Előfizetés

Ukrajnában nőtt az új fertőzések száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.02. 11:45
Ukraine Coronavirus
Fotó: Stringer /
Ukrajnában keddre újra nőtt a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma, és két és félszer többen haltak meg a fertőzés okozta betegségben, mint egy nappal korábban.
Hétfőn 2394 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, 833 beteget szállítottak kórházba, 156-an belehaltak a Covid-19-betegség okozta szövődményekbe, és 11 457-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9219 fővel csökkent. Az azonosított koronavírusos esetek száma 1 223 879. A legtöbb új esetet Kijevben (285), valamint Ivano-Frankivszk (278), Zaporizzsja (217), Csernyivci (159) és Harkiv (158) megyében mutatták ki. Az új betegek között 117 a gyerek, 213-an pedig az egészségügyben dolgoznak.
Kapcsolódó
Ukrajna megtiltotta az orosz vakcinák bejegyzését

Ittasan okozott balesetet a volt bécsi nagykövet, de a körülményeket elhallgathatta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 11:14
Szalay-Bobrovniczky Vince
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Szalay-Bobrovniczky Vince „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta.
Nyolc évvel ezelőtt Szalay-Bobrovniczky Vince, akkor Magyarország bécsi nagykövete, részegen, gyerekeivel az autójában karambolozott Bécsben. Az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, pedig letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte – számolt be róla a Telex. Szalay-Bobrovniczky Vince jelenleg a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.  A portál azt írja, hogy a diplomata a baleset idején több szabályt is megszegett. Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, amikor befékezett előtte egy taxi. A nagykövet nekihajtott az autónak, amely az ütközés következtében belecsúszott egy éppen kifelé parkoló A-osztályú Mercedesbe. A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott. 
A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük. A rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek. Szalay-Bobrovniczkyék sérülés nélkül kiszálltak, a másik két autóban azonban ketten könnyebben megsérültek: a taxi utasa, valamint a másik Mercedes sofőrje, egyiküket kórházba is szállították, ahonnan rövid időn belül hazaengedték.  A nagykövet a helyszínen bemutatta a Európai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Szövetségi Minisztérium vörös legitimációs kártyáját, az előzetes légalkoholszint-mérést követően pedig elutasította az önkéntes alapú légalkoholszint-mérést. Arra a Telex emlékeztet, hogy Ausztriában előzetes alkoholszintet mérnek egy nem kalibrálható eszközzel. Ha józannak méri a sofőrt, továbbengedik, de ha nem, akkor előveszik a kalibrált szondát. Szalay-Bobrovniczky a lapnak azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek. A cikkben viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagykövet a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, a diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata; azt csak a küldő ország oldhatja fel. A politikus a Telex érdeklődésére azt válaszolta, hogy 
„biztos voltam abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztottam alkoholt; vélhetően azért, mert ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem, az alkoholszonda magasabb értéket mutatott a megengedettnél”.

A lap azt írja, hogy Szalay-Bobrovniczky elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit. A 2013. április 30-án készült hivatalos feljegyzésében a külügy Létesítménygazdálkodási Főosztályának a nagykövet egy egyszerű közlekedési balesetként vázolta a történteket. Azt kihagyta a feljegyzésből, hogy ittas volt, és az utasai is szabálytalanul tartózkodtak a járműben. Ráadásul Szalay-Bobrovniczky akkor a külügynek azt állította, hogy hivatalos fogadáson vett részt, és azt sem említette meg, hogy az osztrák államügyészség a sérültek miatt hivatalból nyomozati eljárást indított.    A Telex szerint ha nincs diplomáciai mentessége, akkor önmagában a kalibrált szonda megfújásának az elutasítása miatt az osztrák törvények szerint minimum fél évre el kellett volna venni a jogosítványát; 1600 és 5900 euró közötti büntetés megfizetésére is kötelezhették volna; közlekedéspszichológiai véleményt állítottak volna ki róla; és továbbképzésen is részt kellett volna vennie.  Az osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet. A megszüntető határozatban a bécsi diplomáciai egyezményre hivatkoztak, amely szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.   A korábbi nagykövet a Telexnek azt írta, hogy „az eseményről a Külügyminisztériumot szóban és írásban is azonnal tájékoztattam, a belső vizsgálat pedig szintén megállapította a jogellenesség és a személyes felelősség hiányát”. A portál információi szerint azonban a külügyben többször próbálták megtudni Szalay-Bobrovniczkytől, hogy pontosan mi is történt vele azon a péntek estén. Ez azért is érdekes, hogy a balesetben érintett három autóban keletkezett milliós károk casco biztosítás terhére történő rendezése szabályosan és jogszerűen történt-e. Még 2014. március közepén is bekérték a Létesítménygazdálkodási Főosztálytól a balesetről a dokumentumokat, de a Telex úgy tudja, hogy az iratok hivatalosan sosem érkeztek meg a minisztériumba.

Leállt az élet New Yorkban egy hatalmas havazás miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 10:42

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
A polgármester szerint életveszélyes a helyzet, szükségállapotot hirdettek.
Akkora hóvihar csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére, hogy New Yorkban szinte megállt az élet, a havazás miatt az oltópontok is nehezebben működnek, több mint 1600 repülőjáratot töröltek - írja a BBC nyomán a 444-hu.
New Jersey-ben és Pennsylvaniában közel ötven centiméter hó esett, New Yorkban pedig 43 cm. New Yorkban és New Jersey-ben is szükségállapotot hirdettek, az előrejelzések szerint pedig további hóviharok várhatóak 80 km/órás széllel.
New York polgármestere, Bill de Blasio bezáratta az iskolákat, és hétfő reggel 6-tól elrendelte a közlekedés korlátozását is. Úgy fogalmazott, hogy ez most „egy életveszélyes helyzet”, és mindenki számítson arra, hogy otthon kell maradnia. Emiatt keddig felfüggesztette az oltások beadását is.

New Jersey kormányzója, Philip Murphy felfüggesztette az állam busz- és vonatjáratainak közlekedését, és engedélyezte a hatóságoknak, hogy vészhelyzet esetén lezárhassanak utakat.