Előfizetés

Azt ígéri az OGYÉI, nyilvános lesz a kínai és az orosz vakcina dokumentációja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 21:50

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Még a tömeges oltások előtt rendelkezésre fognak állni a szükséges tájékoztatók.
Válaszolt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vezetője a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének. Kincses Gyula korábban azt kérte egy, a hatóság vezetőjének címzett levélben, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra, mind a kínai, mind az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra. Ha ez nem történik meg, akkor a kamara azt nem tudja az orvosoknak jó szívvel ajánlani - hangsúlyozta a köztestület elnöke. 
"A dokumentumokat...haladéktalanul nyilvánosságra hozzuk, még mielőtt a tömeges oltások elkezdődnének..."

- közölte válaszában Szentiványi Mátyás főigazgató.

Az OGYÉI vezetője nyomatékosította, mindez jóval azelőtt fog megtörténni, hogy az orvosoknak szüksége lenne rájuk. Jelezte azt is, hogy a szervezet a járvány miatt fokozott terhelésnek van kitéve. Ennek ellenére is kiteszik az oldalra a szükséges dokumentumokat. 

89-en fagytak meg Magyarországon október óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 21:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerint az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben hűlt ki végzetesen.
Január végéig 89-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon tavaly október óta

- tudatta az MSZF.

A szervezet lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában azt írta: az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben hűlt ki végzetesen, illetve kórházba kerülése közben, mert már nem tudtak rajta segíteni. Többen a szabad ég alatt hunytak el. Megjegyzik, hogy sokan életben maradtak ugyan, de amputálni kellett elfagyott végtagjaikat. Vidéken haltak meg a legtöbben, a kis településeken nőtt, a fővárosban némiképp csökkent ez az arány.  Az MSZF hangsúlyozza:
ugyan kevesebben fagytak meg az egy évvel ezelőtti télhez, ám a jelenség még mindig tömeges.

Ennek oka a kilakoltatásokban, a szociális lakásépítés elhanyagolásában és az öregekkel való nem kellő törődésben keresendő. A szervezet arra kérte az embereket, hogy a tél hátralévő részében mindenki fokozottan figyeljen oda magányosan élő, idős, elesett embertársaira. Mint lapunk is megírta, az MSZF január elején közölt utoljára adatokat: akkor 54 áldozatról számoltak be. 

Transparency: Magyarország a fehérgalléros bűnözők gyűjtőhelyévé válhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 20:43
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Laura Codruta-Kövesi hangsúlyozta: „az ajtó továbbra is nyitva áll” azon tagállamok számára, amelyek eddig nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.
Az Európai Ügyészség nem csodaszer, de a csatlakozás előnyei számottevően meghaladják annak hátrányait.

Többek között ez volt az egyik legfontosabb megállapítása annak az online konferenciának, ahol a a Transparency International (TI) Magyarország nyilvánosságra hozta a szervezetről szóló legújabb jelentését. Az eseményt Laura Codruta-Kövesi európai főügyész nyitotta meg, aki ebben a minőségében most tartott először előadást magyar közönségnek. Codruta-Kövesi kifejtette: „az ajtó továbbra is nyitva áll” azon tagállamok számára, amelyek eddig nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. Hozzátette: Magyarországon a csatlakozás mellett összegyűjtött 680 ezer aláírás erős felhatalmazást jelent.
Laura Codruta-Kövesi
Fotó: Dimény András
Noha meghívást kapott a magyar kormány is, de felszólaló helyett egy levelet küldött az eseményre. Ebben a nemzeti szuverenitás védelmével magyarázta, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez.   Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás és az uniós pénzek szabály és észszerű elköltése azért is rendkívül fontos - véli a TI -, mert Magyarország a 2021–2027-es költségvetési ciklusban, nettó, azaz a befizetéseket levonva több mint 40 milliárd euróra számíthat az uniós alapokból, ami mintegy 9 milliárd euróval több, mint a megelőző költségvetési periódusban. A kimagasló összegű források korrupciós kockázatoka is kimagasló. A visszaélések elleni fellépés a magyar hatóságok és az uniós szervek közös feladata. Az unió csalás elleni szervezete, az OLAF 2015 és 2019 között 43 magyarországi beruházással kapcsolatban állapította meg csalás gyanúját. Ezzel Magyarország végzett a szabálytalansági rangsor élén. „Az ügyészség azonban hosszú évekig rendre futni hagyta a kormány számára kényes ügyek elkövetőit” – mondta el  Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Bár Mengyi Roland, Simonka György és Boldog István esete azt jelzi, hogy már más szelek is fújnak, a hatalom számára különösen érzékeny esetekben, mint amilyen az Elios-ügy is volt, a korrupció haszonhúzói most is számíthatnak a vádhatóság jóindulatú tétlenségére.

Az Európai Ügyészséghez az EU 27 tagállamából eddig 22 csatlakozott, de nincsen közöttük. Magyarország, az Európai Unió a legfrissebb Korrupció Érzékelési Index eredményei szerint a korrupcióval egyik leginkább fertőzött tagállama.  A TI Magyarország tanulmányában, amelynek fő szerzője Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, az Európai Ügyészségből való kimaradás számos kockázatára hívta fel a figyelmet, amelyek közül az egyik legsúlyosabb az, hogy Magyarország a fehérgalléros bűnözők gyűjtőhelyévé válhat, hiszen a súlyos csalások elkövetői joggal remélhetik majd, hogy az Európai Ügyészség számára „láthatatlanná” váló Magyarországon ők maguk utolérhetetlenné válnak majd - olvasható a szervezetnek a konferenciáról kiadott tájékoztatásában.
Martin József Péter
Fotó: Ancsin Gábor