Előfizetés

Óvatosan nyit az osztrák „labor”

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2021.02.01. 15:04

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A gazdaság részleges felszabadítására készül az osztrák kormány, amelynek vasárnap tízezer fős meg nem engedett tüntetéssel kellett szembenéznie.
Békés tiltakozó sétának indult vasárnap Bécsben a vírus miatti szigorú bezárkózás elleni tüntetés, már csak azért is, mert a 17 bejelentett demonstrációból a hatóság 15-öt betiltott. Így a rendőrséget is meglepte, hogy a délután folyamán tízezer fősre nőtt a résztvevők száma, s a hangulat is annyira felforrósodott, hogy 1000 rendfenntartót vezényeltek az elsősorban a belvárosi Ringen felvonuló tömeg ellen, nem csupán rendőröket, hanem a terrorelhárítás embereit is. A rendőrség közlése szerint nagy számban vonultak fel az osztrák szélsőjobb emberei – neonácik, identitásosok, „hivatásos rendbontók”, akiket a 2019-ben még kormányon volt szabadságpárt hergelt – de tiltakoztak normál családok is, fiatal anyák babakocsikkal, akik az egyre nehezebb megélhetés és a kijárási tilalom ellen ágáltak. A belvárosi küzdelem este fél nyolcig tartott, állítólag újságírókat is támadtak a rendőrök. Karl Nehammer belügyminiszter a történéseket összegezve elmondta: 800 személyt feljelentettek, 10 embert letartóztattak, négy rendőr megsérült. A miniszter közlése szerint a demonstrálók nagyon nagy többsége nem viselt maszkot.
Már a hétvégi megmozdulás alatt sejteni lehetett, hogy a kormány bizonyos engedményeket fontolgat, annak ellenére, hogy a covid-járvány ereje egyáltalán nem a kívánt mértékben csökken. Úgy hírlik, az enyhülés február 8-tól lép életbe, de nagyon óvatosan. A legvalószínűbb az oktatás megnyitása a kisiskolások, azaz a 10 éven aluliak előtt, jóllehet a felsősök, a 10-18 év közöttiek sem voltak október óta élő oktatáson. Váltott oktatást terveznek, fél osztályos napi forgást, mindazonáltal azon gyerekeket , akikre nem tudnak az iskolán kívül vigyázni, mindennap fogadják. A felső tagozaton kötelező lesz a fertőzés ellen jobban védő FFP2 maszk viselete, s hetente legalább egyszer a tesztelés. A kereskedelem is nyit jövő hétfőtől, de a vevők számát, figyelembe véve az üzletek területét, korlátozzák. A biztonságosabb arcvédő használata eladókra, vevőkre egyaránt kötelező. Nagy vitát kavart, hogy dolgozhatnak-e újra a fodrászok, a kozmetikusok, a pedikűrösök, a múzeumok és a könyvtárak viszont látogathatók lesznek. A szenvedélyes követelés ellenére egyelőre nem fogadhatnak vendéget az éttermek, a szállodák – most márciust ígérnek nekik –, s tovább szigorítják a beutazást Ausztriába. Berepülési tilalomról hallani Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália esetében. Az osztrák kancellár bejelentette, segítséget ajánlott portugál kollégájának, hogy a nagyon súlyos covidos betegek kezelését Ausztria átvállalja. Sebastian Kurz közlése szerint korábban francia, olasz, montenegrói intenzív kezelésre szoruló betegeket is átvett az osztrák egészségügy.
Bécs polgármesterét az állami televízió Pressestunde című műsorában kérdezték a nagyobbik kormányzó párt, az ÖVP és az ellenzéki szociáldemokrata párt újkeletű szorosabb együttműködéséről. Az évtizedekig nagykoalíciót alkotó pártok közötti közeledés elsősorban az SPÖ-t vezető Pamela Rendi-Wagnernek köszönhető, aki az ország egyik legjobbnak mondott virológusa. Ludwig polgármester azonban kijelentette, hogy újabb koalíció csakis új választások kiírása utána képzelhető el, repülő kormányváltás nem. A koalíció kisebbik tagja, a környezetvédő zöld párt egyre inkább konfliktusba kerül a kereszténydemokrata néppárttal, amelynek belügyminisztere két grúz kislány kitoloncolását hagyta jóvá. Ludwig elvben egyetért a migráció fékezésével, a jogtalanul Ausztriában tartózkodók hazaküldésével, de szerinte a tökéletesen integrálódó grúz gyerekek kiutasítása nagyon rossz példa. A pandémia visszaszorítása, a munkájukat vesztettek megsegítése határozta meg az osztrák költségvetés tavalyi alakulását – közölte a pénzügyminiszter, aki elmondta, hogy a koronavírussal kapcsolatos kiadásokra tavaly 31 milliárd eurót fordítottak. Az adófizetők pénzét egészségügyi, munkahelyvédelmi célokra, a vállalkozások fenntartására költötték, a költségvetés hiánya elérte a 22,5 milliárd eurót. Blümel miniszter szerint a drámai hiánynak nincs alternatívája, a szociáldemokrata párt költségvetési szakértője viszont vagyonadó bevezetését sürgeti.

Három és fél évre dugná rács mögé Navalnijt az orosz főügyészség

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.01. 15:02

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
A vádhatóság „támogatja” az ellenzéki vezető korábbi felfüggesztett büntetésének letöltendőre változtatását.
Az orosz főügyészség támogatni fogja a keddi moszkvai tárgyaláson a büntetés-végrehajtás kezdeményezését, hogy a bíróság változtassa letöltendőre Alekszej Navalnij ügyében az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Ezt a főügyészség sajtószolgálata közölte hétfőn Moszkvában. A hatóság szerint az orosz ellenzéki vezető „több alkalommal megsértette a felfüggesztett büntetés feltételeit: 2020. január 13-án és 27-én, február 3-án, március 16-án, július 6-án és augusztus 17-én sem jelent meg a kötelező ellenőrzésen. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a politikus minden alkalommal hivatalos figyelmeztetést kapott arról, hogy a szabadságvesztését letöltendőre változtatják.
Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

A hatóság most azt állítja: Navalnij augusztus 17. és december 29. között sem jelentkezett a nyilvántartáson, de az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) figyelembe vette azt a tényt, hogy gyógykezelésen volt a berlini Charité klinikán.
Az ellenzéki aktivistát augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, mert több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgezték. Onnan a berlini Charité klinikára szállították gyógykezelésre. Navalnij azt állította, hogy Vlagyimir Putyin utasítására a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) próbálta megmeggyilkolni. A Kreml ezt az állítását és a mérgezés vádját is valótlannak minősítette.

A főügyészség szerint az ellenzéki vezető a kórházból való kiírását követően nem reagált az FSZIN-nek az október 23-i megjelenésre szóló idézésére, és csak egy hónap múlva közölte, hogy egy berlini szállodában lakik, és rehabilitációs gyógykezelésben részesül. A FSZIN szerint maga a kúra nem jelent jogalapot a meg nem jelenésre, és Navalnij nem is igazolta iratokkal, hogy kezelést kap. 
Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, két napra rá pedig elrendelték 30 napos előzetes letartóztatását.

Ezt követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A YouTube számlálója hétfő délelőtt több mint 106 millió megtekintést mutatott. A Kreml mindezt valótlannak minősítette.  Navalnij és híveinek felhívására január 23-án és 31-én országos, hatósági engedély nélküli tiltakozást tartottak.
Az első megmozduláson az OVD-Info jogvédő szervezet szerint több mint négyezer, a másodikon pedig több mint 5400 embert vettek őrizetbe.

A saját tudósítóira hivatkozó TASZSZ hírügynökség szerint a legnépesebb megmozdulás, 2300 fővel Jekatyerinburgban volt, a fővárosban pedig négyről kétezerre csökkent a részvevők száma. Az OVD-Info 1802 moszkvai őrizetbevételről tud.  A vasárnap átmenetileg őrizetbe vett Julija Navalnaját, a letartóztatott politikus feleségét hétfőn 20 ezer rubelre bírságolta meg egy moszkvai bíróság, nem engedélyezett tüntetésen való részvétel címén (a rubel jelenleg 3,90 forintot ér). Navalnij követői a keddi bírósági tárgyalás napjára újabb tüntetést hirdettek meg. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta:
„Az orosz rendőrség az illegitim akciók alkalmával szigorúan a törvény keretei között lép fel a vele szemben kisebb-nagyobb mértékben agresszív huligánokkal és a provokátorokkal szemben.”

A szóvivő szerint a hatósági erőszak alkalmazását minden egyes esetben külön kell kivizsgálni, ugyanakkor a Navalnij-féle alapítványt így támadta:
„Az FBK azzal, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz fordulva szankciókat sürgetett orosz tisztségviselők ellen, megerősítette külföldi ügynöki státusát”.

Peszkov  leszögezte, hogy Moszkva az oroszországi tüntetések ügyében „nem fog Washington intelmeire hallgatni”.

A BioNTech is növelné az EU-nak szánt oltóanyag-mennyiséget

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.01. 12:09

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
A második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet.
Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül, a német biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett vakcinájukból. Német hírportálokon ismertetett közleményében a BioNTech pénzügyi és ügyvezető igazgatója, Sierk Poetting kifejtette, hogy befejezték a gyártási kapacitás növelését szolgáló átalakítást a Pfizer belgiumi üzemében, és a terveknek megfelelően halad az amerikai partnertől független, németországi, marburgi üzemük kialakítása. Az új gyár beindításához szükséges engedélyeket már beszerezték, a termelés februárban elindulhat. A vállalat tovább dolgozik azért, hogy február közepétől ismét több oltóanyagot szállíthasson, és így maradéktalanul teljesítse az EU-nak az első negyedévre tett szerződéses vállalásait. A kapacitás jelentős bővítése révén az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adag oltóanyagot állíthatnak elő, és az április-júniusi időszakban a tervezettnél akár 75 millióval több adagot szállíthatnak le az EU-tagországoknak - áll a közleményben. A Pfizer/BioNTech vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vasárnap bejelentette, hogy az AstraZeneca is több oltóanyagot biztosít a tagországoknak. Az amerikai gyógyszeripari cég a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben. A cég azt is vállalta, hogy szállításait az eredeti menetrendhez képest egy héttel korábban elkezdi, és bővíti gyártókapacitását az EU-ban - ismertette a német politikus. Az AstraZeneca terméke az EU-ban a harmadik a SARS-Cov-2 elleni oltóanyagok sorában a Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna vakcinája után. A brüsszeli bizottság 400 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártóval, és pénteken adta ki a forgalmazási engedélyt.