Előfizetés

Navalnij felesége is őrizetben

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 13:37

Fotó: AFP
Oroszország-szerte Navalnij-párti, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetések zajlanak.
Őrizetbe vette a rendőrség Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij letartóztatott orosz ellenzéki politikus felségét vasárnap Moszkvában. Oroszország-szerte Navalnij-párti, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetések zajlanak, amelyeken az OVD-Info jogvédő csoport szerint moszkvai idő szerint délután háromig több mint kétezer embert vettek őrizetbe, közülük több mint 450-et Moszkvában. Navaljanát egy tiltakozó akcióról szállították el.

Oltásellenesek tüntettek egy Los Angeles-i oltóközpontnál

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.31. 13:12
Képünk illusztráció
Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP
Los Angeles megyében, ahol a télen emelkedett a Covid-19-betegek száma, csak az első vonalban dolgozó egészségügyieket és a 65 év alattiakat oltják.
Tucatnyian tüntettek, kis időre megzavarva egy Los Angeles-i oltóközpont munkáját – jelentette helyi idő szerint szombaton a helyi média.
– Az oltásellenes feliratú táblákkal tüntető, a karanténintézkedések eltörlését követelő tüntetők a Dodger stadionban berendezett, egyik legnagyobb amerikai oltóközpontnál gyülekeztek

– olvasható a közösségi médiában.

– Úgy tűnik, a tüntetők csak harmincan voltak. Nem tudni, miért zárták be az intézményt – írta a Twitteren Mikel Jollet, az egyik közösségimédia-felhasználó.
Médiumok tűzoltósági vezetőkre hivatkozva azt írták, hogy az oltóközpontot majdnem egy órára bezárták, de a Los Angeles-i rendőrség cáfolta a bezárásról szóló hírt, és biztosított arról, hogy minden oltást beadnak. Az Egyesült Államokban fertőzte meg a legtöbb embert (több mint 26 milliót) a világban a SARS-CoV-2 nevű vírus, és az általa okozott Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma is ott a legmagasabb (439 ezer) a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Joe Biden amerikai elnök az oltási kampány felgyorsítását ígérte, elnöksége első 100 napja alatt 100 millió adag védőoltást kíván beadatni. Los Angeles megyében, ahol a télen emelkedett a Covid-19-betegek száma, csak az első vonalban dolgozó egészségügyieket és a 65 év alattiakat oltják. Még az érintett csoportok tagjai is rendkívül nehezen jutnak az oltáshoz, a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai ugyanis korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Elérte a négyezret a halálos áldozatok száma Szerbiában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.31. 12:47

Fotó: Aleksandar Niciforovic / Anadolu Agency via AFP
A hétmilliós országban több mint 393 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta.
Szerbiában a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma vasárnapra elérte a négyezret, a járvány megfékezése érdekében pedig Belgrád egyre több oltóanyag beszerzését jelentette be. Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a közösségi médiában közölte, hogy március elejéig újabb egymillió adag vakcina érkezik Szerbiába, azt azonban nem tudatta, melyik oltóanyagról van szó. Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. A legtöbb oltóanyag Kínából érkezett, így az önként jelentkezők jelentős többségét ezzel a vakcinával oltják be. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 1543-mal 393 897-re, Koszovóban 285-tel 59 931-re, Észak-Macedóniában 325-tel 92 531-re, Montenegróban 375-tel 61 202-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 417-tel 121 916-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 17-tel négyezerre, Koszovóban öttel 1492-re, Észak-Macedóniában héttel 2848-ra, Montenegróban kettővel 802-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 4626-ra nőtt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban azt nyilatkozta, hogy Szerbiát tartja a leginspirálóbb példának, ott kínai vakcinával oltanak, és jól állnak. Ausztria után most ők a „laboratórium” ország, és minden nap tájékoztatást kap az ottani tapasztalatokról.