Előfizetés

70 ezer ember elveszíti a TAJ-számát, ha nem rendezi tartozását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 13:54
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel
Ezzel elesnek az ingyenes állami egészségügyi szolgáltatásoktól.
Február 12-én fontos változás lép életbe. Eszerint ha valaki egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a TAJ-száma. Így az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe egészen addig, amíg nem fizet érte – mondta Izer Norbert a Magyar Nemzetnek. Az adóügyi államtitkár közölte, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint.
– Aki ezt befizeti, hozzájuthat megannyi állami egészségügyi szolgáltatáshoz. Az összeg csekély, az Európai Unióban lényegében minden tagállam többet kér el ilyen körű szolgáltatásért

– állapította meg az államtitkár.

A lap úgy tudja, hogy jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel – tehát legalább 48 ezer forinttal –, így a szabály őket érinti, ha nem cselekednek. 
– Erre a tájékoztatásra már minden érintettnek érdemes odafigyelnie: február 12. a következő határidő az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetéséhez, és akinek nagy tartozása van, és ezt a dátumot is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a TAJ-száma

– mondta Izer Norbert.

Aki rendezi tartozását február 12-ig, az nem veszíti el TAJ-számát. Az államtitkár közölte, hogy ez nem fenyegeti a nyugdíjasokat, diákoknak, hajléktalanokat, közmunkásokat, munkanélkülieket, a szociális ellátásra jogosultakat és a kismamákat, mert nekik a törvény ingyenes egészségügyi ellátást garantál.

Müller Cecília: Ismét igénybe lehet venni az egynapos egészségügyi ellátást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 12:35

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos közölte, hogy habár kevesebb fertőzöttet kezelnek most kórházakban, de az egészségügyi személyzet az oltópontokon is teljesít, ezért annyi szolgáltatást tudnak előjegyezni, amennyire kapacitásuk van.
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a rendőrségi adatok ismertetésével kezdte az Operatív törzs szerdai tájékoztatóját. Eszerint tegnap 187 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, és 314 emberrel szemben azért, meg megszegték a kijárási korlátozásokat. Hétfőn és kedden sem kellett üzletekkel szemben intézkedniük. Kedden 2191 hatósági karantént rendeltek el, így jelenleg 18 337 ember van elkülönítve az országban. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy kedvező járványügyi helyzetünket továbbra is sikerült fenntartani Magyarországon. A járványügyi adatokról elmondta, hogy újabb 1048 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 370 336-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 739-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzötteké 85 313 főre csökkent. Kórházban 3697 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. Megállapította, hogy a járvány zajlik a világban, körülöttünk is, és egyes országokban ismét növekszik az új fertőzöttek száma, ezért fontos az oltási terv végrehajtása. Hangsúlyozta, hogy a gyógyultak száma már triplája az aktív fertőzöttekének, és a beoltottak száma is közel háromszorosa az aktív fertőzöttekének. Már csaknem 75 ezer ember mindkét oltást megkapta, és megérkezett az országba az első szállítmány az orosz Szputnyik V vakcinából.  
Az oltások harmadik fázisa zajlik, és az otthonukban tartózkodó legidősebb embereknek adják be a héten a háziorvosok a vakcinákat. A kijelölt háziorvosi praxisok Moderna vakcinájával oltják be a 89 éven felülieket. Elmondása szerint a napokban 40 ezer ember beoltását tervezik. Kérte, hogy ne essen kétségbe az, aki most kimarad, később ők is sorra fognak kerülni, ahogy jön újabb szállítmány. Szerinte egyértelműen igen a válasz arra a kérdésre, hogy idős embereknek is javasolt-e a védőoltás, mivel a magas életkor önmagában kockázati tényező. Leszögezte, hogy a védőoltás nem tud koronavírus-megbetegedést okozni. Müller Cecília beszélt arról, hogy a többi oltással ellentétben a Szputnyik V vakcina első és második oltása különbözik egymástól. Megemlítette, hogy a Lancet orvosi szaklap jelentést tett közzé az orosz vakcináról, amelyben 90 százalék feletti hatásosságot állapítottak meg, és biztonságosnak írták le az oltóanyagot. Közölte, hogy az egészségügyi ellátások közül az egynapos ellátásokat – előjegyzést követően – igénybe lehet venni. Előtte koronavírus-tesztet végeznek a páciensen. Azt mondta, hogy habár kevesebb fertőzöttet kezelnek most kórházakban, de az egészségügyi személyzet az oltópontokon is teljesít, ezért annyi szolgáltatást tudnak előjegyezni, amennyire kapacitásuk van. Újságírói kérdés érkezett arról, hogy hány háziorvos tagadja meg, hogy beadja a koronavírus elleni védőoltást. Müller Cecília szerint nem nagyon van ilyen kolléga, mivel alapfeladatuk a védőoltások beadása. Tudomása szerint várják az orvosok az oltások beadását. Szerinte minden feltétel adott ahhoz, hogy a háziorvosok ezt elvégezzék, „van orvosi táskájuk”, felszerelésük, felkészültek az esetleges mellékhatások elhárítására is. A Moderna ampullájában tíz adag vakcina van. Ha az előjegyzett tíz idős ember közül valaki nem jelenik meg, akkor a listán szereplő következő páciens kerül előre, vagy „akit tulajdonképpen elér” az orvos, akkor ő megkaphatja az oltást. A betegszállítóknak az Országos Mentőszolgálat állított össze egy protokollt az idősek szállításhoz az oltópontokra. Betegkísérőt kell biztosítani, lesz velük ápoló, a maszkot folyamatosan viselni kell, de a szállítást a háziorvos rendeli meg. Olyan is van, amikor az önkormányzat vagy a rokonok besegítenek a szállításba. Javasolta, hogy úgy öltözködjenek, hogy „a ruházattal ne kelljen ott kínlódni”. A briten kívül melyik mutánsvírust mutatták már ki Magyarországon? Müller Cecília azt válaszolta, hogy folyamatosan követik, de nem változtak az adatok az elmúlt napokban. Továbbra is 22 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst, de a dél-afrikait, illetve a brazil vírusvariánst egyelőre nem mutatták ki itthoni mintákban.

Hamarosan elkezdődhet a katonák beoltása

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.03. 11:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Benkő Tibor közölte: azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat. Eddig több mint négyezren fertőződtek meg a HM-nél.
Hamarosan kezdődhet a katonák beoltása – jelentette be a honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban Benkő Tibor részletesen beszámolt a tárca oltási protokolljáról. Kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben fontos mérföldkőhöz az ország. Az elérhető és engedélyezett vakcinákkal az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók beoltását követően – az operatív törzs által meghatározott oltási ütemterv szerint –
hamarosan megkezdődik a Magyar Honvédség (MH) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) dolgozóinak beoltása is.

Azt mondta, az MH és a HM oltási protokollja követi a kormány oltási stratégiáját. Ennek megfelelően elsőként az egészségügyben dolgozók kaphattak a vakcinából, köztük azok a katonák és egészségügyi alkalmazottak, akik a Honvédkórházban, a védelem-, illetve csapategészségügy területén látják el feladataikat. A honvédelmi tárca a teljes személyi állományának biztosítja az immunizálást. Az érkező vakcinák mennyiségének függvényében készen állnak arra, hogy a MH és a HM teljes aktív szolgálatot ellátó állományát, beleértve az aktív szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonákat az országban 22 oltóponton, 95 oltóhelyen rövid idő alatt beolthassák.  Szavai szerint
  • az oltási sorrendben azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat.
  • utánuk a járványügyi védekezésben részt vevő és a kiemelt honvédelmi feladatokat, illetve az ország biztonságát garantáló készenléti szolgálatokat ellátó katonák beoltása következik.
  • a személyi állomány további tagjainak immunizációja az operatív törzs által jóváhagyott ütemterv szerint történik a Magyar Honvédség által működtett oltóhelyeken.
Az oltás önkéntes és ingyenes, de az előzetes regisztráció szükséges – hangsúlyozta a miniszter, aki ezért is mindenkit arra kért, hogy minél előbb regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Benkő Tibor kitért arra is, hogy a nyugállományú szervezetekkel és egyesületekkel együttműködve kiemelt figyelmet fordítanak azokra a nyugállományú katonákra és honvédségi dolgozókra, akiknek segítségre van szükségük az informatikai eszközök használatában. Ők előzetes értesítést követően, a területileg kijelölt oltóponton kaphatják majd meg a vakcinát. A miniszter videójában azt is elmondta, hogy bár a HM és az MH a járvány kezdetén bevezetett szigorú rendszabályokkal igyekezett mindent megtenni az állomány egészségének megóvásáért, több mint 4 ezren megfertőződtek. 97 százalékuk meggyógyult, de három munkatárs – egy önkéntes tartalékos katona és két honvédelmi alkalmazott – elhunyt a koronavírus-fertőzés következtében.