Előfizetés

Müller Cecília másodjára is „oltakozott”

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.03. 16:55

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az országos tisztifőorvos megkapta újabb Pfizer-adagját, az orosz és kínai oltóanyagok körül továbbra is nagy a bizonytalanság.
Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán – pontosan három héttel az első adag beoltása után – a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban megkapta a koronavírus elleni vakcina második adagját is.  A Pfizer-BioNTech amerikai és német fejlesztésű oltóanyagát ismét Bedros J. Róbert főigazgató, egyben az országos kórházfőparancsnok helyettese adta be a szakembernek. Ahogy azonban azt a Népszava szerdán megírta, nem csitul az orosz és a kínai oltóanyagok körüli botrány. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Szputnyik V vakcinánál a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. Kedden a Magyar Orvosi Kamara arról tájékoztatta levélében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatóját, hogy míg nem hozzák nyilvánosságra a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, addig a köztestület nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani az orvosoknak a készítmény alkalmazását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én az orosz, múlt pénteken pedig a kínai féllel egyezett meg arról: a Szputnyik V vakcinából Magyarország 2 millió dózist vásárol, amiből kedden már meg is érkezett az első, húszezer ember oltására elegendő szállítmány. A Sinopharm vakcinából két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot veszünk.

Nyilvánosak a Médiahatóság szerződései: 14 millió tolmácsfülkére, több mint 5 millió tanulmányra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 15:09

Fotó: Népszava
Közel 200 millióért üdülteti dolgozóit három év alatt az NMHH a Hotel Carbona szállodájában.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette tavaly kötött külsős szerződéseinek listáját, amelyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő érdekes tételeket talált.
„Sokat költenek a megfáradt munkatársaik jóllétére. Három év alatt 200 milliós(!) bérletet vettek egy hévízi luxusszálló szolgáltatásaira, de ebben az összegben nincs benne a 2020 nyarán zajló ötmilliós költségű VEZETŐI TRÉNING (szállás, étkezés)”

– írta a politikus Facebook-bejegyzésében.

Az NMHH korábban azzal indokolta a hévízi luxusszállodát, hogy nincs saját üdülője, így ez olcsóbb megoldás, mint fenntartani egy ingatlant. Emellett:
  • 21 millióért a Kolping Hotelben is foglaltak szobákat egy évre,
  • ötmilliót költenek egy év alatt fogászati kezelésekre,
  • és három év alatt 390 milliót költenek külföldi kiküldetésekre szervezésére.
  • Egy év alatt 7,2 millióért nyelvórákra küldték a munkatársakat.
  • Béreltek tolmácsfülkét árverés lebonyolításához egyszer 6 millióért több mint két hónapra, és egyszer 8 millióért másfél hónapra.
  • Az árveréshez a helyszínt 11,2 millióért bérelték a NAV-tól, szintén majdnem két és fél hónapra.
  • A miskolci irodájukban 11 milliót költöttek mozgássérült mosdó és környezete kialakítására.
  • A Neticle Labs Kft. pedig 5,4 millióra szerződött a koronavírussal kapcsolatos médiahírek hatásairól szóló tanulmány készítésére. A szerződés időtartama egy bő hónapra, 2020. 06. 22-től 07. 31-ig szólt.
  • Az NMHH két év alatt 61 milliót költ drón bérlésére és szolgáltatásra.
(A 444 nyomán.)

Járványügyi vizitre jön pénteken Babis Budapestre

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.03. 14:39

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A cseh kormányfővel szakértők is jönnek, akik különösen az orosz vakcina és az amerikai bamlanivimab gyógyszer hatásai iránt érdeklődnek.
Andrej Babist a Twitteren személyesen jelentette be a látogatást, a kormányfőt Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadja. A kétoldalú tárgyalások legfőbb témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, elsősorban az oltási kampány lesz. A cseheket kiemelten érdeklik azok a tapasztalatok, amelyeket Magyarország a Szputnyik V orosz vakcinával szerzett, illetve a bamlanivimab gyógyszer, amelyet a magyarok az Egyesült Államokból szereztek be, és Csehország is rendelt már belőle. A Lidovky.cz hírportál értesülései szerint a cseh kormányfőt járványügyi szakértők csoportja kíséri el Budapestre. Köztük lesz Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, a kormányfő járványügyi szaktanácsadója. A cseh és a magyar szakértők a hírportál szerint három munkacsoportban fognak tanácskozni az oltási folyamatról, a vakcinák elismeréséről és a Covid-19 betegség gyógyításáról.