Előfizetés

Az EU a leghatározottabban elítéli a mianmari katonai puccsot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.02. 15:12

Fotó: STR / AFP
Az uniós diplomácia vezetője közölte, hogy a mianmari katonaságnak haladéktalanul véget kell vetnie a szükségállapotnak, és vissza kell állítania a polgári kormányt.
Az Európai Unió (EU) a leghatározottabban elítéli a mianmari katonai puccsot, és törvényellenesnek tartja a mianmari nép novemberi választásokon kinyilvánított akaratának erőszakos elvetését – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője keddi nyilatkozatában. Hangsúlyozta:
a választásokon kifejezett népakarat erőszakos elvetése ellentétes a demokrácia elveivel, és letéríti az országot a demokrácia útjáról.

Kiemelte, a november elején tartott választások fontos mérföldkövet jelentenek az ország demokratikus átmenetében, az esetleges választási szabálytalanságokkal kapcsolatos állításokat a megfelelő jogi és adminisztratív csatornákon keresztül kell ellenőrizni.
Az EU felszólítja a katonaságot, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül engedje szabadon az őrizetbe vett politikusokat, állítsa helyre a távközlést, tartsa tiszteletben az emberi jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságának jogát, az alapvető szabadságjogokat és a jogállamiságot.

– A mianmari katonaságnak haladéktalanul véget kell vetnie a szükségállapotnak, vissza kell állítania a polgári kormányt, újra kell indítania a munkát a nemrégiben megválasztott parlamentben, és biztosítania kell az elnök, az alelnökök és az új kormány tervezett kinevezését – húzta alá. Borrell kiemelte, az Európai Unió készen áll a párbeszédre mindazokkal, akik a kialakult helyzet jóhiszemű megoldására törekszenek, és vissza kívánnak térni az alkotmányos rendhez. – Elvárja, hogy Mianmar garantálja állampolgárainak biztonságát, és számba vegyen minden rendelkezésére álló eszközt és lehetőséget a demokrácia érvényesülésének biztosítására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy szabad és tisztességes választást tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki. A fegyveres erők tulajdonképpen azért hajtották végre a puccsot, mert keserű vesztesnek bizonyultak: nem tudták elfogadni, hogy a hozzájuk kötődő Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) csúfosan leszerepelt a novemberi választáson, és csupán 71-et szerzett meg az 1117 elnyerhető mandátumból. A történteket ebben a cikkünkben elemeztük.

Lavrov: Moszkva bizonyítékot vár Stockholmtól, hogy Navalnijt novicsokkal mérgezték meg

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.02. 13:03

Fotó: AFP
Az orosz külügyminiszter "az átláthatóság hiányát" kifogásolta.
Moszkva választ vár arra, a svéd katonai laboratórium hogyan jutott arra a következtetésre, hogy az orosz ellenzéki politikust az úgynevezett "novicsok csoporthoz" tartozó új anyaggal mérgezték meg - jelentett ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Moszkvában fogadta Ann Lindét, a svéd diplomácia vezetőjét, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökét. Lavrov "az átláthatóság hiányát" kifogásolta a Navalnij-ügyben tanúsított nyugati magatartással kapcsolatban. "A nyugati kollégák maguk nem kívánnak transzparensek lenni azokban a következtetésekben, amelyeket az oroszellenes álláspont előmozdítására használnak fel" - mondta. Linde kifejezte Svédország és az Európai Unió aggályát a demokrácia, a civil társadalom és az emberi jogok oroszországi állapota miatt. Kijelentette, hogy Navalnij megmérgezésének és az orosz hatóságok tüntetőkkel szembeni fellépésének ügyéről is tárgyalnak a megbeszélésen. A svéd külügyminiszter azon a napon ült tárgyalóasztalhoz Lavrovval, amelyen Moszkvában megkezdődött az a tárgyalás, amelyen a bíróság el fogja dönteni, hogy letöltendővé változtassa-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Orosz hírügynökségek szerint a törvényszék környékén több mint 200 embert őrizetbe vettek. Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében a belügyekbe való beavatkozásnak és "önleleplezésnek" nevezte, hogy a tárgyaláson több mint húsz nyugati nagykövetség megfigyelője jelent meg, mert szerinte azzal Oroszország feltartóztatására és a bíróra való pszichológiai nyomásgyakorlást célzó kísérlet történt. Rámutatott, hogy a diplomaták a külföldi tárgyalásokon rendszerint a saját állampolgáraikat szokták támogatni, Navalnij pedig orosz állampolgár. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Joseph Borrellnek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének küszöbönálló moszkvai látogatásával kapcsolatban kifejezte reményét, hogy az európai diplomácia nem követi el azt a "butaságot", hogy összekapcsolja a Navalnij-üggyel az amúgy is "befagyasztott" állapotban lévő orosz-európai kapcsolatok jövőjét. Elmondta, hogy Moszkva érdekelt Brüsszellel fennálló kapcsolatainak javításában. Navalnijt augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, mert nyugati - köztük német és svéd - laboratóriumok egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgezték. Onnan a berlini Charité klinikára szállították gyógykezelésre. Az ellenzéki azt állította, hogy Vlagyimir Putyin utasítására a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) próbálta megmeggyilkolni. A Kreml ezt az állítását és a mérgezés vádját is valótlannak minősítette.
Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, majd elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását. Ezt követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A YouTube számlálója kedd délelőtt több mint 107 millió megtekintést mutatott. A Kreml ezt a történetet valótlannak minősítette. Navalnij és híveinek felhívására január 23-án és 31-én országos, hatósági engedély nélküli tiltakozást tartottak. Az első megmozduláson az OVD-Info jogvédő szervezet szerint több mint 4000, a másodikon pedig több mint 5400 embert vettek őrizetbe. A politikus követői a keddi bírósági tárgyalás napjára újabb tüntetést hirdettek meg.

Ukrajnában nőtt az új fertőzések száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.02. 11:45
Ukraine Coronavirus
Fotó: Stringer /
Ukrajnában keddre újra nőtt a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma, és két és félszer többen haltak meg a fertőzés okozta betegségben, mint egy nappal korábban.
Hétfőn 2394 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, 833 beteget szállítottak kórházba, 156-an belehaltak a Covid-19-betegség okozta szövődményekbe, és 11 457-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9219 fővel csökkent. Az azonosított koronavírusos esetek száma 1 223 879. A legtöbb új esetet Kijevben (285), valamint Ivano-Frankivszk (278), Zaporizzsja (217), Csernyivci (159) és Harkiv (158) megyében mutatták ki. Az új betegek között 117 a gyerek, 213-an pedig az egészségügyben dolgoznak.
Kapcsolódó
Ukrajna megtiltotta az orosz vakcinák bejegyzését