Előfizetés

Karácsony Gergely: Teljes bizonytalanságban tartja a kormány az önkormányzatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.07. 17:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az elvett iparűzési adó kompenzálása nélkül nem tudnak tervezni a települések, és nem tudják betartani a törvényt sem.
A miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kormány a 25 ezer lakosnál népesebb városok vezetőivel január végéig egyenként egyeztet az elvett iparűzési adó kompenzálásáról, ám ez mind a mai napig nem történt meg – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.
A főpolgármester aláhúzta: az önkormányzatoknak a költségvetésüket a törvény szerint február 15-ig kell elkészíteni és bemutatni, de ebben a pillanatban a városvezetők csak a kiadási oldalt tudják tervezni, a bevételit nem.

– Továbbra is teljes bizonytalanságban tartja a kormány az önkormányzatokat. A bevételek elvonásáról szóló kormánydöntés akkor született, amikor már javában tervezték a települések az idei költségvetést. Aggasztó, hogy az önkormányzatoktól ily módon elvett pénzt eddig csak igen kis részben költötte a kormány az egészségügyre, munkahelyteremtésre és a rászorulók megsegítésére, ami az elvonás tényén túlmenően is elfogadhatatlan – sorolta Budapest vezetője. Hozzátette:
„Egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben mindennél fontosabb lenne a kiszámíthatóság. A célunk közös: fenntartani az óvodákat, bölcsődéket, rendben tartani a közterületeket, elszállítani a szemetet, támogatni az idős- és családvédelmi intézményeket, a háziorvosi rendszert, a tömegközlekedést, a helyi művészeti- és sportéletet. Közösen működtetni az országot, melynek mindannyian részei vagyunk.”

Gémesi György levelet írt Gulyás Gergelynek

Kérem mielőbbi tájékoztatását arról, hogy közel 5 millió állampolgárt érintő 70 település polgármesterével minként és milyen formában kívánják az egyeztetést lebonyolítani február 15-ig – tette fel a kérdést Gémesi György, a magyar önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levelében. Abban felvetette, hogy a járvány elleni védekezés költségei, illetve az önkormányzati parkolási, közterület-használati díjak jelentős visszaesése, az adóbevételek drasztikus csökkenése olyan mértékű, amely példa nélküli az önkormányzatok rendszerváltás utáni történelmében. A február 3-i keltezésű levelet pénteken hozta nyilvánosságra honlapján a MÖSZ. Az érdekszövetség elnöke megjegyezte, hogy lakosságarányosan a legnagyobb ilyen szervezetnek számítanak, amely tagjai között tudja a 25 ezer fő feletti települések lakosságának több mint 70 százalékát.  Gémesi György szintén utalt a levélben Orbán Viktor tavaly decemberi bejelentésére az iparűzési adóbevétel-kiesés kompenzálásáról, valamint arról, hogy ezt a tárcavezető maga is megerősítette az azon a héten tartott Kormányinfón. Sőt, Gulyás Gergely azt is mondta, hogy „nyitottak a tárgyalásra a nagyobb települések vezetőivel”. Gémesi felidézte továbbá azt a január 14-i belügyminisztériumi egyeztetést, az úgynevezett Önkormányzatok Nemzeti Tanácsa (ÖNET) ülését, amelyen az illetékesektől – Pogácsás Tibortól a belügyi tárca államtitkárától és Berczik Ábeltől, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárától sem – kaptak választ az egyeztetés menetéről.

Jelentős lehűlés várható a jövő héten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.07. 16:19

Fotó: Shutterstock
Jelentős lehűlés várható a jövő héten. A hét elején még többfelé 10 fok körül alakulnak a maximumok, a hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek. Emellett szórványosan havazásra, ónos esőre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn túlnyomóan borult idő várható, sokfelé valószínű kisebb-nagyobb megszakításokkal eső, záporeső, délen kis valószínűséggel zivatar is kialakulhat. Több helyen megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 0 és plusz 9 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 4-12 fokig melegszik a levegő, északnyugaton lesz a leghidegebb. Kedden az északi megyékben az eső mellett havas eső, havazás is előfordul. Néhol ónos eső sem kizárt. Helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a maximumhőmérséklet általában 0 és plusz 9 fok között valószínű, de délkeleten néhol 10-13 fokot is mérhetnek. Szerdán délelőtt szórványosan, a délutáni, esti órákban már sokfelé várható eső. Főként az északi, északnyugati megyékben számítani lehet havas esőre, havazásra is. Néhol ónos eső sem kizárt. A szél is több helyen megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 12 fok között alakul, a délkeleti országrészben mérhetik a magasabb értékeket. Csütörtökön sokfelé, estétől már inkább csak a tiszántúli területeken valószínű csapadék: az esőt nyugat, északnyugat felől havazás váltja fel mindenütt. Erős, sok helyen viharos lesz a szél. A hajnali, reggeli órákban általában mínusz 9 és plusz 9 fok közötti értékek várhatók, napközben pedig fokozatosan hűl a levegő. Pénteken felhőátvonulások várhatók, a nyugati országrészben hosszabb, a keleti tájakon rövidebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat hózápor. A szél erős, a Dunántúlon több helyen viharos lesz. A leghidegebb órákban általában mínusz 15 és mínusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 20 fokig is hűlhet a levegő. Valószínűleg délután is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok közötti értékek várhatók. Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan lehetnek hózáporok is. A szél sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 15 és mínusz 8 fok között alakul, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 20 fokig is lehűlhet a levegő. Délután is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok közötti csúcsértékek lehetnek. Vasárnap szórványosan kialakulhat hózápor és több helyen megerősödik a szél. A leghidegebb órákban általában mínusz 15 és mínusz 7 fok közötti értékek várhatók, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 22 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak a maximumok - olvasható az előrejelzésben. 

Kásler: Engedélyezte az NNK a Szputnyik V-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.07. 14:06

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
„Mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban” – közölte az emberi erőforrások minisztere.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a Szputnyik V oltás esetében a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat, amelyek alapján megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható – írja Kásler Miklós a Facebook-oldalán. Az emberi erőforrások minisztere hozzáteszi:
„a szakhatósági döntés értelmében a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapta meg az engedélyt a magyarországi használatra. Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban.”