Előfizetés

Az Európai Gyógyszerügynökség előtt van a Szputnyik V bejegyzési kérelme

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 15:53

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Erről kedden Moszkvában tett bejelentést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap.
Benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Erről, valamint a kérelem benyújtásának az EMA általi megerősítéséről kedden Moszkvában tett bejelentést az RFPI.
„Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül"

– áll az orosz szuverén alap közleményében.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és
„politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban”.

Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Mint mondta, ez májusban-júniusban válhat esedékessé. Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be. Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd. Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenütt 100 önkéntes bevonásával. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Megjegyezte, hogy Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és úgy vélekedett, hogy a bizalmatlanság „abszolút kisebbségi álláspont”, amely komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel. Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint
az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel – ez a legalacsonyabb szám október 17. óta – 3 998 216-ra emelkedett. A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 9,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 426 732-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 530-cal 77 598-ra nőtt, a felépülteké pedig 21 795-tel 3 493 886-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 638 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Gulyás Gergely szerint álhír, hogy Brüsszel törvénymódosításhoz kötné a pénzkifizetéseket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.09. 15:45

Fotó: Népszava
A kormánypárti politikusok semmilyen korrupciót nem látnak, sőt szerintük az a baj, hogy „túl átláthatók” vagyunk.
Álhírnek nevezte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól.
– A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében – jelentette ki az MTI-nek Gulyás Gergely. Mint a Népszava megírta, egy kiszivárogtatott dokumentum szerint az Európai Bizottság a közbeszerzések reformjához köti a járvány utáni helyreállítást segítő forrásokat. Egyben arról is beszámolt lapunk, hogy fel is szólították Magyarországot:
„Módosítsa a közbeszerzési törvénykezését a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében. A Reuters hírügynökségnek kiszivárogtatott belső dokumentum szerint a brüsszeli testület egyebek között ehhez a feltételhez köti az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak járó kifizetéseket, ami valamivel több mint 7 milliárd euró lenne 2021-2026 között.”

A miniszter szerint a kormány folyamatosan egyeztet a bizottsággal a helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről, Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár jelenleg is Brüsszelben tárgyal.
„A kormány elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teremtsen tiszta helyzetet, és azonnal cáfolja a megjelent felvetéseket, mert az ilyen jellegű álhírek aláássák és veszélyeztetik a saját forrásokkal kapcsolatos határozat ratifikációjához szükséges közbizalmat”

– fűzte hozzá a fideszes politikus.

Mint azt a hvg.hu írja, Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke is nyilatkozott a témában még hétfő este az ATV Csatt című műsorában:
„Magyarország az összes EU-s közbeszerzési eljárás dokumentációját feltölti az Európai Bizottság honlapjára, szemben számos másik uniós országgal, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság. (...) Az átláthatóságunk az élmezőnyben van, erre faragunk rá.”

Josep Borrell leváltására szólította fel Ursula von der Leyent az EP 55 tagja

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 15:42
Josep Borrell
Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP
„Megalázónak” nevezték az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének moszkvai látogatását.
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének leváltására szólította fel az Európai Bizottság elnökét az Európai Parlament ötvenöt tagja, akik „megalázónak” nevezték Josep Borrell múlt heti kétnapos moszkvai látogatását. A Riho Terras észt néppárti EP-képviselő kezdeményezésére írt, időközben a Twitter közösségi portálra is kikerült levélben
a képviselők feleslegesnek nevezték a véleményük szerint megalázó kimenetelű, két nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése után tett látogatást, amely – mint írták – rendkívül romboló hatása van az Európai Unió megítélésére.

A levél aláírói között szerepel Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője is. Kijelentették, hogy Borrell Moszkvában nem volt képes megvédeni az EU értékeit és érdekeit. Nem állt ki az európai érdekek mellett akkor sem, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyíltan bírálta az EU-t és az Egyesült Államokat az állítva, hogy vezetőiket megtévesztették, és arrogánsan vádolják Oroszországot Navalnij megmérgezésének ügyében. A főképviselő hamisan tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy nincs szó uniós szinten Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről a Navalnij elleni orosz büntető intézkedések kapcsán – fűzték hozzá. Borrell emellett nem tett említést a kelet-ukrajnai helyzetről sem, ugyanakkor beszélt az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina európai alkalmazásáról annak ellenére, hogy az oltóanyag fejlesztői még nem fordultak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) a vakcina hivatalos uniós forgalomba hozatali engedélyének megadása iránt. Az EP-képviselők szerint
a látogatás ideje alatt tett orosz bejelentés ügyében, miszerint uniós diplomatákat utasítanak ki Oroszországból, a főképviselőnek határozott jelzést kellett volna küldeni Moszkvának azzal, hogy megszakítja látogatását.

Kijelentették: a főképviselő téves megítélésen és önkényes döntésen alapuló moszkvai látogatása, illetve az, hogy nem volt képes kiállni az unió értékei és érdekei mellet, súlyosan károsította az EU megítélését és az uniós külügyi és biztonságpolitikai szolgálat méltóságát.
„Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének cselekednie kell, ha Borrell nem mond le magától”

– tették hozzá.

Az Európai Bizottság a péntek óta egyre erősödő bírálatokra reagálva hétfőn védelmébe vette Borrellt, és úgy ítélte meg, hogy helyes lépés volt a moszkvai látogatás.