Előfizetés

Szputnyik V: óvatosságot kérnek

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.02.09. 06:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Négy vakcinával oltják a regisztráltakat, az orosz oltóanyag esetében azonban számos krónikus betegségnél óvatosságra intenek.
Az eddigi kettő helyett már négy vakcinával folytatódik az idősek és a hatvanévesnél fiatalabb krónikus betegek oltása – jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője hétfőn az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A háziorvosok a kedden érkező Pfizer- és a hét második felére várt újabb Moderna-szállítmányokból kapnak oltóanyagot, valamint a hétvégén érkezett Astra-Zeneca készítményét is kezdik használni. Továbbá a kórházi oltópontokra visznek Szputnyik vakcinát. Ez utóbbiról Müller Cecília országos tisztifőorvos jelezte: a gyártó szerint "bizonyos krónikus betegségeknél kellő óvatossággal" kell eljárni. Bár ő erről részleteket nem mondott, a védőoltást fejlesztő Gamaleja Intézet január közepi figyelmeztetéséből tudjuk, hogy ezt terméket nem ajánlják rosszindulatú daganattal, a krónikus máj-, vese- és endokrin- betegséggel kezelteknek. Utóbbiak között kiemelten említették a pajzsmirigy-diszfunkciót, és a nem jól beállított cukorbetegséget. Ezeken túl óvatosságot kívánnak még a vérképzőrendszer súlyos bajai, az epilepszia, a koszorúér-, az agyi vérkeringés, a különféle szívgyulladások és egyes idegrendszeri és érbetegségek. Továbbá jelezték, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása az állapot súlyosbodásához vezethet. A tájékoztatón elhangzott: a megyei oltási munkacsoportok és a háziorvosok közösen szervezik a legidősebbek kórházi oltópontos oltását, akik közül most a krónikus betegségekben nem szenvedő regisztráltak kapnak vakcinát. Arról, hogy ki oltható és ki nem, a háziorvos, illetve az oltóorvos dönt.

Az AstraZeneca vakcinájával a 60 év alatti, regisztrált krónikus betegek oltását kezdik meg. Így a szív- és érrendszeri, valamint krónikus tüdőbetegséggel, daganattal, diabétesszel kezeltekét illetve a transzplantáción átesettekét. György István beszélt arról is, hogy a mostani szakaszban szükséges vakcinákat a hét közepéig kiszállítják, a háziorvosokhoz eljuttatják az oltóanyagok dokumentációit és a legfrissebb listákat a praxishoz tartozó regisztrált oltandókról. Továbbá a pontos feladataikat is megkapják megyei oltási munkacsoportoktól. Az ő reszortjuk lesz az oltás előtt állókat felhívni, a vakcinabeadás időpontját megbeszélni, valamint azt is eldönteni, hogy kinek kell kórházi oltópontra mennie.   
Az ország 25 kórházi oltópontján egyenként naponta több száz embert oltottak a hétvégén is. Általában gyorsan, jól szervezetten zajlottak az intézményi oltások. A közösségi hálón pénteken közzé tett fotó szerint viszont a kistarcsai kórház folyosóján egymás hegyén-hátán álltak - ugyan maszkban, de kellő fizikai távolságot meg nem tartva - az emberek. Információink szerint, noha mindenkinek egyéni időpontja volt az oltásra, a reggeli órákban egyszerre több betegszállítóval, magángépkocsikkal érkeztek tömegesen az emberek. Az intézmény vezetői pedig hiába nyitottak meg újabb folyósokat a várakozásra, mindenki az oltópont előtti ajtóknál tolongott. Kérésre sem voltak hajlandók távolságot tartani. Lapunk úgy tudja: az oltópont munkatársai másfél óra alatt annyira felgyorsították a folyamatot, hogy a tömeges sorállás megszűnt. Ezen a napon több mint 400 pácienst fogadtak itt. Nem csak az emberek időpontra érkezése körül vannak zavarok. Míg ugyanis az Astra-Zeneca készítményének az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) oldalán olvasható az alkalmazási leírása, az orosz vakcináé az azt engedélyező hazai gyógyszerhatóság hivatalos weboldalán még lapzártánk idején sem hozzáférhető. (A hazai jogszabályok ugyanakkor nem teszik lehetővé, hogy olyan gyógyszert alkalmazzanak az orvosok amelynek hivatalos alkalmazási előirata nem ismert.) Igaz, az operatív törzs szóvivői azt ígérték a hét közepére ez is ott lesz a háziorvosoknál.

Korai minősíteni a Szputynik V vakcinát

Több adatra és információra van szükségünk, mielőtt ítéletet mondunk a SzputnyikV vakcina hatásosságáról. Minősítsük majd az érdemeinek megfelelően, de ehhez még nagyon korán van — mondta Bas Eickhout EP-képviselő az Európai Parlament által rendezett hétfői videokonferencián. A holland zöldpárti politikus szerint az orosz oltóanyag magyarországi beszerzése a putyini geopolitikai játszma része, amelyhez Orbán Viktor mindig is a nevét adta. A vitában felszólalt képviselők a vakcinagyártás jelentős felfuttatását nevezték a legsürgetőbb feladatnak, és szorgalmazták az EU és a gyártók közötti megállapodások nyilvánosságra hozását. Közölték, hogy az AstraZeneca még ebben a hónapban közzéteszi vizsgálati eredményeit arról, hogy az oltóanyaga mennyire hatásos a 65 év feletti korosztály számára. Halmai Katalin (Brüsszel)

Jogi lépéseket tesz a MEOSZ, ha nem lesz akadálymentes a hármas metró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 19:51

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A szövetség elnöke a Karácsony Gergely haladéktalan tájékoztatását kérte a szerinte jogsértő döntés miatt.
A szervezet vezetője azután fordult a főpolgármesterhez, miután olyan információk jelentek meg, amely szerint a BKV Zrt. több mint egymilliárd forintot vonna el a megállók akadálymentesítésre szánt eredeti keretből a hármas metróvonal felújítása kapcsán. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke, Kovács Ágnes hangsúlyozta, minden eszközt igénybe fognak venni annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott emberek a mindenki számára nyújtott közösségi közlekedési szolgáltatásokban egyenlő eséllyel az őket megillető méltósággal vehessenek részt. Különösen sérelmesnek tartja a témával kapcsolatban ismét elmaradt tájékoztatást, hiszen a kérdéssel kapcsolatban a Fővárost együttműködési megállapodás köti, amelyre ráerősítve tavaly nyáron a MEOSZ ígéretet kapott Karácsony Gergely főpolgármestertől, mind az együttműködés betartására, mind a teljes metróvonal akadálymentesítésére. Kovács Ágnes emlékeztetett, Karácsony Gergely főpolgármester néhány hónappal ezelőtt megerősítette, hogy a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett aziránt, hogy a budapesti tömegközlekedéshez a fogyatékossággal élő személyek egyenlő eséllyel hozzáférhessenek. Egyúttal jelezte, ki fogja kérni a MEOSZ álláspontját az akadálymentesítéssel kapcsolatos kérdések tekintetében.   A szövetség elnöke ennek fényében nyugtalanítónak tartja, hogy a témában nem történt egyeztetés, és az ezzel kapcsolatos fejleményekről a sajtóból értesültek.  
Kovács Ágnes a jogi lépések kilátásba helyezése mellett a főpolgármester haladéktalan tájékoztatását kérte.

Keddtől már nem kell mindenhol maszkot viselni Miskolcon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 18:30
Miskolc madártávlatból.
Fotó: Shutterstock / Copyright (c) 2016 Shutterstock. No use without permission.
Enyhítést jelentett be a polgármester, ugyanakkor ez nem jelenti a tilalom teljes feloldását.
Nem szükséges keddtől az utcákon is maszkot hordani egy friss döntés értelmében Miskolcon.

A város honlapján közzétett tájékoztatás szerint a busz- és villamosmegállókban, a piacokon, a vásártereken, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben (tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon) a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennmarad. A közlemény idézi Veres Pál polgármestert is, aki a döntést azzal indokolta, hogy 2020 november első felében, amikor a szigorú maszkviselési rendelet született több, mint kétszer annyi megbetegedés volt, mint ma, amikor az oltás rövidesen lendületet kap, és december óta a megbetegedési tendencia csökkenő. A polgármester úgy fogalmazott, hogy Miskolc tavasszal és ősszel is bizonyította, hogy fegyelmezett, bölcs és kitartó. A városvezető bízik abban, hogy a miskolciak az új, enyhébb szabályokat is be fogják tartani maguk és a város érdekében.