Előfizetés

Karas Monika hisztériakeltésnek tartja a Klubrádió elhallgattatási ügyét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.11. 21:56

Fotó: Béres Márton / Népszava
A médiatanács elnöke a testület gesztusairól, jogsértésekről és jogállamiságról értekezett.
A médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, és továbbra is megvan az esélye a működésre – jelentette ki csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében Karas Monika, a médiatanács elnöke. Azt állította:
„A hisztériakeltés ellenére nem várható el a médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót, mégis, a testület több gesztust tett a rádiónak.”

Mindezt azzal próbálta alátámasztani, hogy a Klubrádió „az egyetlen rádió, amely egy pályázattal nem hét éven, hanem tíz éven át szólt”: 2011 és 2014 között a kereskedelmi 95,3 MHz, azóta pedig az ingyenesen használható 92,9 MHz frekvencián. Karas Monika úgy vélekedett, a meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek, és „a szabad médiapiacot felügyelő” médiatanács minden döntése ellen kérhető jogorvoslat.  Mint arról a Népszava is beszámolt, a Klubrádió kedden elvesztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Bíróságán a Médiatanáccsal szemben indított pert, amiben megtámadták a hatóság tavaly őszi határozatát, mikor is megtagadták a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. Arató András, a Klubrádió elnöke a döntést úgy kommentálta:
„szégyenteljes, gyáva ítéletnek voltunk fül és szemtanúi”.

Arató András azt is sérelmezte, hogy a bíróság nem vette figyelembe: csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozott a Médiatanács a döntésében, illetve hogy más rádióknál hasonló esetben másképp járt el és meghosszabbította a frekvenciahasználati engedélyüket. Emlékezetes, a Médiatanács ismételt jogsértésnek minősítette, hogy a rádió nem megfelelően adta le egy éven belül kétszer, hogy pontosan milyen zenéket sugároztak, ezeket egyébként a rádió később pótolta.  Karas Monika szerint a jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor. Majd úgy fogalmazott:
„a médiatanács minden döntése megtámadható bíróság előtt, a bíróság pedig minden szempontot mérlegelve hozza meg döntését. Egy jogállamban a jogszabályokat sem a médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. (...) A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé, ebben a médiatanácsnak nem volt választása.”

Az elnök a Klubrádió ügyét bagatellizálni próbálta:
„A rádiós piac mindig mozgásban van, mivel a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos állami erőforrások, amelyeket időről időre újra kell pályáztatni.”

A Klubrádió elhallgattatásának ügye azonban már Brüsszel előtt van, és ahogy a Népszava megírta: az Európai Parlament márciusi ülésén a képviselők a magyar és lengyel sajtószabadság helyzetét fogják megvitatni.

Veszélyes veszprémi iskola: még a villanykapcsolókból is víz folyik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 20:37

Fotó: Facebook/Hriszto Botev Német Nemzetiségi Általános Iskola
A tankerület helyreállít, de elmondásuk szerint a „rossz konstrukció” a hibás, és csapadékos időben bizony beázik az épület.
Áll a víz a folyosón, az egyik tanterem bejáratánál pedig vödrökkel próbálják felfogni az esővizet a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Általános Iskolában – számolt be az elképesztő esetről egy névtelenséget kérő szülő felvételei alapján az RTL Híradó.  A férfi elmondta, hogy több gyermeke is idejár, és legalább öt éve folyamatosak a beázások.
„Olyan tantermekben kell a pedagógusoknak tanítaniuk, amelyekben félig lóg az álmennyezet, csöpög a nyakukba a víz”

– vázolta az esős, havas időkben mindennapos helyzetet.

Szerinte mind a pedagógusok, mind a diákok veszélyben vannak, ugyanis a becsövezett villanyvezetékeken át lejut az esővíz a konnektorokig és a villanykapcsolókig, s az elektromos berendezésekből is víz folyik.
Ezekre figyelmeztetőként A4-es rajzlapokat ragaszottak „Vigyázz, megráz! Vigyázz, ne nyúlj hozzá!” szövegű feliratokkal.

Az iskola próbált segítséget kérni, de mindig csak hitegetik őket az illetékesek, most inkább szülői segítségben bíznak, hogy összefognak és megoldják. A névtelenül, eltorzított hanggal nyilatkozó apa szerint ez azonban nem a szülők feladata.  A napokban két osztályban is gond volt, az egyik termet le kellett zárni, de az RTL Híradó az iskola fenntartójától, a Veszprémi Tankerületi Központtól azt a választ kapta, már megkezdték a helyreállítást.
„Ősszel végeztek itt felújításokat, ennek ellenére csapadékos időben, a rendszer rossz konstrukciója miatt, előfordul, hogy beázik az épület”

– tették hozzá az illetékesek.

Tízezer ingyen koronavírus-tesztet biztosít a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 19:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
A napról napra rosszabb járványügyi adatokra is tekintettel, a budapesti városháza jövő csütörtökön két helyszínen kezdi ismét a szűrési akciót.
Ingyenes, önkéntes koronavírus tesztelést biztosít ismét a fővárosi önkormányzat a budapesti polgároknak: február 18-a és 27-e között tíz napon át tízezer antigén tesztet lehet elvégeztetni, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők – olvasható a főváros honlapján. 
Jövő csütörtöktől két helyszínen, az V. kerületi Városháza parkban és a budai Széll Kálmán téren folytatódik a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja, minden nap reggel 8 és este 18 óra között.

A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhetik, illetve a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. Várják a regisztrálókat a koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon. Akiknek nincs internetük, nem tudnak online időpontot foglalni, azoknak a tesztelési helyszíneken segítenek a fővárosi önkormányzat önkéntesei. A tesztelést minden esetben egészségügyi szakemberek végzik.  Karácsony Gergely Facebook-oldalán a fertőzésszámok utóbbi napokban tapasztalt emelkedésével indokolta, hogy a decemberi 7500 tesztfelajánlás után, most újabb lakossági szűrést indítanak.