges anyagi erőforrást az önkormányzatoknak, és engedje meg a számukra, hogy helyi adókat vessenek ki.

Kásler: Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.12. 15:43

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcinabeszerzésben, Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben - mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat újabb részében.
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán közzétett kisfilmben kitért arra, hogy Magyarországon az átoltottság 3 százalék, míg az európai uniós átlag 2,7 százalék, tehát Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet. Az oltási rendszer rendkívül alaposan megszervezték - folytatta -, az "oltás ritmusa" kizárólag attól függ, hogy Magyarország hogyan tud hozzájutni a vakcinákhoz. Sajnálatos módon az európai szállítások időben és mennyiségben is bizonytalanok, ezért a kormány minden kontinensen tájékozódik a lehetőségek felől - tette hozzá. A miniszter a Magyarországon engedélyezett öt védőoltással kapcsolatban elmondta: amelyekre a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, azok minden értelemben megbízhatók. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, a mellékhatások, szövődmények aránya pedig csekély - emelte ki. Az oltás előtti kivizsgálási protokollal kapcsolatban kijelentette: a magyar orvosok kivétel nélkül lelkiismeretesen járnak el, a megfelelő szakmai háttéranyag birtokában, ami az olthatóság megerősítését is tartalmazza. Elmondta azt is, hogy a beoltottak vizsgálata az oltás után is folytatódik. Az oltási hajlandóság javulásáról szólva közölte: az emberek megtapasztalták, hogy nem kell félni az oltásoktól, felismerték, hogy mennyi előnye lehet a vakcinának - szemben azzal, hogy valaki fertőzött lesz és végig kell mennie a betegség különböző fázisain. A járvány dinamikáját figyelve és az eddigi tapasztalatokra építve lebonyolíthatók a tavaszi írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák - közölte Kásler Miklós.