Előfizetés

Müller Cecília: A mai napon 40 ezer ampulla érkezik az orosz vakcinából Magyarországra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 13:02

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos szerint a szállítmány „már a magyar utakat rója”.
György István, a Miniszterelnökség államtitkára adott ismertetést a koronavírus elleni oltásokról az Operatív törzs keddi tájékoztatóján. Eszerint lezárult az egészségügyi dolgozók, illetve a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak beoltása. Bejelentette, hogy 82 ezer dolgozót és szociális gondozottat oltottak be a szociális intézményekben, az egészségügyi dolgozóknak pedig 93 százaléka kapta meg a védőoltást.   Az oltócsoportok 1875 intézményi helyszínen jártak, de 64 helyszínen el kellett halasztani az oltást, mert Covid-fertőzött volt az otthonban. Később a kimaradtakat is beoltják a vakcinával. Csütörtökön indul a védőoltásra regisztrált legidősebbek beoltása. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországra kevesebb vakcina érkezett vasárnap az ígértnél, ezért a heti oltási tervet át kell dolgozni. A várt 18 ezer helyett 11 ezer Moderna-vakcinát kaptak. A háziorvosoknak, összesen 5400 praxisnak 6-6 személyt kell kiválasztania, akik a kórházi oltópontokon megkapják a Pfizer vakcináját. Ez mintegy 30 ezer idős ember beoltását jelenti. Közlése szerint a Moderna vakcináját most 1080 háziorvos kapja meg. Ígérete szerint hamarosan azoknak is jut az oltóanyagból, akik most kimaradnak. Beszélt arról, hogy egy idős ember érdeklődött a háziorvosnál, de nem volt rajta az oltási listán. Az államtitkár kérte, hogy senki ne aggódjon, mert minden regisztrált neve el fog jutni a háziorvosához. Hangsúlyozta, hogy óriási szervezőmunkát és nagy türelmet igényel az egész ország beoltása. Remélte, hogy hamarosan a vakcinák is megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak. Hangsúlyozta, hogy minden vakcinát beadnak, oltóanyag nem marad felhasználatlanul. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a rendőrségi adatokat. Eszerint az elmúlt 24 órában 213 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, és 383-an szegték meg a kijárási korlátozásokat. Jelenleg 18 030 hatósági karantén van az országban. Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat, amelyek szerinte továbbra is kedvezően alakulnak Magyarországon. Eszerint újabb 578 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 369 288-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 78, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656-ra emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 268 803, az aktív fertőzötteké pedig 87 829. Kórházban 3729 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen. Két áldozat is 38 éves volt, a legidősebb pedig 96 éves. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés természete nem változott, ezért azok, akik veszélyeztetett, magas kockázatú csoportba tartoznak, azok nagyon vigyázzanak az „alapbetegségeiknek a karbantartására”. Azt mondta, hogy látják, hogy a védőoltással az idős emberek egyfajta terhet tehetnek le magukról. Ugyanakkor a pandémiának nincs vége, a szennyvízvizsgálatokból továbbra is kimutatják a vírus örökítőanyagát.
Az előző hetek csökkenését követően az országos átlagban ismét egy emelkedés indult el: Debrecenben és Nyíregyházán is emelkedett a vírus örökítőanyaga a szennyvizekben.

– Jelenleg ötmillió oltóanyag tervezése folyik Magyarországon – közölte az országos tisztifőorvos. Eddig 19,7 millió adagot kötött le az ország különböző vakcinákból. Oroszországból egymillió ember oltására elegendő adag érkezik majd a Szputnyik V anyagból, Kínából pedig 2,5 millió Sinopharm vakcinájából. Bejelentette, hogy 
az orosz Szputnyik V-ből a mai napon 20 ezer adag, vagyis 40 ezer ampulla érkezik, ez már átlépte a határt, és hamarosan a Hungaropharma telephelyére érkezik.

Úgy fogalmazott, hogy bármelyik vakcina jó, ami megvéd minket a súlyos betegség kialakulásától, a szövődményektől és a fatális kimeneteltől. Leszögezte, hogy ez a fertőzés az egész szervezetet támadja, ezért mindenkit arra kért, hogy éljen az oltás lehetőségével. Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy védőoltás előtt ellenőrzik a beteg életkorát és egészségi állapotát. Mindkét szempontot figyelembe veszik a listák összeállításakor. Nem magas számban, de vannak olyanok, akik az idősotthonokban hezitáltak, és nem a kampány idején „oltakoztak”, de ők is élhetnek még a lehetőséggel. Igényüket az otthon vezetőjénél kell jelezniük. A felvételi tilalmat már régen megszüntették az idősotthonokban Müller Cecília szavai szerint, az csak a tavaszi időszakban volt. Felvételi tilalom nincs, de a felvételnek vannak feltételei: 72 óránál nem régebbi, 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-vizsgálat kell hozzá.

Ittasan okozott balesetet a volt bécsi nagykövet, de a körülményeket elhallgathatta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 11:14
Szalay-Bobrovniczky Vince
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Szalay-Bobrovniczky Vince „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta.
Nyolc évvel ezelőtt Szalay-Bobrovniczky Vince, akkor Magyarország bécsi nagykövete, részegen, gyerekeivel az autójában karambolozott Bécsben. Az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, pedig letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte – számolt be róla a Telex. Szalay-Bobrovniczky Vince jelenleg a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.  A portál azt írja, hogy a diplomata a baleset idején több szabályt is megszegett. Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, amikor befékezett előtte egy taxi. A nagykövet nekihajtott az autónak, amely az ütközés következtében belecsúszott egy éppen kifelé parkoló A-osztályú Mercedesbe. A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott. 
A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük. A rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek. Szalay-Bobrovniczkyék sérülés nélkül kiszálltak, a másik két autóban azonban ketten könnyebben megsérültek: a taxi utasa, valamint a másik Mercedes sofőrje, egyiküket kórházba is szállították, ahonnan rövid időn belül hazaengedték.  A nagykövet a helyszínen bemutatta a Európai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Szövetségi Minisztérium vörös legitimációs kártyáját, az előzetes légalkoholszint-mérést követően pedig elutasította az önkéntes alapú légalkoholszint-mérést. Arra a Telex emlékeztet, hogy Ausztriában előzetes alkoholszintet mérnek egy nem kalibrálható eszközzel. Ha józannak méri a sofőrt, továbbengedik, de ha nem, akkor előveszik a kalibrált szondát. Szalay-Bobrovniczky a lapnak azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek. A cikkben viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagykövet a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, a diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata; azt csak a küldő ország oldhatja fel. A politikus a Telex érdeklődésére azt válaszolta, hogy 
„biztos voltam abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztottam alkoholt; vélhetően azért, mert ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem, az alkoholszonda magasabb értéket mutatott a megengedettnél”.

A lap azt írja, hogy Szalay-Bobrovniczky elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit. A 2013. április 30-án készült hivatalos feljegyzésében a külügy Létesítménygazdálkodási Főosztályának a nagykövet egy egyszerű közlekedési balesetként vázolta a történteket. Azt kihagyta a feljegyzésből, hogy ittas volt, és az utasai is szabálytalanul tartózkodtak a járműben. Ráadásul Szalay-Bobrovniczky akkor a külügynek azt állította, hogy hivatalos fogadáson vett részt, és azt sem említette meg, hogy az osztrák államügyészség a sérültek miatt hivatalból nyomozati eljárást indított.    A Telex szerint ha nincs diplomáciai mentessége, akkor önmagában a kalibrált szonda megfújásának az elutasítása miatt az osztrák törvények szerint minimum fél évre el kellett volna venni a jogosítványát; 1600 és 5900 euró közötti büntetés megfizetésére is kötelezhették volna; közlekedéspszichológiai véleményt állítottak volna ki róla; és továbbképzésen is részt kellett volna vennie.  Az osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet. A megszüntető határozatban a bécsi diplomáciai egyezményre hivatkoztak, amely szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.   A korábbi nagykövet a Telexnek azt írta, hogy „az eseményről a Külügyminisztériumot szóban és írásban is azonnal tájékoztattam, a belső vizsgálat pedig szintén megállapította a jogellenesség és a személyes felelősség hiányát”. A portál információi szerint azonban a külügyben többször próbálták megtudni Szalay-Bobrovniczkytől, hogy pontosan mi is történt vele azon a péntek estén. Ez azért is érdekes, hogy a balesetben érintett három autóban keletkezett milliós károk casco biztosítás terhére történő rendezése szabályosan és jogszerűen történt-e. Még 2014. március közepén is bekérték a Létesítménygazdálkodási Főosztálytól a balesetről a dokumentumokat, de a Telex úgy tudja, hogy az iratok hivatalosan sosem érkeztek meg a minisztériumba.

Két településen ismét emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.02. 10:19
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Debrecenben és Nyíregyházán növekvő, Győrben, Pécsett és Szombathelyen viszont csökkenő a tendencia.
Két településen ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a koronavirus.gov.hu. A kormányzati honlapon azt írták: az előző hetek csökkenése után a 4. héten országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy Debrecenben és Nyíregyházán növekvő, míg Győrben, Pécsett és Szombathelyen csökkenő tendenciát mértek a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten Nyíregyházán és Szekszárdon mérsékelt, míg a többi vizsgált városban alacsony a szennyvízben mért koncentráció – közölték.