Előfizetés

Több mint 1600 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak itthon egy nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 09:05

Fotó: Béres Márton / Népszava
Újabb 93 életet követelt a járvány Magyarországon.
Újabb 1652 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 371 988-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 832-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. A gyógyultak száma jelenleg 274 308 fő, az aktív fertőzötteké 84 848. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (68 969) és Pest megyében (46 269) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (21 060), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 765) és Győr-Moson-Sopron (20 693). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8147). 
Kórházban 3648 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 249 687 fő kapott oltást, közülük 84 452 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével. Ma kezdődik védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

A Nézőpont szerint nőtt Orbán Viktor támogatottsága

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 08:51

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTVA
A kormányközeli intézet szerint a történelmi magasságok után is bőven maradt többlet.
Tavaly januárban a megkérdezettek 48 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedett Orbán Viktor munkájával és 43 százaléknyi, hogy inkább nem. Idén viszont az elégedettek (57 százalék) kilenc százalékponttal többen, az elégedetlenek (34 százalék) ugyanennyivel kevesebben lettek – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a kormányközeli Magyar Nemzet számára készített.
„A koronavírusválság idején még ennél is nagyobb, történelmi magasságokban volt a kormányfő támogatottsága, ebből pedig 2021 elejére még bőven maradt többlet az egy esztendővel korábbi értékhez viszonyítva”

– olvasható a cikkben.

A felmérés 2021. január 26. és 28. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. Ennek alapján a legtöbbet a hatvan évnél idősebbek és a maximum nyolc általános iskolai végzettségűek körében nőtt a kormányfő munkájával való elégedettség, mégpedig 13, illetve 19 százalékponttal. Szintén két számjegyű növekmény tapasztalható a nők, mindegyik 50 évnél fiatalabb korcsoport és a községben élők körében is. Az 50–59 éveseknél nem nőtt, de nem is csökkent az elégedetlenség, a 30 év alattiaknál ezzel szemben azonos az elégedettek és az elégedetlenek tábora.
A Nézőpont felmérésével szemben a Repulikon Intézet tavaly év végén azt mérte, hogy október óta 4 pontot vesztettek a kormánypártok támogatottságukból mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Az adatfelvétel már a Szájer-botrány kirobbanása után készült, aminek hatása meg is látszott a számokban. Szichler Patrik, a Political Capital elemzője viszont azt nyilatkozta lapunknak, hogy annyira egyszemélyi  párt, hogy amíg Orbán Viktor nimbusza személyesen nem lesz érintett egy ügyben, a Fidesz szavazói biztosan kitartanak majd, kisebb veszteségként betudva az esetleges fideszesek lebukásait. A Nézőpont kutatását kissé árnyalja a Publicus intézet felmérése, amelyet a Népszava megbízásából készített tavaly decemberben. Ebből az derült ki, hogy a megkérdezett magyarok 54 százaléka szerint Magyarország inkább nem tekinthető jogállamnak.

Helyretették a londoni magyar nagykövetet

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.04. 08:00

Csattanós választ adott Kumin Ferencnek egy 27 esztendős, muszlim vallású brit képviselő.
Zarah Sultana a westminsteri parlamentben a nemzetközi holokauszt emléknapon mondott beszédében a jelenkori antiszemitizmus példái között Orbán Viktor Magyarországát is megemlítette. Mint hétfői Twitter-bejegyzéséből kiderül, a londoni magyar nagykövet erre konkrétumokat követelő, „dühös” levelet írt neki. A viszontválasz aligha kerül a magyar diplomáciatörténet aranylapjaira. A Dél-Coventry pakisztáni gyökerekkel rendelkező, munkáspárti képviselője által a nagykövetnek írt levél szerint nem tagadhatók a magyar kormány antiszemitizmusának jól dokumentált tényei. Sultana kifogásolja, hogy Kumin a maga levelében nem említette azt a parlamenti beszédében pedig elhangzott tényt, miszerint az Orbán-kormány a holokauszt-túlélő Soros Györgyről szóló összeesküvés-elméleteket terjeszt. A nagykövetnek arra a kérdésére, hogy Orbán vajon melyik egykori fasiszta katonai vezetőt magasztalta, a képviselőnő megnevezi Hitler szövetségesét, Horthy Miklós tengernagyot, aki legalábbis részben felelős a magyarországi holokausztért, ám a magyar miniszterelnök szerint „kivételes államférfi” volt. Ha több időt kapott volna a parlamentben, írta a képviselőnő, még megemlítette volna a zsidó származású Nobel-díjas szerző (Kertész Imre) eltávolítását az iskolai tantervből vagy az államilag szankcionált holokauszt-relativizálás aggasztó bizonyítékait.
„Azok után, ahogyan a magyar kormány a bevándorlókat, a romákat és a szintiket vagy a magyar LMBT közösség tagjait támadja, nem meglepő, hogy az ősöreg antiszemita képet is felmelegítik és mosdatják a holokauszt magyarországi történetét. Az antiszemitizmus globális erősödésével van dolgunk. Én azokkal a jó emberekkel vagyok Magyarországon, akik tudják, hogy egymásba kell karolnunk, ha meg akarjuk védeni egymást, mert biztonságunk az ön kormánya által sulykolt politika elleni szolidaritással érhető el” – írta Kuminc Ferenc nagykövetnek Zarah Sultana brit képviselőnő, aki a Twitteren még további, a világsajtóból vett példákkal bizonyítja állítását. Mint ismeretes, a magyar nagykövetek utasítást kaptak arra, hogy egyetlen bírálatot se hagyjanak válasz nélkül. A taktika azonban most visszacsapott: Zarah Sultana Twitter bejegyzését egy nap alatt több mint másfél ezren terjesztették tovább.