Előfizetés

A Klubrádió vezérigazgatója szerint a rádió elhallgatása még nem jelenti azt, hogy az adó megszűnne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 18:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
Stock Richárd úgy véli, hogy ha másodfokon is elutasítják a Klubrádió keresetét, akkor az azt bizonyítja, hogy a Médiatanács azt csinál, amit akar, és mindent megtehet következmények nélkül.
Arató András, a Klubrádió elnöke és Stock Richárd vezérigazgató közös sajtótájékoztatót tartott a rádióadó helyzetéről kedd délután. Arató András elismerte, hogy a Klubrádió két jelentését valóban késve adta le a médiahatóságnak, de kifogásolta, hogy két ilyen késedelem oka lehet annak, hogy százezreket megfosztanak az adótól. Szerinte a magyar jogállamiság ott tart, hogy válogathat a jogrend az ügyfelei között: van, akit megbüntet, és van, akit nem. Stock Richárd úgy fogalmazott, hogy jogász szemmel is érdekes volt az ítélet, mivel semmilyen érdemi indoklást nem tartalmazott. A bíróság elmondása szerint közölte, hogy elutasítja keresetüket, majd azt közölte, hogy nincs módja a médiahatóság határozatát felülvizsgálni. Megjegyezte, hogy semmilyen érvükre nem reagált a bíróság, nem mondta el, miért nincs igazuk, csak annyit mondott, hogy nincs helye a felülvizsgálatnak. Stock úgy véli, hogy ha ez másodfokon is így marad, és a jogszabály alapján a Médiatanács határozata valóban jogszerű, akkor arról állít ki bizonyítványt a bíróság, hogy a Médiatanács azt csinál, amit akar, nem kérhetőek rajta számon a döntései, és mindent következmények nélkül megtehet.
– Ez valóban a magyar jogállamiságról nagyon súlyos ítéletet mondana

– tette hozzá a vezérigazgató.

Álláspontja szerint önmagában az első fokú ítélet is nagyon súlyos, mert olyan, mintha elfogadná a bíróság, hogy valóban nincs joga megvizsgálni a döntést.
– Súlyos kérdéseket vet fel, és jóval túlmutat a Klubrádió, illetve a magyarországi médiumok helyzetén

– jelentette ki Stock Richárd.

Azt mondta, azzal, hogy a bíróság nem vizsgálta az érveiket, nem is volt értelme az egésznek, mivel az egész ügynek az elejétől fogva nem volt esélye. Arató András beszélt a rádió jövőjéről. Közölte, hogy van még egy felület, az internet, ahol éppúgy lehet rádiózni, mint az analóg frekvencián. Úgy érzékeli, hogy a hallgatók jelentős része hajlandó átállni az okosrádiózásra. Szándékaik szerint ugyanezzel a tartalommal folytatják. Érzékeli az elszántságot, hogy eddigi támogatásuk továbbra is meglesz.    Megemlítette, hogy jelenleg csak ők vannak versenyben a frekvenciáért, de szerinte május előtt nem születik döntés, és azt sem tudja, meddig tart ez az ideiglenes állapot, amely szerinte egy félmilliós csoport érdekeit sérti.
– Nagyon fel vagyok háborodva

– hangsúlyozta Arató András.

Stock szerint a rádió elhallgatása még nem jelenti azt, hogy a Klubrádió eltűnne, vagy mint intézmény megszűnne. Elmondása szerint olyan mennyiségű embert érnek el az interneten már jelenleg is, hogy meggyőződésük, hogy a Klubrádió nem hallgattatható el ilyen módon.
– Ha a hallgatók szeretnék, hogy a Klubrádió megmaradjon, akkor meg is fog maradni

– fűzte hozzá.

A Klubrádió kedden jelentette be, hogy elutasította a Fővárosi Törvényszék a Médiatanáccsal szembeni keresetét, vagyis jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly ősszel tagadta meg a 92.9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását. A Médiatanács a rádió szerint csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva állapított meg ismételt jogsértést. A rádió február 14-ét követően elhallgat, amikor lejár frekvenciahasználati engedélye.

„Ne nagyon várják el tőlem, hogy ne indulattal nyilatkozzak az ügyről”

– Egy ilyen ítélet után a jövőben ne nagyon várják el tőlem, hogy ne indulattal nyilatkozzak az ügyről, de igyekszem tényszerű maradni – mondta lapunknak Arató András. A rádió jövőjét alapvetően a hallgatók támogatása, az ő felajánlásaik határozzák meg. – Bízom benne, hogy a támogatási kedv nem csökken, mert nagy szükségünk van rá – mondta. A rádió megmaradt reklámbevételei is veszélybe kerültek a frekvencia elvesztésével, illetve pályázati támogatásokat sem tudnak ennek hiányában lehívni. Igaz, a pályázatokból eddig kevés összeg folyt be, az NMHH hazai támogatási keretéből Arató szerint rendre kimaradtak. A jelenlegi helyzetben az elnök azt mondta, hogy megpróbálnak külföldi, például uniós pályázati forrásokat találni. – Ha a hallgatók támogatás kitart, akkor nem kell elküldenünk egyetlen kollégánkat sem, ez a cél lebeg előttünk – tette hozzá. Arató András annyiban bizakodó, hogy biztosra veszi, nagyjából fél év múlva megnyeri a Klubrádió a megüresedő frekvenciára időközben kiírt pályázatot, vagyis újra elérhetők lesznek a 92.9-es frekvencián. Ezt a pályázatot egyelőre felfüggesztették, mert bár a szintén pályázó rivális műsorszolgáltatót formai okokból kizárták és elvileg egyedüli pályázó maradt a Klubrádió, de a másik kandidáló bíróságon támadta meg a Médiatanács döntését, jogerős döntésig pedig a pályázat sem zárható le. Arató András szerint csekély az esély arra, hogy a Médiatanács megváltoztatná korábbi határozatát és mégis lehetővé tenné a műsorsugárzást. (Unyatyinszki György

Figyelmeztet a XII. kerületi önkormányzat: balesetveszélyessé válhat a Normafa környéke

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 17:54
Képünk illusztráció
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Reggel óta ónos eső esik, amely ráfagy az utakra és az ágakra is.
Balesetveszélyessé válhat a Normafa környéke a jég miatt - figyelmeztetett a XII. kerületi önkormányzat kedden. Budán, a Normafánál reggel óta ónos eső esik, amely ráfagy az utakra és az ágakra is. A jég vastagsága még csak 1-2 milliméter, de már ennyi is letörheti a kisebb ágakat – áll Hegyvidék önkormányzatának keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A turista- és sétautak már most is rendkívül csúszósak, ezért a kirándulást és a sportolást nem javasolják. A jegesedést folyamatosan figyelemmel kísérik a Normafa Park és az önkormányzat munkatársai, és ha a romló időjárás balesetveszélyt jelenthet, a kerület korlátozza az erdőlátogatást – közölték. Hozzátették: minderről a hivatalos web- és közösségi oldalaikon folyamatosan tájékoztatnak. Felidézték, hogy 2014 decemberében, amikor a városban 0 fok körüli hőmérséklet és esőzés volt, a Normafán a több centiméter vastag jég nagy ágakat tört le, villanyoszlopokat és több száz fát döntött ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss veszélyjelzése szerint ismét többfelé – Budapesten is – várható ónos eső.

Nyugdíjreform kell, nem csak adomány! – Reagált a 13. havi nyugdíjra a NYUSZET

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.02.09. 17:12

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Idősügyi törvényt írnak és új nyugdíjrendszert terveznek.
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagszervezetei és szakértői megkezdték egy 2023-tól bevezethető, igazságos és szolidáris nyugdíjrendszer kidolgozását – adja hírül a szervezet keddi közleménye. A bejelentés hátterében az áll, hogy az Államkincstár a héten megkezdi az egyheti nyugdíjnak megfelelő juttatás, közismerten a 13. havi nyugdíj első negyedének kifizetését. Ezzel kapcsolatban a NYUSZET vezetői úgy fogalmaznak: tagjaik is örömmel fogadnak minden fillért, ami javítja a megélhetésüket, de az egyheti ellátásnak megfelelő összeg nem pótolja az utóbbi tíz évben tőlük elvett százmilliárdokat. Felhívják a figyelmet, hogy a teljesen rugalmatlan nyugdíjszabályok 2011-es bevezetése óta az Orbán-kormány legalább 25 százaléknyi nyugdíjemelést nem adott meg az idős embereknek, amivel a nyugdíjszerű ellátásokban részesülőkkel együtt két és félmillió magyar – 79 százalékban öregségi nyugdíjas – elszegényedéséhez járult hozzá. A közlemény szerint ezt mutatja, hogy miközben a többi fejlett országhoz hasonlóan a magyar társadalom is öregszik, a nyugdíjak kifizetésére 2011-ben még a GDP 11,2 százalékát fordította a kormány, 2019-ben azonban már csak 8,3 százalékát. A KSH adataiból az is kiderül, hogy míg 2010-ben 26 ezer, 2019-ben már majdnem 270 ezer idős ember tartozott a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe. Idén januártól az átlagos nyugdíj összege 148 450 forint, majdnem 1,4 millióan ennél kevesebb pénzből élnek, miközben növekszik a milliós ellátásban részesülők száma – sorolják a romló megélhetés bizonyítékait. A nyugdíjasok nem kérnek többé ebből az igazságtalan nyugdíjrendszerből, s mivel eddigi kéréseik, javaslataik süket fülekre találtak a kormánypárti politikusoknál, a hozzájuk csatlakozott pénzügyi és nyugdíjszakértők segítségével maguk kezdték el egy új nyugdíjrendszer alapjainak szövegezését. A NYUSZET soros elnöke, az MSZP Nyugdíjas Tagozatát vezető Gúr Nándor és a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasait vezető előző elnök, Juhász László bejelentése szerint a 2023-tól bevezethető javaslatokat a tagjaik körében már megkezdett vita után március vége előtt akarják nyilvánosságra hozni. A tervek között szerepel a fogyasztói árak emelkedése mellett a nettó bérnövekedést is tartalmazó vegyes indexálás visszaállítása az éves nyugdíjemeléseknél és a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének újbóli megteremtése. A nyugdíjrendszer átalakításának terve mellett a hét szervezetet összefogó szövetség a 65 év felettiek jogait rögzítő idősügyi törvény összeállításán is dolgozik – zárul a NYUSZET közleménye.