Előfizetés

Pétert a nyilvántartás szerint beoltották koronavírus ellen, pedig nem is regisztrált a vakcinára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 20:20
Képünk illusztráció
Fotó: OLI SCARFF / AFP
A pécsi férfi adatai stimmeltek, kivéve, hogy nőként és szociális dolgozóként tüntették fel őt.
Egy pécsi férfi a háziorvosától értesült arról, hogy noha nem is regisztrált a koronavírus elleni vakcinára, hivatalosan megkapta az első oltását január végén Budapesten, miközben nem is járt a fővárosban. Peták Péter közösségi oldalán számolt be a történtekről – írja a 24.hu. Háziorvosa vette észre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, hogy a pécsi férfi január 31-én megkapta a Pfeizer koronavírus elleni vakcináját a budapesti Semmelweis Egyetem Korányi Sándor utcai klinikáján. Peták a 24.hu-nak azonban elmondta, hogy
nem járt Budapesten, és nem kapott oltást, és azt sem tudja, kapott-e valaki esetleg a nevében.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg oltottként tartják majd őt nyilván, miközben nem kapta meg a vakcinát. A férfi adatai többnyire pontosak voltak, például neve, születési adatai, valamint tajszáma stimmelt, azonban 
Pétert nőként tüntették fel. Azt is írták, hogy szociális ellátásban dolgozóként kapta meg a vakcinát, miközben a férfi nem ilyen területen dolgozik.

A Semmelweis Egyetem hétfőre ígért választ a 24.hu-nak. A háziorvosa azt válaszolta a portál érdeklődésére, hogy addig nem nyilatkozik az ügyben, amíg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól nem kapott tájékoztatást. A Koronavírus Sajtóközpont viszont azt válaszolta, 
„a szóban forgó esetben valószínűleg a budapesti oltásnál hibáztak az adatfelvitelnél, a tajszám elírásával. Az adminisztrációs hibát javítják.”

Árad a Tisza, hozza a szemetet

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.05. 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.
Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-vel. Siklós Gabriella közleményében azt írta: a Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan csak 1-4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára.
A kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként 30-40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél percenként 60-80 jön.

A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A kárelhárítást végző úszóműparkot csütörtökön a vásárosnaményi hídhoz irányították, és részleges folyamzárat kezdtek felállítani. A hulladékot péntek délelőtt kezdték kiszedni egy magyar fejlesztésű géplánccal, a munka váltott műszakban, folyamatosan zajlik. A hulladékot a híd lábánál kiépített úgynevezett vízminőségi kárhelyen válogatják és a darabolását is elvégzik. Siklós Gabriella azt írta: a magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával. A Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként többméteres lesz. 
– Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség

– közölte a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 milliméternyi csapadék várható, amely további árhullámok kialakulásához vezethet, ezért a vízügyi szakemberek kamerákkal és a gátőrök segítségével folyamatosan figyelik a levonuló idegen anyagok mennyiségét. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye mellé több fotót is mellékelt, ezeken az látható, hogy rendkívül nagy mennyiségű, elsősorban műanyagpalackok, flakonok, dobozok kerültek a folyóba, és ezek több méter szélesen borítják be a partot.

Lemondott Rádi Péter, az NVB elnöke

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.05. 19:04

Fotó: Népszava
A Nemzeti Választási Bizottság a távozás okát nem közölte.
Lemondott Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a pénteki nappal a testületben betöltött tagságáról és elnöki tisztségéről – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel. Azt írták, Rádi Péter 2015-től volt az NVB tagja, majd Patyi András lemondása után, 2018. augusztus 14-étől az elnöke. Vezetésével a testület sikerrel biztosította a 2019-es általános választások lebonyolításának törvényességét – áll a közleményben. Az NVI köszönetét fejezte ki a leköszönő elnöknek a többéves, magas színvonalú szakmai együttműködésért, külön kiemelve a választási jogi kérdésekben irányadó Kúria joggyakorlat-elemző csoportja munkájában való közreműködését, és további szakmai sikereket kívánt neki. Tudatták azt is, hogy az NVB soron következő póttagjaként Téglási András habilitált egyetemi docens lép be a testületbe, amelyet az új elnök megválasztásáig Bozsóki Éva elnökhelyettes vezet.