Előfizetés

Biden megtagadja Trumptól a hírszerzési jelentéseket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.06. 17:43

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az elnök szerint elődje viselkedése kiszámíthatatlan és félő, hogy titkos információkat szivárogtatna ki.
Joe Biden erről egy péntek esti tévéinterjúban beszélt a BBC szerint. Pontosan nem részletezte, mi történne, ha élhetne továbbra is ezzel a lehetőséggel, annyit mondott csupán, nincsen szüksége Trumpnak ezekre az információkra. Egyúttal aggodalmának adott hangot, hogy a korábbi elnök viselkedése túlzottan kiszámíthatatlan és tartani lehet attól, hogy titkos információkat szolgáltatna ki. Ezzel ő lenne az első, akitől távozása után megfosztanak ettől - ugyanis a korábbi elnökök rendszeresen megkapják a hírszerzés napi tájékoztatóit. Ám ez a szokásjogból ered, így Biden számára adott, hogy megtagadja ezeket a politikustól.   
Trump korábban már fedett fel titkosszolgálati információkat és a napi dokumentumokért amúgy sem mutatott különösebb érdeklődést.

A junta levágta Mianmart a világhálóról - több ezren tüntettek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.06. 16:27

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala is felszólította a junta vezetőit, hogy állítsák helyre a kommunikációs szolgáltatásokat
A mianmari junta az egész internetet lezárta szombaton az országban, míg előző nap még csak a közösségi médiát nem lehetett használni. Újabb, több ezres tüntetés volt napközben a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért.

- írja az MTI.

Az állami média híre szerint estére Rangunban fesztivál hangulat alakult ki. Egy többezer fős tömeg tartott a városháza pompás épülete felé, amelyben a városi önkormányzat székel. Az emberek énekeltek táncoltak, kürtöltek. Sok autós is szinte folyamatosan nyomta a dudát a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. Az internetes és mobilszolgáltatók utasítást kaptak csütörtökön a puccsista kormánytól, hogy blokkolják a Facebookot, majd pénteken hogy a Twittert és az Instagramot is, "további rendelkezésig". 
Ennek ellenére a virtuális magánhálózatokon meg tudtak szerveződni az újabb tüntetések, ezért a katonai vezetés az egész internetet - a vezetékes és a mobilhálózatot is - lezárta az országban a NetBlocks Internet Observatory nevű megfigyelőcsoport szerint.

A Facebook közölte szombaton, hogy aggasztó az internet - ezen belül a közösségi médiumok - teljes zárlata, mert a mianmariaknak most "nagy szüksége van arra, hogy kapcsolatba tudjanak lépni hozzátartozóikkal". Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala is felszólította a junta vezetőit, hogy állítsák helyre a kommunikációs szolgáltatásokat, mert az embereknek joguk van a szólásszabadsághoz és információk megismeréséhez.
A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A hatóságok szombaton őrizetbe vették Sean Turnell ausztrál közgazdászt, Aung Szan Szú Kjí gazdasági tanácsadóját. Turnell a Reuters-nek küldött üzenetében ezt megerősítette, de nem tudja megmondani, hogy mivel vádolják. Közölte, hogy jól van, és nem követett el semmilyen bűncselekményt. A hírügynökség szerint a február elsején végrehajtott katonai puccs óta Turnell az első ismert külföldi, akivel szemben intézkedtek a hatóságok. Az ausztrál külügyminisztérium ugyanakkor nevek említése nélkül szombaton közleményt adott ki, amelyben mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ausztrál és más külföldi állampolgárokat tartóztatnak le önkényesen Mianmarban.

Kína engedélyezte a Sinovac vakcinájának széles körű alkalmazását

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.06. 14:13

Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP
Ez már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm oltóanyaga után.
A kínai gyógyszeripari felügyelet engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina széles körű alkalmazását. A felügyelet a honlapján szombaton közzétett közleményében tájékoztatott erről. A Sinovac már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm oltóanyaga után. A Sinovacot eddig csak sürgősségi felhasználásra alkalmazták Kínában elsősorban a legveszélyeztetettebbek, orvosok, rendőrök, a vámhatóságok alkalmazottjai és az államapparátusban dolgozók számára. A pekingi székhelyű Sinovac Biotech tavaly közölte, hogy több mint ötszázmillió dollárt fektet be, hogy évente hatszázmillió vakcinát gyárthasson. A Sinovac oltóanyaga a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján pedig 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen, két dózis beadását követően. A Sinovac sürgősségi használatát már engedélyezték Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban. Kínában eddig egy belföldi fejlesztésű vakcina kapott piaci engedélyt, a Sinopharm nevű állami gyógyszergyár oltóanyaga, amelynek a hatékonysága a klinikai tesztek alapján 79 százalékos. A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz. A hivatalos adatok szerint Kínában már 31,23 millió embert oltottak be a koronavírus által okozott Covid-19 betegség ellen. A koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el 2019 végén, és vált világjárvánnyá néhány hónap leforgása alatt. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint ennek ellenére a világ legnépesebb országa a Covid-19 terjedését nyomon követő lista közepén helyezkedik el: a járvány kezdete óta 100 318 ezer kapta el a fertőzést, és 4822-en haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.