Előfizetés

Karácsony Gergely: sorolják előre a nyugdíjasházak lakóinak oltását!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 20:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az országos tisztifőorvoshoz fordult a főpolgármester az eredeti tervből kimarad, de veszélyeztetett emberek koronavírus elleni védettségéért.
A szociális intézményekhez hasonlóan, élvezzenek elsőbbséget a nyugdíjasházakban lakók és dolgozók a COVID-19 elleni védőoltások beadásánál – kérte Müller Cecília országos tisztifőorvostól Karácsony Gergely. A főpolgármester levélben javasolta az oltási terv módosítását.
A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a bentlakásos intézményeken kívül kilenc lakóházban 391 nyugdíjasházi lakást is üzemeltetnek. Az itt lakók idős koruk és részben korukból fakadó alapbetegségeik miatt a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

–  A fővárosi önkormányzat 24 órás nővérfelügyeletet biztosít, a nővérek fontos szerepet vállalnak a segítségnyújtásban, de ez a kontaktusok számát növeli. A nyugdíjasházak így a bentlakásos szociális intézményekhez hasonló veszélyeket hordozhatnak magukban – emelték ki. A főpolgármester úgy véli, a lakók mind fizikális, mind mentális egészségének megőrzése szempontjából egyetlen megoldás a védőoltások révén mielőbb elérni a védettséget. Előzetes felméréseik szerint a lakók és a dolgozók is nagy számban igényelnék az oltást, a lakók közül 230-an a dolgozók közül 35-en már jelezték ezt.  Hozzáfűzte: 
„A fővárosi önkormányzat vállalja, hogy biztosítja az oltási helyszínt, az adminisztrációt, az érintettek kiértesítését, az oltóhelyre való szállítást, valamint szükség esetén az oltást végző egészségügyi személyzetet is.”

A városháza adatai szerint a fővárosi fenntartású idősotthonokban ellátott 3101 ember közül 2350-en kapták meg meg az első, 827-en pedig már a második védőoltást is. Az idősotthonok 2166 dolgozójából 1248 azoknak a száma, akik túl vannak az első oltáson, míg 461-en már a másodikon is.

Nem csitulnak az indulatok Szegeden

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.02.03. 20:17

Fotó: Shutterstock
A járványügyi szabályok betartásával, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori hivatala elé szerveztek közös sétát szerda délután az egyetem hallgatói, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a pénteki szenátusi döntéssel szemben.
Múlt héten az egyetem vezetése – az intézmény polgárainak többségi akaratával szembemenve – ugyanis elfogadta az SZTE modellváltására tett kormányzati „ajánlatot”, zöld utat engedve az egyetem alapítványi kiszervezésének. Nem véletlen, hogy a hallgatók épp szerda délután jelentek meg a szegedi Dugonvics téren, hiszen ekkor érkezett a városba a felsőoktatás modellváltásának koordinációjával megbízott kormánybiztos, Stumpf István is, hogy a körülményekről tájékozódjon. Bár a diákoknak nem sikerült találkozniuk a kormánybiztossal, a Momentum szegedi önkormányzati képviselője, Mihálik Edvin át tudott adni egy levelet Stumpfnak, amelyben új szavazás kiírását kéri a modellváltásról. Az üzenetben felidézte a múlt heti szenátusi ülésen történt szabálytalanságokat is, Rovó László rektor például először tévesen vezette fel, miről fognak szavazni, és a vitát is az ügyrenddel ellentétesen zárta le. – A jogi mulasztásokon túl az volt a legméltatlanabb, ahogy Rovó László rektor, a Szenátus elnöke az ülésen felszólalók által előadottakra fenyegetően és agresszív hangvételben reagált - fogalmazott Mihálik Edvin. Szerinte ezzel az volt a célja, hogy olyan eredményt kényszerítsen ki, amelyre később Stumpf István hivatkozhatott. Felidézte a kormánybiztos Népszavának tett nyilatkozatát is, amelyben Stumpf arról beszélt: a magyar kormány nem akarja ráerőszakolni az egyetemekre az alapítványi működést, az intézmények maguk dönthetnek erről, és arra is van lehetőségük, ha később meggondolják magukat, visszalépjenek a modellváltástól. Korábban egyébként Botka László, Szeged polgármestere is tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy az SZTE egy olyan magánalapítványhoz kerüljön, ahol „öt, a Fidesz által élethossziglan kinevezett kurátor gyakorolja a tulajdonosi és fenntartói jogokat”. A Párbeszéd pedig egy határozati javaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy 2022-ig függesszék fel az egyetemek átalakítását, induljon társadalmi egyeztetés az intézmények modellváltásáról, az alapítványi kuratóriumok tagjainak legalább felét az egyetemi szenátusok jelöljék ki, illetve legyenek szankciói az egyetemi autonómia megsértésének.

Müller Cecília másodjára is „oltakozott”

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.03. 16:55

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az országos tisztifőorvos megkapta újabb Pfizer-adagját, az orosz és kínai oltóanyagok körül továbbra is nagy a bizonytalanság.
Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán – pontosan három héttel az első adag beoltása után – a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban megkapta a koronavírus elleni vakcina második adagját is.  A Pfizer-BioNTech amerikai és német fejlesztésű oltóanyagát ismét Bedros J. Róbert főigazgató, egyben az országos kórházfőparancsnok helyettese adta be a szakembernek. Ahogy azonban azt a Népszava szerdán megírta, nem csitul az orosz és a kínai oltóanyagok körüli botrány. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Szputnyik V vakcinánál a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. Kedden a Magyar Orvosi Kamara arról tájékoztatta levélében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatóját, hogy míg nem hozzák nyilvánosságra a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, addig a köztestület nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani az orvosoknak a készítmény alkalmazását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én az orosz, múlt pénteken pedig a kínai féllel egyezett meg arról: a Szputnyik V vakcinából Magyarország 2 millió dózist vásárol, amiből kedden már meg is érkezett az első, húszezer ember oltására elegendő szállítmány. A Sinopharm vakcinából két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot veszünk.