Előfizetés

Kulturális központot nyitnak az SZFE távozó oktatói Erzsébetvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 10:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Damjanich utca 4. kulcsait a polgármester hétfőn délután adja át.
Erzsébetvárosban hoz létre alkotóműhelyt a Freeszfe Egyesület. A Damjanich utca 4. szám alatti, felújított épület bérleti jogát a Várkonyi Zoltán Alapítvány egy nyitott alkotóműhelyről és kulturális központról szóló pályázattal nyerte el – olvasható a Színes Erzsébetváros bejegyzésében. Az alapítvány legfőbb célja a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának ápolása, szellemi örökségének továbbvitele és megújítása. A házban egy közösségi teret szeretnének megvalósítani: előadásokat, kurzusokat, vetítéseket, könyvbemutatókat tartanak majd, terveik szerint együttműködnek a kerület iskoláival, óvodáival. Céljaik között szerepel, hogy művészeti programokkal színesítik a Erzsébetváros kulturális életét, nyár végére pedig egy nagyszabású szabadtéri nyitófesztiválon mutatkoznának be. – Ezzel a fontos gesztussal Erzsébetváros egy tehetséges, kreatív és bátor művészcsapatnak ad otthont; azoknak a diákoknak, és tanároknak, akik harcoltak az egyetem autonómiájáért, és nem fogadták el a hatalom által rájuk erőltetett modellváltást és új vezetést – áll az erzsébetvárosi önkormányzat közleményében. A Damjanich utca 4. kulcsait Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter fogja átadni a Várkonyi Zoltán Alapítvány képviselőinek. A Freeszfe Egyesület közleményében azt is bejelentette, hogy az épületet már hétfő délután megnyitják, „a felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal”. Megjegyezték, hogy az elmúlt hónapokban, az intézmény felülről való átalakítása által kiváltott elégedetlenség következtében, a támogatók is érzékelték ennek a tevékenységnek a jelentőségét, így a támogatásoknak köszönhetően hosszabb távon is gondolkozhatnak a központ fenntartásában.
Vasárnap csendes megemlékezésen, piros és fehér virágokkal, mécsesekkel köszöntek el az Ódry Színpadtól az SZFE egykori és mostani hallgatói, tanárai és a velük szolidaritást vállalók a Vas utcában. Miután januárban az intézmény új vezetése bejelentette, az oktatást más helyeken folytatják, február elején az Ódry Színpad-felirat is lekerült az épületről, ahol 1959. február 19-én volt az első bemutató. Zsámbéki Gábor rendező, az egyetem modellváltása miatt elsőként felmondott oktató javaslatára ezért jelképes temetést tartottak.
(A 24.hu nyomán.)

Kultúra a karanténban

Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.08. 10:00

Fotó: Kérges Máté
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk.

Elmerülni a végtelenben

Este hét órától Tornyai Péter zeneszerző doktori zárókoncertjéhez csatlakozhatunk a Zeneakadémia online felületein csatlakozhatunk. A koncerten elhangzó két kompozíció Tornyai Péter zeneszerzői pályájának legfontosabb mérföldkövei közé tartozik. Összefoglaló jellegű művek, melyekben számos kompozíciós technika és esztétikai megközelítés kerül nagyobb, közös kontextusba. A szóló csellóra, énekes szólistákra, férfikarra és ütőhangszerekre írt Dixit című oratórium szakrális zene; latin nyelvű szövege a Teremtés hét napjának és Krisztus a kereszten elmondott hét „szavának” gazdag asszociációkat rejtő összekapcsolásából keletkezett. A Subito piano című zongoramű szintén hét tételből áll, és dramaturgiája ezen túl is mutat hasonlóságot az oratóriuméval: a darab folyamata absztraktabb módon, de itt is a teremtéstől, keletkezéstől a végtelenben való elmerülésig tartó ívet járja be. Zeneakadémia Online Koncertterem, 19:00  

Irány a táncparkett!

A Trafó a korlátozások ideje alatt is heti rendszerességgel ad helyet különféle mozgás- és táncóráknak a Műhely Alapítvány szervezésében. Ma este Oberfrank Réka szabadúszó táncos és alkotó tart ingyenes táncórát a képernyő előtt csatlakozóknak, akiknek csupán kényelmes ruhára, térre, vízre és egy jó adag elszántságra lesz szükségük. A táncos a Budapest Kortárstánc Főiskolán diplomázott, és külföldi tapasztalatokat is szerzett, három éve tért vissza Magyarországra, azóta számos projekten dolgozott együtt más táncos alkotókkal. Trafó Facebook-oldala, 19:00

Az újszerű gondolatok mögött

 Ma este online nézhetjük meg a Hannah Arendt című életrajzi drámát, amely a Németországból Amerikába emigrált filozófus életének egy fontos korszakát dolgozza fel. A hatvanas években a titkosszolgálat elfogta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt, akit bíróság elé állítottak – a perről Hannah Arendt tudósított. A Margarethe von Trotta által rendezett filmből azt a nőt ismerhetjük meg, aki a holokausztról szóló beszámolóiban az egész világot megrázta újszerű gondolataival. Megjelent írásai botrányt okoztak, de kitartóan tűrte, hogy ellenségei és barátai egyaránt támadják nézetei miatt. Hannah Arendt személyes sorsa is feltárul, amint erős, de sebezhető személyisége az emigráns lét mélyen elfojtott fájdalmaival küzd. Puskin Távmozi, 19:00

Az Ódry Színpadtól búcsúznak a Vas utcában

Cs. E.
Publikálás dátuma
2021.02.07. 13:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Zsámbéki Gábor rendező, az egyetem modellváltása miatt elsőként felmondott oktató javaslatára jelképes temetést tartanak.
Csendes megemlékezés keretében, piros és fehér virágok, mécsesek letételével köszönnek el vasárnap az Ódry Színpadtól a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és mostani hallgatói, tanárai és a velük szolidaritást vállalók a Vas utcában. Miután januárban az intézmény új vezetése bejelentette, az oktatást más helyeken folytatják, február elején az Ódry Színpad-felirat is lekerült az épületről, ahol 1959. február 19-én volt az első bemutató, Szinetár Miklós rendezésében. Zsámbéki Gábor rendező, az egyetem modellváltása miatt elsőként felmondott oktató javaslatára most jelképes temetést tartanak, amelyhez bárki csatlakozhat a nap folyamán a járványügyi szabályok és a gyülekezési tilalom figyelembe vételével.
A spontán szerveződő eseményre folyamatosan érkeznek az emberek, van, akinek fia, unokája jár az egyetemre, ezért nem is volt kérdés, hogy kimegy, míg mások lazább szálakon kapcsolódnak az intézményhez, ám támogatásukat és nemtetszésüket kívánják kifejezni e gesztussal. Találkoztunk doktori hallgatóval, aki arról beszélt, iszonyúan dühös az elmúlt időszak történései miatt, és tanulmányait valószínűleg külföldön folytatja, mert nem akar a folyosón „ezekkel az emberekkel” találkozni. Míg más könnyeit visszafojtva mondta, szomorúnak tartja, hogy „ezek a percemberkék” szétvernek egy hosszú időre visszanyúló hagyományt, és a tanárokkal, valamint a hallgatókkal szembeni méltatlan bánásmód után még az épületet is eltüntetik.
A hideg időjárás ellenére is kilátogatók kisebb csoportokban tömörülnek az akár kultikus vizsgaelőadásoknak is helyet adó, és sokak számára az első megmérettetést jelentő játszóhely előtt, felidézve ahhoz fűződő emlékeiket – eközben sokan hasonlóan tesznek a közösségi médiában is –, és az elmúlt hónapok viszontagságos eseményeit, s jelét adva egyéni és közösségi gyászuknak. Fiatalok és idősek, szaladgáló gyerekek, hangoskodó kutyák szokatlannak tűnő, összetartó családként, könnybe lábadó tekintetek, félmosolyok és nagy hallgatások közben búcsúznak a színpadtól, és mindattól, amit annyi éven át képviselt.