Előfizetés

Eredménytelenül ért véget az Országgyűlés rendkívüli ülése

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.02.01. 14:35

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Bejött a papírforma: mivel a Fidesz nem ment el, gyorsan be is rekesztették az eseményt.
Pontosan ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott az Országgyűlés rendkívüli ülése, mint amikor az elmúlt években az ellenzék összegyűjtötte a kellő számú szignókat. A hatpárti együttműködés a koronavírus-válság kezelése miatt szeretett volna több vizsgálóbizottságot felállítani, ugyanakkor a Klubrádió elhallgattatása ellen benyújtott MSZP-s módosító indítványt is idevonták.      Mivel a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban jelezte, szokás szerint nem mennek el sem a kormány tagjai, sem a fideszes képviselők, így az ellenzéki képviselők az üres kormánypárti padsoroknak mondták el napirend előtti felszólalásaikat. Utóbbi motívum szinte mindegyik párt képviselőjének mondandójában előbukkant. Csakúgy, mint a hibás gazdasági válságkezelés, vagy éppen a támogatások odaítélésének gyakorlata, amellyel a hatalom a hozzá közel állókat segítette ki.  A Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, a kabinet" magasról tesz az emberek problémáira." Szabó Tímea szerint "Kásler Miklós Mátyás király összerakásával van elfoglalva, miközben 3 ezer ember halála szárad a lelkén. "Bírálta a gazdasági válság kezelését is, az erre szánt pénzek 76 százalékát "ellopták". 
Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé és nem látjuk, hogy a kormány bármit tenne érdemben - jelentette ki az LMP-s Csárdi Antal. Szerinte a kabinet csak a hozzá közel álló érdekcsoportoknak ad támogatást, miközben a rászorulóknak nem. Úgy véli, van érdemi lehetőség a segítségre. Nem utólag kellene kifizetni a bértámogatásokat,  "egy ilyen válságos helyzetben nem engedhetjük el a rászoruló honfitársaink kezét." Felszólalásának végén érdemi támogatást követelt a kis- és középvállakozások számára. 
"Látom, hogy a pánikkormánynak és a Fidesz-tagjainak mennyire fontos a haza sorsa, csak úgy tolonganak itt..." - ezt már a DK frakcióvezető-helyettese mondta a fideszesek távolmaradására. Vadai Ágnes szerint a miniszterelnök tehet arról, hogy a vendéglátósok és a turizmusban már csak a kinyitásban reménykedhetnek, mert segítséget nem kaptak. Úgy véli, Orbán Viktor nagy szereptévesztésben van, amikor magyar embereket fenyeget. Csak ő nem tette egyedül a dolgát, mindenki más az országban igen. "Nem az Adrián kellett volna jachtozni, hanem oltási tervet volna készíteni... és nem ellopni az utolsó csavarig mindent ebben az országban... és arra várni, melyik iparág fog megreccsenni, amit aztán Orbán, meg a családja nevére lehet íratni" - fogalmazott. Nem fenyegetni kell azokat, akiket elárul a miniszterelnök és nem furkósbotot kell előttük lengetni. Be kellett volna a munkavállalók előtt ismerni, hogy
"az Orbán-kormány, amikor történetében először egy valós kihívással szemben állt, akkor úgy omlott össze, mint a magyar konzervatív kereszténydemokrácia Szájer József brüsszeli ereszcsatornáján."

A Fidesz-kormány semmit sem tett a fertőzés ellen, mert az ingyenes parkolás és a járatsűrítés nem vált be - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóth Bertalan azt hangoztatta, Orbán úgy döntött, fontosabb a gazdaság megvédése, mint az emberek megvédése. Értékelése szerint a kormányfő és a miniszterek cserben hagyták az országot. Szerinte a vírus ellen kell harcolni, nem a kocsmáros, a pincér és a szakács ellen. Nincs őszinte beszéd az oltási tervről, nem tudjuk mikor kerülnek sorra a köztisztviselők, vagy a kereskedelemben dolgozók. Úgy ítélte meg, a rezsim egy szabad hangot akar a járvány alatt elhallgattatni, ez pedig a Klubrádió. Most már mindenki láthatja: az volt a cél, hogy ez a médium elhallgasson. 
"Megrohadt a fideszes narancs, ideje lenne minél előbb kidobni."

- zárta mondandóját.

A Jobbik frakcióvezetője több kérdésre is választ várt. Lukács László György szerint  nem lehet tudni, mennyit költöttek orosz vagy kínai vakcinára, de kíváncsi lenne arra az oltási tervre, amiben az van, hogy a focisták megelőzik a rendőröket. "Hozzák nyilvánosságra az oltások és a beszerzések költségeit, ennyit szerettünk volna." Mint mondta, "Orbán Viktor a kínai vakcina reklámarca lett". A kormány és a képviselő menekültek a válaszok elől, mert takargatnivalójuk van, Orbán Viktor hazudott, mert nincs semmiféle terv. Most még megúszhatják, de 2022-ben válaszokat kell adniuk ezekre a kérdésekre - ígérte meg. 
A napirend előtti hozzászólások végén a levezető elnök, Latorcai János megállapította, hogy nincs meg a kellő létszám a napirend elfogadásához, így az ülést berekesztette.   A Klubrádió tulajdonosa még szombaton közzétett Facebook-bejegyzésében azt írta, ha a fideszes képviselők távolmaradnak az üléstől, az egyértelművé teszik, hogy a Klubrádió frekvenciájának megvonása mögött nincsenek valós jogi érvek, hanem kifejezetten politikai akarat csorbítja több százezer ember sokoldalú tájékozódáshoz fűződő alapvető jogát.

Müller Cecília: át kellett ütemezni az oltási tervet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.01. 12:38

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Akadoznak a szállítások, ezért módosították az előzetes forgatókönyvet.
Mind az újonnan regisztrált, mind az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken - erről beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közlése szerint a súlyos esetekből is kevesebb van, 46 éves volt a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb áldozat az elmúlt egy napban.  Jelezte, óriási erőket mozgósítanak. Az elmúlt négy napban az idősotthonokban lakókat oltották be. 72 ezer gondozottnak sikerült beadni a vakcinát. Minden otthonba nem tudtak eljutni, mivel számos helyen nem lehetséges a védőoltások beadása. Ilyenek azok az intézmények, ahol aktív fertőzöttek vannak. A harmadik kör beoltását erre a hétre tervezik. Attól függően tudják a háziorvosok teljesíteni a legidősebb regisztráltak beoltását, hogy mennyi vakcina jön. Az eheti oltási tervet át kellett dolgozni, mivel 18 ezer Moderna-vakcinára számítottak, de csak 11 ezret kaptak. Egy csökkentett formában lehet csak megvalósítani most a tervet, ennek ellenére nekilátnak a munkának - jelentette ki.  Kérik a háziorvosokat, figyeljék a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatásait, elsősorban a szállítási bizonytalanságok miatt.  Müller Cecília hangsúlyozta, minden vakcina amit gyártanak, az valamilyen hatásfokban védelmet nyújt. Az összes lehetőséget megragadják, hogy megfelelő vakcina álljon rendelkezésre, hiszen ez jelenti a kivezető utat. Örömtelinek nevezte, hogy az AstraZeneca is megkapta az uniós engedélyt, továbbá 1 millió embernek elegendő orosz, illetve 2,5 millió főre elegendő kínai vakcinát is lekötött a magyar kormány. 
"Mindenképpen azt kérem önötöktől, hogy a szakemberekre hallgassanak...,hiszen azok a vakcinák jók, amik megakadályozzák a súlyos kimenetelt és a halálos eredményt."

- fogalmazott.

Hozzátette, várnak erre a hétre Pfizer-, illetve Moderna készítményt is, ennek részleteiről a szállítási nehézség miatt nem tudott többet mondani. Kérdésre válaszolva elmondta, minden esetben a háziorvos dönt a beteg olthatóságról.    Az RTL Klub arról érdeklődött. hogy állítólag több idősotthonban is a második oltásra félretett anyaggal oltanak, illetve okozhat-e ez hiányt. Müller Cecília erre azt felelte, ez az oltócsoporttól azonnali döntést és reakciót kíván, ugyanakkor adott esetben hozzá lehet nyúlni a második körre félretett oltásokhoz, de ez nem veszélyezteti a második oltást.  Az ORFK szóvivője szerint 607 olyan emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, akiken nem volt maszk. Gál Kristóf elmondta, 1532-en tettek hétvégén a kijárási tilalomra, 1 ember pedig túlment a számára kijelölt 500 méteres kutyasétáltatási körön. 

Elindult az ellenzéki ideológiakeresés

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.01. 09:30

Fotó: Facebook/Párbeszéd
Az ellenzéknek új politikai felfogással kell felállnia a populista Orbán-rendszerrel szemben a 2022-es választáson, valamint a későbbi kormányalakítás során is – ez az új megközelítés pedig a „popularizmus” lehetne – mondta Karácsony Gergely az ezalenyeg.hu-nak adott decemberi interjúban. A lapunk által megszólaltatott szakértők szerint azonban ezzel a felvetéssel számos probléma akad: az ellenzék például több éves lemaradásban van a politikai trendekhez képest, ráadásul Karácsony felvetése nem biztos, hogy hatásos lenne a választók körében. A főpolgármester összegzése szerint a popularista politika az emberi méltóságra összpontosít, amelyet nem rendel alá pénzügyi szempontoknak, és védelmezi a munkát, mint a társadalmi élet legfontosabb dimenzióját. Emellett ez a felfogás mindenki számára lehetőséget biztosítana arra, hogy saját képességét fejlessze. A szegénységet a szolidaritás, az önkormányzatiság erősítésével kezeli, valamint a háborús retorika helyett az együttműködésben, a partnerségben hisz.
– Már az is zavart okozhat, hogy a negatív kicsengésű populizmus és a mást jelentő popularizmus kifejezés nagyon hasonló. Ráadásul túl sok mindent kíván egy bonyolult fogalom alá rendelni – mondta a Népszavának Nagy Attila Tibor politológus.
– A főpolgármester ötlete azt mutatja, hogy a hazai ellenzék és annak szellemi holdudvara nem követte a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban zajló új mozgalmakat, és nem sokkal a választások előtt akarnak új kereteket meghatározni – fogalmazott Ágh Attila politológus. Megjegyezte, néhány ellenzéki műhely kivételével másfél évtizede nem folyik olyan átfogó, minőségi politikai reform, amely képes a modern kihívásokra választ adni.
Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a kifejezés nem alkalmas arra, hogy egy szóval világosan leírhatóvá tegyen egy politikai rendszert. Nagy Attila Tibor hangsúlyozta, hogy míg a Fidesz 1998-ban a „polgári Magyarországgal” képes volt egy életérzést is közvetíteni, ilyenre egyelőre nincs példa az ellenzéki oldalon. – Karácsony szándékát érteni vélem, de még mindig politikai közhelyek pufogtatása zajlik. Egy választónak semmi újat nem mond, hogy az „emberi méltóságra összpontosít” az ellenzék, ezt ezerszer hallották már – véli Ágh Attila. A politológus szerint az is kevés, ha azt állítja az ellenzék, hogy valamit jobban csinál majd a jelenlegi kormánynál, mert a választóknak egy komplett rendszerrel van problémájuk, erre kellene választ találniuk a pártoknak.

Popularizmus olasz gyökerekkel

– Giulio Andreotti egykori olasz miniszterelnök azt mondta idős korában, hogy „1919-ben született Sturzo Néppártja, a fasizmus és én. A három közül csak én maradtam.“ – idézte lapunknak a popularizmus történetéről Andreides Gábor, történész, italianista. Don Luigi Sturzo és a többi alapító Néppártját (Partito Popolare Italiano) az igény hívta életre, hogy az olasz katolikusok térjenek vissza a politikai közéletbe, de világosan megkülönböztették a politikát a vallástól. Viták után ugyan, de a Néppárt támogatta Mussolini első koalíciós kormányát, majd 1926-ban – egy igazán heves belpolitikai időszakot követően – mint a közrendet veszélyeztető politikai formációt feloszlatták – mondta Andreides. A későbbi Kereszténydemokrata Párt (Democrazia Cristiana, 1943–1994) már a ma ismert „néppárti” politikát folytatva nagy szerepet játszott az Európai Unió alapjainak 1951-es letételében.