Előfizetés

Meghalt 83 beteg,1048 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 09:10

Fotó: Béres Márton / Népszava
3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen.
1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 370 336-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 739-re emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent – közölték szerdán a kormányzati tájékoztató oldalon. 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 337-en vannak, a mintavételek száma 3 192 378-ra nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (68 737) és Pest megyében (46 057) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 928), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 679) és Győr-Moson-Sopron (20 636). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8082). 
„Eddig 247 270 fő kapott oltást, közülük 75 036 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével. Csütörtöktől a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos értesíti. Minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert” – írják.

Magyarország ötezer vakcinát kap Bangladestől köszönetképpen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 08:10

Fotó: Ahmed Salahuddin / NurPhoto via AFP
A dél-ázsiai ország azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során.
Hétfőn a bangladesi sajtó arról számolt be, hogy a magyar kormány ötezer Oxford-AstraZeneca-vakcináért folyamodott a dél-ázsiai országhoz, ez a mennyiség 2500 ember beoltásához lenne elegendő. Shahriar Alam külügyi államtitkár a bangladesi parlament ülésén ki is jelentette, hogy a magyar kérésnek eleget tesznek. A magyar külügyminisztérium a Blikknek megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet az országból, de azt írták, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel hálából. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által vezetett tárca azt írta a lapnak, hogy az oltóanyagot azért kapja Magyarország, mert a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.
– Mint az ismert, magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket, Rukiát és Rabiát. Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield vakcinát, amelyet az AstraZeneca licensze alapján gyártanak Indiában

– közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A Blikk úgy tudja, hogy Rukia és Rabia szétválasztása azonban csak egy ok volt a több száz közül: a bangladesi állam valójában azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak.
– Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésben segíteni. Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, amely ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is

– mondta a Blikknek Pataki Gergely plasztikai sebész, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója.

Csókay András is örömmel vette a bangledesi segítséget.
– Ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel. Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rukia koponyáján

– mesélte az idegsebész, aki a szétválasztott ikrek családjával azóta is tartja a kapcsolatot.

Rukiát és Rabiát 2019 augusztusában, egy 30 órás műtéttel választotta szét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében összeállt 33 fős magyar egészségügyi csapat. A beavatkozást Rukia viselte jobban, Csókay András elmondása szerint ő azóta is rendületlenül gyógyul, már önállóan jár és a műtét óta csak fejlődött. A másik kislány, Rabia azonban nagyon le van maradva a rehabilitációban. Az indiai Serum Intézet ugyanis licensz alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Az AstraZeneca vakcinája január 29-án kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Unió 300 millió dózissal rendelt az oltóanyagból, és további 100 millió vakcina vételére van opciója.

A „zsákutcás történelemszemlélet” mementójává válik a Turul-szobor

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.03. 08:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A hegyvidéki emlékmű Ungváry Krisztián szerint arról tanúskodik majd, hogyan élnek vissza politikai kurzusok egy történelmi szimbólummal.
Pokorni Zoltán bátor döntést hozott, nagyon erős politikai vállalást tett – méltatta Ungváry Krisztián történész a XII. kerületi fideszes polgármestert, akinek bejelentése újabb fordulatot hozott a sokat vitatott Turul-szobor ügyében.
A Hegyvidéki Önkormányzat tavaly úgy döntött, hogy a kitárt szárnyú, kardot markoló turult ábrázoló alkotást átminősítik I. világháborús emlékművé. Pokorni Zoltán azonban hétfőn az MTI beszámolója szerint közölte: javasolni fogja, hogy ne nevezzék át a szobrot, de tegyenek mellé egy nagyon részletes útmutatót arról, hogy a turul minek a szimbóluma és minek a története.
A polgármester legitimnek tartja azt az álláspont, hogy „nem szabad gyilkosoknak adni" a jelképet, ennél sokkal több van benne, „talán megtisztítható, kimenthető ebből a sáros örvényből”. A kihelyezett tájékoztató ismertethetné a szimbólum történetet a millenniumtól kezdve a Turul Szövetségen, a nyilasokon, az elhallgatott ötvenes éveken és a szoborállítási vitán át napjainkig. Ezzel együtt pályázatot írtak ki egy II. világháborús emlékműre is, amit másik helyen, 50 millió forintból hoznak létre.
Ungváry Krisztián azért is támogatja Pokorni elképzelését, mert így a szobor új értelmezést nyer, nyilvános tanúságot tesz arról, hogyan élnek vissza politikai kurzusok egy történelmi jelképpel. A Turul-szobor ezzel a „zsákutcás történelemszemlélet” mementójává válik, „ennek az egész botránynak” lesz az emlékműve.
A bronzból készült hegyvidéki Turul-szobrot 2005-ben – még az előző fideszes polgármester, Mitnyan György regnálása idején – emelték a „második világháború helyi áldozatainak emlékére”. Az unortodox ötlet, hogy a XII. kerületben éppen ilyen formában akarnak emlékezni az áldozatokra, heves tiltakozást váltott ki. A súlyos tartalmi kifogásokon kívül akadtak más gondok is. Mivel a szobrot a szükséges fővárosi engedély nélkül állították fel, a bíróság elrendelte a bontást. Az akkor még javában szélsőjobboldali Jobbik 2008-ban tüntetést szervezett az emlékmű védelmében, a demonstrációhoz a KDNP helyi szervezete is csatlakozott.
Bár az önkormányzat felülvizsgálati kérelmét a Kúria is elutasította, a szobor maradt a helyén. A 2010-ben kétharmados parlamenti többséggel hatalomra került Fidesz ugyanis olyan törvénymódosítást vitt át az Országgyűlésen, ami ezt lehetővé tette. Az emlékmű később a Mozgó Világ cikke nyomán került ismét reflektorfénybe. Kiderült, hogy a talapzaton nem csupán áldozatok nevei szerepelnek, hanem nyilas gyilkosoké, közöttük Pokorni Zoltán polgármester nagyapjáé is. Pokorni ekkor szembesült nagyapja bűneivel. Történészek részvételével szakértői bizottság alakult, a kegyeletsértő neveket időközben eltávolították.
Ennek a történészekből álló bizottságnak volt tagja Ungváry Krisztián is, aki hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs kapcsolatban a XII. kerületi önkormányzattal. Így arról sincs információja, hogy milyen szöveg kerül majd a Turul-szoborhoz tervezett ismertetőre. Nincs azonban oka rá, hogy megkérdőjelezze Pokorni jóhiszeműségét, vagy azt, hogy történelmileg hiteles lesz a tájékoztató. Ungváry utalt arra, hogy Pokorni Zoltán régebben kiállt az emlékmű mellett, majd nyilvánosan felülbírálta álláspontját. A történsz szerint ez olyan gesztus, ami politikusok részéről nagyon ritkán tapasztalható. Ettől még – tette hozzá – Pokorni mostani javaslatát is lehet bírálni, de ennek megfogalmazásakor az említett szempontot érdemes figyelembe venni.
Az biztos: a vita még nem jutott nyugvópontra. A Klubrádióban elhangzott hír szerint a Momentum helyi népszavazást szeretne a Turul-szobor ügyében.