Előfizetés

Elhunyt 98 beteg, 1576 új fertőzöttet találtak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 09:43

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma, és minimálisan csökkent a kórházban ápoltaké.
Péntek reggelre 1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 373 564-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 930-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató portál. A gyógyultak száma 275 764, az aktív fertőzötteké pedig az előző napihoz képest 22-vel, 84 870-re nőtt. Jelenleg 3638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen.
Eddig 264 530 ember oltottak be, közülük 92 773-an már a második adag oltást is megkapták. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

Orbán Viktor: Március 15-re minden 60 évnél idősebb embert beoltunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 08:54

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányfő szerint az orosz és a kínai vakcinákkal jóval a nyár előtt véget érhetnek a korlátozások, de most inkább romlanak a járványügyi adatok.
Amennyiben Magyarországon lesz engedélyezett orosz és kínai vakcina is, akkor akár jóval a nyár előtt is véget érhetnek a koronavírus-járvány miatti korlátozások, ám ha az Európai Unió vakcinabeszerzései alapján, a jelenlegi ütemben megy az oltás, a legkorábban a nyár végére, ősz elejére lehet vége – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. A kormányfő az Operatív Törzs üléséről érkezve a legfrissebb járványügyi adatok alapján rossz hírekkel szolgált a hallgatóinak:
„Péntekre 1576 új fertőzöttet találtak, meghalt 98 ember, 3638 beteget kórházban ápolnak, közülük 302-en pedig lélegeztetőgépen vannak. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 4 napban megállt a helyzet javulása, stagnálás, sőt némi romlás tapasztalható.”

Ugyanakkor Orbán Viktor leszögezte:  Magyarországon 264 530 ezer ember már megkapta az oltást, sőt 92 ezren már a második adagot is. – Fordulópont állt be a járványhelyzetben: „mi támadunk, a vírus védekezik – mondta, s azt ígérte: 
„Március 15-re minden 60 év fölötti, regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. Ha a kínai vakcinával is tudunk oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek – tehát a védett személyek – száma meg fogja haladni a kétmilliót.”

  A miniszterelnök azt is kijelentette:  
„A jövő héten már orosz vakcinával is oltunk, a kínait még vizsgálni kell.”

A hazánkban is nagy vitát kiváltó, a szakembereket is megosztó, keletről érkező oltóanyagokkal kapcsolatban a kormányfő azt is megjegyezte, hogy „Szerbiában jó tapasztalatok vannak mindkettőnél”, s ezt szerinte az ottani magyarok is megerősítik. A Kossuth Rádió riportere kérdezés helyett szinte Orbán Viktor szájába adta, hogyan kell szapulni az ellenzéket: Hadházy Ákost – nevének említése nélkül –, mint az engedélyező hatóság hitelességét megkérdőjelező, az intézetet a magyarok megfertőzésével vádoló független képviselőt emlegette és idesorolta a DK-t, mint pártot is. Erre a kormányfő úgy reagált:
„A világban van egy csata, gyógyszergyártók csatája is zajlik. A három vakcina, az amerikai, az orosz és kínai gyártói egymással is vetélkednek. Ezt mi, potenciális betegek nem értjük, ez nekünk ellenszenves. Pontosan tudom, melyik magyar képviselő kinek az érdekeit képviseli…”

A gondolatot továbbfűzve, az ellenzéket egységesen baloldalnak nevezve, azt állította, hogy úgy akarnak a jelenlegi kormány helyére „beülni”, hogy ha nem működik a kormányzat, nem sikerül megállítani a járványt, fellendíteni a gazdaságot.
„Ez elfogadhatatlan! A baloldal, az ellenzék emberiességi szempontból túl messzire ment, átlépett egy határt”

– fogalmazott.

Ismét megkapta a magét „Brüsszel” is, ahol a „bürokraták” miatt halad lassan a vakcinabeszerzés, de nekünk, magyaroknak és más népeknek az „élet számít és nem a pénz”. Orbán Viktor a csütörtökön bejelentett újabb nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta, hogy érzi az emberek sürgetését, és megérti a vendéglátósokat is, akik mielőbb nyitni szeretnének, hogy mindenki visszakapja a régi, „polgári” életét. 
„Édesanyám is mondta nekem, végre csináljak már valamit”

– támasztotta alá, hogy milyen jó ismerője a népléleknek.

Mindezzel magyarázta, hogy miért indítják el az online konzultációt, és szerinte hasznos volt a tavaly nyári is, amikor az emberek a munkahelyek, az óvodák, bölcsődék és általános iskolák bezárását kibírhatatlannak tartották. – Azt, hogy a védekezés sikeres volt, mutatja: 2020 decemberében kicsivel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. A hangsúly továbbra is a munkán és nem a segélyen van. Április elején meghozzuk a gazdaságvédelmi döntéseket, a felsőfokú oktatásra 1500-2000 milliárd forintot fordítunk, július elején pedig döntünk a teljes magyar energiarendszer kiépítéséről, egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztési programról, és októberre, novemberre minden program el lesz indítva – magyarázta Orbán Viktor. Hozzáfűzte még:
„A válságkezelés nem néz ki rosszul, messze az élvonalban vagyunk, visszaesés tekintetében az osztrákok messze mögöttünk vannak, kicsivel a németek is, és hamarosan a cseheket is utolérjük.”

Miközben a miniszterelnök az elmúlt héten többször is tüntető vendéglátósoknak megígérte, hogy februárban minden bértámogatást előlegben, utólagos elszámolással kézhez vehetnek majd, hosszú távú víziót is vázolt a magyaroknak. Azzal a felütéssel kezdte, hogy szerinte 2010-hez képest nagy eredményeket ért el Magyarország „az öntudatra ébredés és az önbecsülés” terén: 
„Több a házasság, több a gyermek, a szépen nevelt gyermek, és a családokon keresztül lehet látni, hogy jobb állapotban van a nemzetünk, mint tíz éve. (…) Én nem választási ciklusokban, hanem nemzedékekben gondolkodom. Ezért folytatjuk a családok támogatását, és a cigány honfitársainknak is fontos, hogy a támogatást munka után kapják. Eddigi intézkedéseink nyomán 115 ezerrel több gyerek született meg.”

Orbán és felesége szexuális hajlamaiktól függetlenül szeretnék gyermekeiket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 08:34

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A Der Stern című német hetilap interjút közölt Orbán Viktorral, amit az MTI csütörtökön szemlézett, de a miniszterelnök.hu-ra feltöltött eredeti szöveg még számos érdekességgel szolgál.
Az MTI szemléjéből nem derült ki, hogy a magyar kormányfőt nemcsak úgy általában kérdezték arról, milyen értékeket képvisel politikusként, hanem arra is kíváncsiak voltak, apaként mit tenne, ha az iszlám befolyás térnyerése, a szexuális kisebbségek elleni harca esetleg saját gyermekeit is érintené. Orbán Viktor a német újságírók kérdésére, mi lenne, ha valamelyik gyermeke bevallaná neki, hogy homoszexuális, őszintén felelt.  
"Nagy próbatétel lenne, de ettől eddig a Jóisten megkímélt. A feleségem és én a gyermekeinket természetesen mindig szeretnénk, a hajlamaiktól teljesen függetlenül."

Ha homoszexuális gyereke örökbe akarna fogadni, Lévai Anikóval elgondolkodnának, hogyan tudnak segíteni neki.  "Keresztények vagyunk, és minden Istennél van: az ítélet, a büntetés és a kegyelem is."  Ugyanakkor egyértelművé tette,
ez nem befolyásolná politikáját, esküt tett az alkotmányra, amiben immár az áll, hogy a család nőből és férfiból áll.

Amikor a kormányfőt a vallásszabadság kapcsán arról kérdezik, az iszlám befolyás térnyerését ellenző politikusként mi lenne, ha egyik lánya a muszlim barátjával állna elé, azt feleli, gyermekeit úgy nevelte, hogy életük fontos döntéseit maguk hozzák. Próbálta olyan tudással felvértezni őket, hogy képesek legyenek meghozni a számukra megfelelő döntéseket.  
Valószínűleg még azt is megkérdezném: jól megfontoltad? És amennyiben a válasz »igen«, azzal véget is érne az én feladatom. A szülők nem élhetik a gyermekeik életét. Valószínűleg azt gondolnám magamban, hogy a Jóisten hozta a döntést. Az ember attól függetlenül szereti a gyerekeit, hogy azok milyen utat választanak maguknak.

A kisebbségeket, mint a homoszexuálisokat megjelentető Meseország mindenkié című gyerekkönyv "ledarálását" követően Orbán úgy nyilvánult meg: „Hagyják békén a gyermekeinket!” Mit akar Ön ezzel mondani? - tette fel a kérdést a lap. "A gyermekek felvilágosítása a szülők feladata; az óvodákban és az alsó tagozatos osztályokban lévő gyermekeket nem szabad szexuális propagandának kitenni, azért, hogy a gyerekek szabadon és beavatkozás nélkül fejlődhessenek, és bontakozhasson ki saját önazonosságuk és szexuális identitásuk." Az interjú felvezetőjében a Der Stern újságírói azzal helyezték képbe német olvasóikat, hogy leírták, Orbán Viktor egy olyan helyről kormányoz, ahol egykor királyok ültek a trónon. Felidézték az I. világháború előtt ábrázoló földgömbjét, amellyel szerintük a magyar miniszterelnök mindenkinek azt üzeni: nézzétek, kik vagyunk mi valójában, illetve azt is, hogy a beszélgetésre 1 órát kaptak mert utána kezdődött a kormányülés, mégis 3 órás lett. Orbán nevetve mondta: ő a miniszterelnök. Ha késik, megvárják.
Kapcsolódó
Orbán: Már a helyzetet is abszurdnak tartom, hogy kérdéseket szegeznek nekem a jogállamiságról