Előfizetés

Brüsszelezve bizonygatja a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, nem vagyunk sokkal a nyitás előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 16:27

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Alighanem érzi a szektor egyre nagyobb elégedetlenségét a Guller Zoltán is, aki a jelek szerint egyszerre akarta csitítani a kedélyeket és nyilvános hűségesküt tenni a kormánynak.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője videoüzenetében azt mondta, a szezon legszörnyűbb éve van mögöttünk, mindenki küzd, mindenki harcol. Ezt követően hamar rákanyarodott a fő csapásirányra, amely szerint kizárólag magunkra számíthatunk, mert Brüsszelben "egyik ülés követi a másikat, de egyetlen olyan intézkedés, ami a magyar vállalkozásokat segítené, nem született." Nekiment a Fővárosi Önkormányzatnak is, mondván, onnan sem jött támogatás. Szerinte az összefogás, a közös gondolkodás helyett csak hamissággal, fenyegetődzéssel és mostanság bojkottal lehet találkozni.  Guller Zoltán jelezte, a "kormány az első pillanatban ott állt Önök mellett".  
"Ahogy lehet, késlekedés nélkül nyitunk. Azt kérem önöktől, hogy a hátralévő néhány hétben tartsanak ki és tartsák be a szabályokat... hiszen nem sokkal a nyitás előtt semmi értelme étterembezárást, fertőzést, kockázatot vállalni."

Guller Zoltán úgy kér kitartást a vendéglátósoktól, hogy az általa vezetett MTÜ sok esetben átláthatatlanul, jellemzően fideszes érdekköröknek osztott ki közpénzeket. Mint lapunk is megírta, kapott támogatást  Pintér Sándor volt cége, de Laposa Bence badacsonyi borász maga bulizta ki az állami apanázst.

Bencsik: az SZFE egy szutykos odú volt, ahol egy büdös, ótvaros szekta lapult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 15:41

Fotó: HírTV
A kormányzati megmondóember szerint könyörtelennek kell lenni velük szemben.
Hétfő este meghitt kocsmai hangulatban ültek össze a kormányzati megmondóemberek a Hír TV-ben, hogy ismét kommentálják a világ történéseit és a hazai eseményeket. A műsor résztvevői természetesen nem mehettek el amellett sem, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) milyen átalakítások zajlanak. Kemény szavakkal illették az emiatt tiltakozó hallgatókat és tanárokat is. Őket a Demokrata főszerkesztője egy szektának titulálta, amivel beszélgetőpartnerei is egyetértettek. Szerinte az intézmény egy “büdös, ótvaros lyuk” volt, ahol ez a szekta eddig meglapult. “Kinyitották az ablakokat, beáradt a fény és ezek kimenekültek….”  Szerinte nem véletlen, hogy a Színművészeti volt a legmocskosabb, leglepukkadtabb, legkoszosabb a szó fizikai értelmében is. Ezt azzal magyarázta, hogy “így érezték magukat biztonságban” ebben az általa leírt körülmények között. Úgy vélte, hideglelést kaptak (mármint a szekta  - a szerk), amikor beáradt a levegő és tiszta, kifestett falakkal találkoztak.   
“Nekünk itt könytörtelennek kell lennünk és azt kell mondani ennek a szektának, hogy takarodjatok. Elég volt belőletek”

- jelentette ki Bencsik András.

(A gondolatmenet a videóban 35:42-től tekinthető meg - a szerk.)   Bayer Zsolt is kivette a részét az erős mondatokból. Ő Gábor György vallásfilozófust vette elő, akit egy Facebook-bejegyzése miatt a "teljesen képességtelen, duplanulla, vécépucoló, sz*rjankó" jelzőkkel illetett. 

Elkezdődhet a Lánchíd felújítása

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.02. 13:37

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Aláírta a Lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. - közölte a BKK kedden az MTI-vel.
A BKK részéről Walter Katalin vezérigazgató, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László vezérigazgató írta alá a megállapodást, amelynek köszönhetően elkezdődhet a Lánchíd rekonstrukciója - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, a korszerűsítés során a hidat - várhatóan idén nyár elejétől - 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt. A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható. A forgalomzárás és a felújítás részleteiről rövidesen bővebb tájékoztatást ad a BKK - írták. A közleményben emlékeztettek, a közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat. A fővárosi önkormányzat - a kivitelezési feladat mielőbbi megkezdése érdekében - a megvalósításhoz szükséges teljes összeg biztosítását vállalja. A főváros ennek biztosítására a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly februári határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva vállal kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés az önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást biztosít - írták, hozzátéve, hogy "ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást". A közleményben idézik Walter Katalint, aki elmondta: 32 évvel a legutóbbi felújítás után a Lánchíd megújítását a nemzeti örökség tisztelete követeli meg. Bár a híd felújítása okoz majd némi kényelmetlenséget a fővárosi közlekedésben, bízik abban, hogy a budapestiek osztoznak a városvezetőség elkötelezettségében az ország és Budapest talán legfontosabb szimbóluma iránt. "Azért dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon: a megszépült Lánchidat" - fogalmazott a BKK vezérigazgatója. A Lánchíd felújítása során újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik, valamint kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése. A rekonstrukció során a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, továbbá új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel. A pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket - olvasható a BKK közleményében.